Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Značajni planovi za razvoj Topličkog okruga

Prokuplje
Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije
Srpska ekonomija

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas, nakon sednice Vlade Srbije u Prokuplju, mnogo veća ulaganja u ovaj deo Srbije, izrazivši nadu da će prva faza gradnje auto-puta Niš–Priština–Tirana, odnosno deonice od Niša do Pločnika, krenuti krajem naredne godine.

Ana Brnabić i gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović

Brnabić je ukazala na to da je današnje zasedanje republičke vlade u Prokuplju jasan signal namere da se u narednom periodu mnogo više investira u taj grad, ali i u ceo Toplički okrug, naglasivši da među tri strateška projekta za Prokuplje apsolutni prioritet ima auto-put mira Niš–Merdare–Priština–Tirana–Drač, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije. 

Ona je prenela da ju je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izvestila da je pre dva dva završen idejni projekat i da se nastavlja rad na tom projektu. 

Ceo koncept Topličkog kraja će se u potpunosti izmeniti kada budemo imali auto-put kroz taj deo zemlje, naglasila je premijerka.

Brnabić je kao drugi važan projekat izdvojila izgradnju industrijske zone, u vezi sa čim će Vlada naredne nedelje doneti zaključak, kojim će 16 hektara zemljišta biti prebačeno na Grad Prokuplje.


Zatim će, kako je rekla, ministarstva privrede i finansija raditi na tome da se oko 490 miliona dinara iz budžeta opredeli za opremanje industrijske zone.

A onda nam predstoji da, zajedno za lokalnom samoupravom, dovodimo investitore i razvijamo domaće preduzetništvo, naglasila je Brnabić, dodavši da se radi na preseljenju Opšte bolnice iz Doma zdravlja, i da je pokrenuta prva faza izrade tehničke dokumentacije za buduću zgradu od 30.000 kvadrata.

Konačno, imamo i projekat gasifikacije i 2019. godine treba da krene gasovod Niš–Prokuplje, projekat vredan oko 15 miliona evra, koji će dati drugačiju perspektivu, rekla je premijerka.

Ona je poručila da Vlada, kao što je na noge podigla Niš i jug Srbije, radi na tome da se razvijaju i ostali delovi zemlje, pa je našla partnera za RTB Bor i time rešila jedan veliki problem na istoku zemlje, a u Kraljevu su sada četiri fabrike.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa investicijama, Brnabić je podsetila na to da u Prokuplju već rade "Leoni" i "Biz link", a da će biti bolja situacija kada bude uređena industrijska zona.

Lokalne samouprave, kako je istakla, treba da rade na razvoju malih i srednjih preduzeća u svojim sredinama, za koje Ministarstvo privrede opredeljuje sredstva, jer zdrava ekonomija ne zavisi samo od stranih investitora.

Premijerka je prenela da se na sednici Vlade danas razgovaralo i o Kuršumliji, Blacu, Žitorađi, i navela da je važno da se završi proces privatizacije Kuršumlijske banje.

Dve banje u blizini Kuršumlije, Prolom i Lukovska banja, veoma dobro rade, a Kuršumlija je turistički potencijal i zahvaljujući Ðavoljoj varoši, zbog čega je važno i da auto-put ide do Kuršumlije, rekla je predsednica Vlade.

Kada je reč o privatizaciji Kuršumlijske banje, ona je navela da je jedan od problema bio i rigorozni Zakon o javnoj svojini, čije je izmene Vlada juče usvojila, pa je izrazila nadu da će time problem biti rešen, a zatim i pronađen način da se ta banja oživi.

Sa svim ovim ćemo staviti Prokuplje na mapu kao regionalni centar, rekla je predsednica Vlade i čestitala svim Topličanima Dan oslobođenja Prokuplja.

 


 

Ostali naslovi

Intenzivna gradnja stanova za snage bezbednosti
Srpska ekonomija
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas, nakon sastanka sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i resornim ministrima povodom razvoja projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, da će do 1. maja u svih sedam gradova Srbije krenuti izgradnja stanova za pripadnike ovog sektora
Dobre osnove za unapređenje saradnje sa Nemačkom u oblasti rada
Srpska ekonomija
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević razgovarao je danas sa ambasadorom SR Nemačke u Srbiji Tomasom Šibom, koji je poručio da Srbija u Nemačkoj ima iskrenog prijatelja koji će nastaviti da podržava njen evropski pu
Evropski berzanski indeksi na 22-mesečnom minimumu
Srpska ekonomija
Evropski berzanski indeksi "skliznuli" su danas na najniži nivo u 22 meseca jer je pretnja od trgovinskog rata, rastućih kamata na američke obveznice, Bregzita i budžetskog spora između EU i Italije, nastavila da vrši pritisak na tržista
Lidl Srbija: Veliko hvala na poverenju!
Srpska ekonomija
Lidl je prošlog četvrtka uspešno otvorio prvih 16 prodavnica u Srbiji. Generalni direktor kompanije Lidl Srbija, Tomislav Šapina, zahvaljuje potrošačima na strpljenju i zaposlenima na zalaganju
Mihajlovićeva ženama na selu: Udružene postajete i ekonomski jače
Srpska ekonomija
“Žene na selu su ogroman potencijal i imaju ključnu ulogu u proizvodnji hrane i poljoprivredi. Kao takve ne smeju ostati marginalizovane i neplaćene za posao koji obavljaju”, izjavila je danas potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović
Poslovni forum Srbija-Španija 23. i 24. oktobra u Beogradu
Srpska ekonomija
Poslovni forum "Španija-Srbija" održaće se 23. i 24. oktobra u Beogradu, saopštilo je Trgovinsko-ekonomsko odeljenje Ambasade Španije u Beogradu
Mihajlovićeva domaćin najvećeg regionalnog skupa o infrastrukturnim projektima sa Kinom
Srpska ekonomija
Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, naredne sedmice biće domaćin Trećeg samita ministara transporta NR Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, najvećeg regionalnog skupa o infrastrukturniim projektima sa Kinom
Dinar stabilan
Srpska ekonomija
Dinar je mirovao prema evru tokom vikenda i zvanični srednji kurs danas iznosi 118,2412 dinar za evro, što je neznatna promena u odnosu na petak, objavila je Narodna banka Srbije
Otvoren Istraživački seminar za osnovce na Goču
Srpska ekonomija
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević otvorio je juče na Goču mini istraživački seminar „Naučni kontakt ili Igrom do nauke“, koji se bavi promocijom interdisciplinarnosti, odnosno „STEM“ obrazovanja (Science, Technology, Engineering, Mathematics)
Mirović otvorio 10. Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini
Srpska ekonomija
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je danas u Novom Sadu 10. Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini, tradicionalnu manifestaciju pokrajinskog Zavoda za ravnopravnost polova koja promoviše preduzetništvo žena iz seoskih područja