Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Zasnivati ekonomiju Srbije na inovacijama, znanju i preduzetništvu

Beograd
Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije
Srpska ekonomija

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je sinoć dobitnicima javnog poziva za finansiranje inovativnih projekata da su oni važan deo ekonomije Srbije koja se zasniva na inovacijama, znanju i preduzetništvu.

Brnabić je prisustvovala ceremoniji u Jugoslovenskoj kinoteci na kojoj je, zajedno sa predstavnicima Evropske unije i Svetske banke, uručila potvrde o finansiranju i realizaciji 22 inovativna projekta koji se finansiraju sa tri miliona evra iz Fonda za inovacionu delatnost, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

Ona je tom prilikom navela da će država napraviti pravni okvir kako bi svi zajedno promovisali drugačiju paradigmu privrednog rasta.

Premijerka je predočila da se zdrava, održiva ekonomija zasniva na startap preduzećima, preduzetništvu, kao i malim i srednjim preduzećima, koja su kičmeni stub zdrave ekonomije.

Preduzetnici su ljudi koji su dovoljno hrabri, uporni i veruju u svoje ideje, rekla je premijerka, dodavši da je ove godine Vlada Srbije izdvojila oko šest miliona evra za podršku inovativnim projektima.

Videćemo da sledeće godine bude više novca iz budžeta, ali i veća podrška partnera iz EU i Svetske banke, dodala je ona.

Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac rekao je da se ove godine finansiraju 22 od 218 prijavljenih projekata, a ukupan budžet je 4,5 miliona evra, od čega tri miliona evra daje fond u vidu bespovratnih sredstava, a milion i po evra obezbeđuju sama preduzeća.

Rakonjac je najavio da su raspisana i dva nova poziva, kroz koja će biti dodeljeno dva i po miliona evra za podršku inovativnim aktivnostima koja preduzeća ostvaruju u saradnji sa naučnoistraživačkim organizacijama.

Regionalni direktor Svetske banke za Zapadni Balkan Linda Van Gelder ocenila je da inovacije kroz otvaranje radnih mesta značajno utiču na privredni rast, ali da su najčešće dva razloga zašto se u tome nekad ne uspe.

Kompanije se teško odlučuju na inovacije i prihvatanje novih
tehnologija, a država se teško odlučuje da finansira inovativna rešenja, ukazala je Van Gelder i dodala da je Srbija u tome izuzetak.

Prema njenim rečima, Srbija je jedna od prvih država u regionu koja je odlučila da inovacije postavi kao imperativ.
 

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je Unija bila prvi partner Fonda za inovacionu delatnost kada je osnovan 2011. godine i da je odobrena donacija od 8,4 miliona evra kada je finansirano 55 inovativnih projekata.

Fabrici je napomenuo da su prihodi koji su ostvareni i radna mesta koja su otvorena, nadmašila sva očekivanja.

Dobre ideje i dobro finansiranje stvaraju radna mesta, donose rast i prosperitet, rekao je Fabrici i naglasio da nauka nije trošak, već prilika za zemlju.

Svečanosti je prisustvovao i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, a svoje projekte predstavili su preduzeće Glas Sliper - nova linija ženskih cipela koja kombinuje ugljenična vlakna sa dizajnom za brzu i laku promenu visokih potpetica, kao i Alfa klima - novi dizajn za proizvodnju toplotnih pumpi baziranih na propanu.

Ostali naslovi

Srbija najatraktivnija investiciona destinacija u svetu
Srpska ekonomija
Srbija zauzima prvo mesto u svetu po broju radnih mesta otvorenih kroz strane direktne investicije (SDI) u odnosu na broj stanovnika zemlje, prema novom IBM-ovom izveštaju "Globalni lokacijski trendovi"
Povećanje plata za javni sektor sedam odsto
Srpska ekonomija
Vlada Srbije i Međunarodni monetarni fond (MMF) razgovarali su da ukupno povećanje plata u javnom sektoru bude oko sedam odsto
Solidan rast berzanskih indeksa
Srpska ekonomija
Indeksi Beogradske berze ostvarili su danas solidan rast zahvaljujući skoku akcija Energoprojekt holdinga i Komercijalne banke, uprkos slaboj trgovinskoj aktivnosti
Ministarstvo prosvete i sindikati postigli dogovor
Srpska ekonomija
Vlada Republike Srbije potvrdila je danas dogovor između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i reprezentativnih sindikata prosvetnih radnika u vezi sa reformom platnog sistema u tom sektoru
Obeleženo 95 godina rada fabrike GOŠA u Smederevskoj Palanci
Srpska ekonomija
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević prisustvovao je danas obeležavanju 95 godina rada „GOŠA FOM A.D.“ u Smederevskoj Palanci
EU pomaže sa 4,5 miliona evra 37 novih projekata u Srbiji
Srpska ekonomija
Evropska unija (EU) će preko razvojnog programa EU PRO će finansirati sa četiri i po miliona evra realizaciju projekata lokalne infrastrukture u 37 lokalnih samouprava u regionu Šumadije i zapadne Srbije i regionu Južne i istočne Srbije, koji za cilj imaju bolji kvalitet života ljud
Interesi Srbije članstvo u EU i stabilan region
Srpska ekonomija
"U interesu naše zemlje je da postane članica Evropske unije što je pre moguće, i da reforme sprovede zbog građana i privrede, a ne zbog Unije", izjavila je danas predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, otvarajući 7. Samit EU–Jugoistočna Evropa „Održivi oporavak na Balkanu? – Srbija u vodećoj ulozi“
Morska deonica Turskog toka gotova za dva meseca
Srpska ekonomija
Generalni direktor Gasproma Aleksej Miler najavio je danas završetak morkse deonice gasovoda "Turski tok" za dva meseca
Prihodi od prodaje 47,2 mln evra
Srpska ekonomija
IKEA Srbija je u prvoj finansijskoj godini poslovanja zabeležila prodaju od preko 5,6 milijardi dinara (47,2 miliona evra), a robna kuća u Beogradu je ugostila 1,8 miliona posetilaca, saopšteno je danas iz te kompanije
Čadež: Dobre vesti za privredu
Srpska ekonomija
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da je vladin paket stimulativnih mera za rasterećenje i podsticaj privrednom rastu i novom zapošljavanju, koji je danas predstavio ministar finansija Siniša Mali, zaista dobra vest za privredu i još jedan rezultat unapređenog dijaloga poslovne zajednice i vlade, koji u ime svojih članica vodi Privredna komora Srbij