Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Novim zakonskim rešenjima do efikasnijeg inspekcijskog nadzora

Beograd
Foto: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave
Srpska ekonomija

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić predstavio je danas Nacrt izmena i dopuna Zakona o inspekcijskom nadzoru, čiji je cilj da se dodatno unapredi efikasnost inspekcija, a odgovorna privreda rastereti troškova koje nameću suvišne kontrole.

Ružić je, otvarajući javnu raspravu o pomenutom nacrtu u hotelu "Metropol", koju je organizovalo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške i NALED-a, naveo da će najveća novina biti uvođenje instituta "subjekt od poverenja". 

On je objasnio da je predviđeno da svi oni privredni subjekti koji imaju pozitivnu istoriju poslovanja mogu da očekuju da najmanje četiri godine ne budu predmet inspekcijskog nadzora, uz obavezu da sprovode samoprocenjivanje svog rada, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Izmene i dopune koje predlažemo nadogradnja su postojećih zakonskih rešenja uvođenjem novih, reformskih, koja su na liniji prevencije, procene rizika i jačanja poverenja između inspekcija i privrede, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, ključna reč je poverenje, jer će kompanije sa dobrom istorijom poslovanja ubuduće češće obavljati samoprovere umesto da budu predmet nadzora inspektora.

Ružić je rekao da je status „subjekta od poverenja“ namenjen preduzećima koja su se dokazala visokim standardima poslovanja i poštovanjem propisa, što će u praksi značiti da ih najmanje četiri godine inspekcije neće posećivati u redovnim kontrolama, ali će ti privredni subjekti biti dužni da obavljaju samoprovere i inspekcijama dostavljaju izveštaje o rezultatima.

Predloženo je, kako je rekao, da primena ovog instituta počne dve godine nakon usvajanja zakona, jer je potrebno vreme da se primene metode i instrumenti za procenu rizika u okviru platforme e-Inspektor, kao i da se, na osnovu procene rizika, stvori baza podataka o „dobroj“ i „lošoj“ privredi.

Za one koji možda ovaj novi institut vide kao način za zloupotrebu, važno je da znaju da status "subjekta od poverenja" može biti i oduzet i to trajno, poručio je ministar.

Ružić je naveo da zakonske izmene predviđaju i institut sporazuma o priznanju prekršaja, za čiju je primenu NALED pripremio smernice, ali i mogućnost da preduzeća sama prijave da su u prekršaju i da, uz podršku inspektora, isprave neusaglašenosti i tako izbegnu kaznu.

Ministar je istakao da poseban kvalitet reforme rada inspekcija jeste činjenica da se tesno sarađuje sa privredom, njihovim poslovnim udruženjima i predstavnicima 41 inspekcije. 

Zajedno smo radili i na implementaciji zakona, pri čemu smo, nakon pune dve godine primene zakona, pripremili nacrt kojim ćemo napraviti korak dalje u reformi inspekcijskih službi, naglasio je ministar.

On je izazio zahvalnost i NALED-u i Ambasadi Norveške koji su kroz projekat "Jačanje inspekcijskog, upravnog i upravno-sudskog nadzora nad inspekcijskim nadzorom", zajedno sa Ministarstvom i Koordinacionom komisijom Vlade Srbije za inspekcijski nadzor, radili na pripremi Nacrta zakona.

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad istakao je da su inspekcije neophodne za funkcionisanje vladavine prava i efikasnost ekonomije, kao i da upotreba informacionih tehnologija i saradnja inspekcija daju bolje rezultate, uz manji trošak.

Novi zakon svrstava Srbiju među zemlje sa modernijim pristupom inspekcijama, a to su „meki kontakt“ i kontrola zasnovana na analizi rizika, čime se olakšava život privredi, koja posluje u skladu sa zakonom, a otežava kompanijama koje posluju mimo propisa, objasnio je Bjornstad. 

Potpredsednik UO NALED-a Goran Kovačević rekao je da privreda podržava nove institute u zakonu, koji će rasteretiti kompanije koje poštuju propise i omogućiti da inspekcije usmere veći deo aktivnosti na otkrivanje neregistrovanih subjekata.

On je naglasio da podaci Jedinice za podršku Koordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor pokazuju da je u poslednjih godinu dana obavljeno više od 12.000 nadzora nad firmama za koje se sumnjalo da su neregistrovane, što se potvrdilo u čak 30 odsto slučajeva. 

Takođe, NALED-ova studija o sivoj ekonomiji u 2017. procenila je da je udeo neregistrovanih firmi u ukupnom broju privrednih subjekata u Srbiji 17 odsto, odnosno 68.500, što je bar tri puta više u odnosu na zemlje s kojima smo se upoređivali, naveo je Kovačević.

Prema njegovim rečima, većini inspekcijskih organa nedostaje kadar i zbog toga je važno da se njihovi ograničeni resursi efikasnije koriste i usmere na problem nelojalne konkurencije, kao i da se kontinuirano jačaju ljudski i tehnički kapaciteti inspekcija.

Ostali naslovi

Mihajlovićeva s predsednikom CRBC o novim projektima
Srpska ekonomija
Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa Lu Šanom, predsednikom Upravnog odbora kineske kompanije CRBC, o novim projektima sa ovom kompanijom...
Konkurencija pritiska avio-kompanije, mogući novi stečajevi
Srpska ekonomija
Povećanje konkurentskih pritisaka unutar i van Evrope moglo bi da dovede do daljih restrukturiranja i stečajeva avio-kompanija, navela je nemačka vlada u odgovoru na pitanje parlamenta, objavio je danas list Handelsblat.
Turska rafinerija traži izuzeće od sankcija prema Iranu
Srpska ekonomija
Vodeća turska rafinerija, Tupras, pregovara sa zvaničnicima SAD-a kako bi dobila izuzeće koje bi joj omogućilo da kupuje iransku naftu i nakon što Vašington ponovno uvede sankcije energetskom sektoru Islamske Republike u novembru, javlja Rojters pozivajući se na industrijske izvore.
Srbija šampion unapređenja rodne jednakosti
Srpska ekonomija
Srbija je ovogodišnji šampion u domenu unapređivanja rodne jednakosti, rekla je Viktorija Stenli, ekspert Svetske banke za ruralni razvoj i zemljište, čestitavši Republičkom geodetskom zavodu na ostvarenim rezultatima u reformama pravnog okvira sa ciljem da se poveća broj žena kojima je dostupno vlasništvo nad zemljištem i nepokretnostima. Ona je naglasila da postoji visok nivo motivisanosti i posvećenosti tom zadatku.
Adria ervejz na nebu 57 godina
Srpska ekonomija
Slovenački aviprevoznik Adria ervejz obeležava 57 godina letenja. Kompanija je nastala 1961. godine, kada je radeći pod imenom „Adria Aviopromet“ obavljala čarter letove avionom Daglas DC-6. Danas ova komnpanija, koja je od 18. novembra 2004. regionalni član Star Alijans, redovno leti do 25 destinacija i nudi više od 200 veza nedeljno iz Ljubljane, s aerodroma “Jože Pučnik”
Održan Deveti CEI regionalni forum velnes i spa industrije
Srpska ekonomija
Kako kreirati autentičnu banjsku ponudu zasnovanu na kulturnom i istorijskom nasleđu u regionu, sa fokusom na spa kulturu bila je tema Devetog CEI regionalnog foruma velnes i spa industrije koji je održan danas u Vrnjačkoj banji
Za četvrtinu pala prodaja automobila u Evropi
Srpska ekonomija
Prodaja automobila u Evropi pala je u septembru za 23,4 odsto, jer su proizvođači nastavili da se suočavaju sa problemima zbog uvođenja novih, strožih testova za merenje emisije štetnih gasova.
Moguće elektronsko osnivanje jednočlanih DOO u APR
Srpska ekonomija
Posle elektronske registracije preduzetnika, Agencija za privredne registre (APR) je od danas uvela novu e-uslugu za privredna društva - elektronsko osnivanje jednočlanih društava sa ograničenom odgovornošću (DOO).
Belen: Odlični rezultati preduslov za intenziviranje saradnje
Srpska ekonomija
Predsednik Austrije Aleksander van der Belen kaže da pozitivan trend srpske privrede predstavlja odličan preduslov za intenziviranje razmene Austrije i Srbije, a otvarajući Poslovni forum "Pametan saobraćaj", poručio je da je impresioniran realnim stopama rasta privrede Srbije.
Turistička ponuda Beograda predstavljena u Banjaluci
Srpska ekonomija
U hotelu Bosna u Banjaluci promovisana je aktuelna turistička ponuda Beograda, u kojoj su istaknuti kulturni sadržaji, manifestacije, umetnička scena, te muzejske postavke, ali i program predstojećih novogodišnjih praznika.