Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Gastronomija u oblacima

Pariz
Foto: Air France
Srpska ekonomija

Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne ponašaju isto kao i na zemlji. Receptori čula ukusa mogu da oslabe za čak 30% na letu, a razlog tome se nalazi u drugačijem atmosferskom pritisku i suvom vazduhu u kabini. Nekada su zbog ovog problema jela u avionima sadržavala puno soli, šećera i začina kako bi se pojačao ukus, što je sve moglo imati zdravstvenih posledica po putnike. Upravo iz ovog razloga, avio-kompanija Air France već punih sedam godina sarađuje sa kuvarima nosiocima Mišelinovih zvezdica i najboljim somelijerima na svetu, kako bi, kao ambasador francuske gastronomije u oblacima, svojim putnicima ponudila na letu gastronomsko iskustvo dostojno najboljih restorana.

Od 1. februara 2024, putnici Air France biznis klase na letovima kratkih relacija moći će da uživaju u obrocima koje je za njih osmislio poznati francuski kuvar Fransoa Adamski, nosilac Mišelinove zvezdice i nekadašnji predsednik tima Francuske za prestižno kulinarsko trakmičenje Bocuse d'Or, koji je svoje kulinarsko umeće sticao u restoranima najboljih hotela na svetu. U pitanju je meni koji se menja tokom dana. Na letovima pre 10 časova služi se doručak koji se sastoji od sendviča sa dimljenim lososom, krem sirom i mirođijom, uz dodatak francuskih peciva. Nakon 10 časova služe se gurmanski sendviči sa piletinom, dimljenom paprikom, povrćem i začinskim biljem, a prate ih tradicionalni francuski slatkiši.
Gastronomsko iskustvo na letu u avionima Air France-a tradicionalno započinje šampanjcem, a obroke prati stroga selekcija vina i šampanjaca, koji se sada služe u čaši, kao i niz toplih i hladnih napitaka.

U skladu sa odlukom avio-kompanije Air France da će na letovima koji polaze iz Francuske koristiti samo lokalne namirnice, Fransoa Adamski je kreirao ukusne sendviče koristeći meso, mlečni proizvode, jaja i sireve francuskog porekla, kao i ribu koja dolazi iz održivog ribolova. Prateći politiku održivog keteringa, obroci se služe u posebno dizajniranim kutijama pravljenim od organskih materijala, koje se nakon upotrebe recikliraju.

Šireći francusku kulturu i stil života širom sveta, avio-kompanija Air France je gastronomiju u avionima podigla na još najviši nivo, direktno u oblake.

Ostali naslovi

Holanđani ne smanjuju broj letova za Beograd
Srpska ekonomija
Holandska nacionalna avio-kompanija KLM Royal Dutch Airlines neće smanjivati broj nedeljnih letova iz Amsterdama ka Beogradu. Tokom letnjeg reda letenja, koji počinje 31. marta i traje do 26. oktobra 2024. godine, KLM će imati dva dnevna leta na relaciji Beograd – Amsterdam
Promovisana knjiga Anesteziologija -teorijske i praktične osnove savremene kliničke prakse
Srpska ekonomija
U pozorištu na Terazijama u Beogradu, u subotu 24. februara, promovisana je knjiga "Anesteziologija -teorijske i praktične osnove savremene kliničke prakse" u izdanju FMN. Ovo je prva ovakva knjiga objavljena nakon 25 godina , kada je izdat poslednji udžbenik iz ove oblasti iza kojeg je stajao osnivač naše anesteziologije prof. dr Predrag Lalević
Virtuelno oživljen čovek iz Lepenskog vira nastavlja putovanje po Srbiji
Srpska ekonomija
Projekat „Prethistoric MetaHuman“ - digitalno oživljen čovek koji je pre 10.000 godina zaista živeo u Lepenskom viru, posetioci Narodnog muzeja u Kikindi moći će da vide do 16. marta. Svi posetioci izložbe postaće deo naučne i digitalne revolucije
Počela velika rekonstrukcija Trga Nikole Pašića
Srpska ekonomija
Jedan od najambicioznijih projekata u našoj prestonici – rekonstrukcija Trga Nikole Pašića, simbola glavnog grada i mesta susreta kulture, istorije i budućnosti, zvanično počela je u ponedeljak i trajaće 210 kalendarskih dana
Nestlé u Surčinu otvorio fabriku hrane na biljnoj bazi
Srpska ekonomija
Potrošači nastavljaju da biraju hranu koja je dobra za njih kao i za planetu. Zato je Nestlé danas svečano otvorio novu fabriku za proizvodnju obroka na biljnoj bazi, pored postojeće fabrike u Surčinu. Investicijom od 80 miliona švajcarskih franaka i otvaranjem 220 novih radnih mesta, nova fabrika proizvodiće nutritivno bogate i ukusne obroke na biljnoj bazi
Uspešno završen Međunarodni sajam turizma u Beogradu
Srpska ekonomija
Završeni su 45. Međunarodni sajam turizma i 19. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme „Horeka – oprema” u Beogradu, saopšteno je iz „Beogradskog sajma”. Kako je navedeno, manifestacije su opravdale očekivanja i nagovestile ulazak u novu eru razvoja turizma. Čak 42.453 hiljade posetilaca obišlo je obe manifestacije i zabeleženo je više od 500 održanih sastanaka
Bečki Ferien-Messe najveći sajam turizma u Austriji
Srpska ekonomija
U četiri dana oko sveta! To je slogan predstojećeg sajma turizma u Beču koji se održava od 14. do 17. marta. Najveći sajam za odmor, putovanja i slobodno vreme u Austriji i 2024. godine obećava veliki broj destinacija. Ovogodišnja zemlja partner je Češka
Srbija u razvoj veštačke inteligencije ulaže 100 miliona evra do 2026.  
Srpska ekonomija
Srbija će u naredne dve godine u razvoj veštačke inteligencije uložiti 100 miliona evra. Strateški okvir za takav poduhvat trebalo bi da pruži nova Stretegija razvoja veštačke inteligencije do 2030. koja će biti jedan od prioriteta nove Vlade, zajedno sa pratećim Akcionim planom. Cilj je da se Srbija svrsta u lidere regiona u ovoj oblasti, poručeno je na sednici NALED-ovog Saveza za eUpravu
Nezaposlenost mladih u Srbiji smanjena za 3,7 odsto u četiri godine
Srpska ekonomija
U poslednje četiri godine u Srbiji je zabeleženo smanjenje nezaposlenosti mladih osoba za čitavih 3,7 odsto, rečeno je danas na regionalnoj konferenciji u okviru inicijative za unapređenje zapošljavanja mladih u zemljama Zapadnog Balkana i Turske „WB&T for EmploYouth” u organizaciji Fondacije Ana i Vlade Divac
Balkanski rijaliti u Beču
Srpska ekonomija
Od 20. marta do 10. aprila 2024. godine u bečkom bioskopu „METRO Kinokulturhaus“ prikazuje se retrospektiva Filmskog arhiva Austrije „Balkan dreams – Balkan realities“. U Beču se kaže da „Balkan počinje pred vratima“, jer njegovi stanovnici i njihove tradicije još od sredine 19. veka utiču na svakodnevni život Beča