Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Predstavljena najnovija istraživanja na konferenciji o ishrani

Beograd
Srpska ekonomija

Nutricionisti, istraživači i naučnici iz oblasti zdravlja iz cele Evrope razmenjivali su najnovija istraživanja, aktuelne preporuke i trendove u oblasti ishrane na 14. Evropskoj konferenciji o ishrani, održanoj od 14. do 17. novembra u beogradskom Sava centru.

Evropska konferencija o ishrani je četvorogodišnji događaj koji organizuje Federacija evropskih društava za ishranu (FENS). Tema ovogodišnje konferencije bila je “Hrana, ishrana i zdravlje: naučna saznanja bliža praktičnoj primeni”. S tim u vezi, stručnjaci iz Nestlé Organizacije za istraživanje i razvoj održali su na ovom događaju nekoliko predavanja, ujedno organizujući edukativnu radionicu.

U saradnji sa vrsnim istraživačima različitih evropskih univerziteta i stručnjaka iz Nestlé Organizacije za istraživanje i razvoj, kompanija je organizovala dva naučna simpozijuma da bi istražili različite naučne perspektive u ishrani i zdravlju.

Prvi simpozijum bio je posvećen istraživanju u vezi sa personalizovanim jelovnicima i preciznom ishranom, istražujući njihov potencijal za pomoć pojedincima u ispunjavanju preporuka za ishranu. Različiti stručnjaci istakli su uticaj genetike i metaboličkih faktora na reakcije na hranu, kao i dugoročne efekte ishrane na zdravlje. Elin van der Bik, direktorka Nestlé Instituta za naučna istraživanja, naglasila je važnost prilagođavanja hrane i dijeta ljudima tokom različitih životnih faza, uključujući trudnoću i dojenje.

Drugi simpozijum bio je posvećen transformaciji prehrambenih sistema ka održivoj ishrani, kako bi se prehranila rastuća svetska populacija, rešavajući izazove populacije i izazove manje uhranjenosti. Naučni stručnjaci pružili su uvid u izazove i mogućnosti koje proizilaze iz dijeta obogaćenih biljem, istražujući potencijal za naučno utemeljene inovacije hrane koje podržavaju ljudsko i planetarno zdravlje. Dr. Rajan Karvaljo, šef istraživanja u Nestlé-u, naglasio je potrebu za pažljivim procenjivanjem kvaliteta proteina i faktora koji mogu smanjiti hranljivu vrednost, istovremeno se fokusirajući na stvaranje iskustva potrošača na pozitivan način.

,,U Nestlé-u smo fokusirani na istraživanja i implementaciju novih saznanja koja doprinose rešavanju izazova u ishrani, uključujući potrebu za pristupačnijom ishranom, borbu protiv deficita mikronutrijenata, promovisanje balansiranih dijeta i prelazak ka održivim prehrambenim sistemima. Kao deo našeg pristupa, aktivno učestvujemo na naučnim konferencijama poput Evropske konferencije o ishrani, što nam omogućava da se angažujemo u značajnim diskusijama i deljenju znanja o najnovijim naučnim saznanjima sa ključnim akterima i istraživačima koji rade u oblasti ishrane”, izjavila je dr Petra Klasen Viger, globalna naučna savetnica za ishranu i zdravlje u Nestlé Organizaciji za istraživanje i razvoj, koja je predsedavala oba naučna simpozijuma.

Pored toga, Nestlé je organizovao radionicu namenjenu studentima i mladim profesionalcima, pružajući priliku za direktnu interakciju i umrežavanje. Ova sesija predstavljala je dragocenu priliku za njih da istraže mogućnost za razvoj karijere i prakse u oblasti nauke i tehnologije, fokusirane na razvoj novih proizvoda koji su ne samo ukusni i hranljivi, već i pristupačni i održivi.

Nestlé i na lokalnom nivou sprovodi inicijative kako bi usmerio građane ka prehrambenim izborima koji su dobri i za zdravlje i za planetu. S tom idejom je predstavio Vege vodič koji će pomoći u planiranju obroka svima koji žele pređu na izbalansiranu ishranu gde će se uključiti više namirnica biljnog porekla.

Srbija će postati i značajan centar proizvodnje obroka na biljnoj bazi, jer Nestlé uskoro otvara fabriku u Surčinu u kojoj će se proizvoditi njegov brend Garden Gourmet.

Ostali naslovi

Zaustavljanje femicida zahteva zajednički napor svih sektora društva
Srpska ekonomija
Kampanja ,,Stop femicidu'' ima za cilj podizanje svesti o štetnosti pojave femicida u društvu, i mobiliše sve organe javne vlasti, organizacije civilnog društva i druge aktere u primeni politike Vlade Republike Srbije ka nultoj toleranciji prema nasilju
Pokrenut Fond za podsticaj razvoja poljoprivredne i prehrambene proizvodnje u Aranđelovcu
Srpska ekonomija
Fondacija Ana i Vlade Divac, Opština Aranđelovac i Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, pokrenuli su Fond za podsticaj razvoja poljoprivredne i prehrambene proizvodnje u Aranđelovcu. Osnivanje ovog fonda podržao je Projekat „Velika mala privreda“ koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi ACDI/VOCA
Više od 4,7 miliona dinara za Narodne kuhinje Crvenog krsta Srbije
Srpska ekonomija
Black Friday je i ove godine dobio drugačije i humano značenje u dm drogerijama, zahvaljujući jedinstvenoj inicijativi Giving Friday. Ove godine dm donira 4.782.946,00 dinara Narodnim kuhinjama Crvenog krsta Srbije
Uspešna primena reformi u katastru: Odlični rezultati uprkos kritikama
Srpska ekonomija
Republički geodetski zavod želi da podeli sa građanima nekoliko značajnih rezultata koji su pokazali da je novi sistem upisa starih isprava u katastar u skladu sa potrebama i navikama građana
Sajam etno hrane i pića 2023 od 30. novembra do 3. decembra
Srpska ekonomija
„Sajam etno hrane i pića 2023“, najveća smotra proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana pod kupolama Beogradskog sajma od 30. novembra do 3. decembra
Koraci ka jačanju saradnje Srbije i Gvatemale
Srpska ekonomija
Gvatemala i Srbija imaju veliki potencijal za unapređenje institucionalne i privredne saradnje, uprkos velikoj geografskoj udaljenosti istaknuto je na sastanku počasnog konzula Srbije u Gvatemali, Marsele Arsu de Losano i Marka Fernandeza Nikolića iz Sektora za internacionalizaciju Privredne komore Srbije
Druga regionalna Look Up konferencija ekoloških i biznis lidera 6. i 7. decembra
Srpska ekonomija
Konferencija „Look Up“, druga po redu, na temu ekologije, energetike i zaštite životne sredine, okupiće 6. i 7. decembra na Kopaoniku stručnu i poslovnu javnost iz zemlje i regiona, predstavnike Vlade Srbije, međunarodnih institucija, javnog i privatnog sektora koji će razmotriti nove trendove i izazove u ovim oblastima poslovanja
Ukusi Dalekog istoka u Srbiji
Srpska ekonomija
Bliži se Nova godina, pa mnogi razmišljaju o putovanjima i ukusnim zalogajima. Daleki istok primamljiva je destinacija, a svet su odavno osvojili ukusi iz tog dela sveta
U Francuskoj ambasadi dodeljen Orden umetnosti i književnosti u rangu viteza Milanu Raduloviću
Srpska ekonomija
Danas je u Francuskoj ambasadi u Beogradu dodeljen Orden umetnosti i književnosti u rangu viteza Milanu Raduloviću, direktoru Muzičke omladine Novog Sada i Novosadskih muzičkih svečanosti, u prisustvu njegove porodice i najbližih saradnika
Bečki trgovci uoči praznika oprezno optimistični
Srpska ekonomija
Oko 1,5 milion Bečlija planira ove godine da kupi božićne poklone, među kojima su najčešće igračke, odeća i kozmetika. Rezultati ankete koju je sprovela Bečka privredna komora pokazuju da bečki trgovci uprkos tmurnoj ekonomskoj situaciji mogu da računaju na povećanu spremnost Bečlija za kupovinu. Od oko 1,5 milion Bečlija, njih 88 odsto planira da kupi poklone