Jedinstvenim spojem mirisa balkanske tradicionalne hrane, nordijske energije i eklektične francuske kuhinje razvija se nova beogradska gastronomska scena, čiji su utemeljivači Vanja Puškar, osnivač koncepta New Balkan Cuisine, Nenad Jovanović, šef kuhinje restorana Credo, i Eyck Zimmer, kulinarski direktor restorana The Square.
Njih trojica odlučili su da umrežavanjem tri hotela i davanjem lične crte kuvara pri pripremi hrane ponude nove ukuse. Njihov koncept koji se zasniva na formuli 3X3=9 predstavlja nesvakidašnji gastro izazov u kome tri šefa i tri restorana nude devet gangova, odnosno večeru od devet jela.
Moderni pristup pripreme hrane i nove kulinarske tendencije predstavljene su u restoranu OMB Larder (Radisson Collection Hotel, Old Mill Belgrade).
Predstavljajući koncept New Balkan Cuisine, Vanja Puškar je naglasio da je Balkan gastroegzotičan, ima širok spektar aroma i ukusa i balkanska kuhinja tek treba da osvoji svet.
S njim se slaže i Nenad Jovanović, zagovornik novog pristupa pripremi i serviranju hrane u restoranima koji, između ostalog, naglašava da je u tome najbitnija lična crta kuvara, što daje poseban pečat svemu što se nalazi na stolu.
Eyck Zimmer, prenoseći svoje iskustvo iz Švajcarske, naglašava da je u Srbiji razvijeno tržište hrane, te da kuvanje ne predstavlja problem, a gastronomija će tek da se razvija.
Koncept nove balkanske kuhinje tek treba da se razvija. Početni koraci su napravljeni, a sudeći po reakcijama onih koji su imali priliku da se upoznaju sa planovima trojice šefova, nije teško zaključiti da bi naša kuhinja, odnosno ovdašnji specijaliteti spremljeni na moderan način mogli da postanu izvozni artikal.