Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Intenzivna ekonomska saradnja Srbije i Kine

Dubrovnik
Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije
Srpska ekonomija

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je na sastanku sa premijerom Kine Li Kećijangom u Dubrovniku razmatrana bilateralna ekonomska saradnja, koja je iz meseca u mesec sve jača i intenzivnija.

Brnabić je u obraćanju novinarima, nakon jučerašnjeg sastanka sa Kećijangom,  naglasila da su ukupno kineske investicije u projekte koji su već realizovani, na kojima se radi i koji se planiraju, dostigle 10 milijardi evra.

Ona je podsetila na to da je samo u poslednjih nekoliko nedelja u Srbiji bilo nekoliko velikih kineskih investicija, poput fabrike “Šandong Linglong” u Zrenjaninu, investicije vredne 800 miliona evra, za koju je položen kamen-temeljac, kao i otvaranja fabrike “Mint” u Loznici, investicija od 100 miliona evra i 1.000 radnih mesta, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

Takođe, kako je napomenula, kraj prošle godine obeležila je kompanija "Ziđin", koja je preuzela 63 odsto vlasništa u RTB, što je ukupno investicija od milijardu i 260 miliona evra.

U ovom trenutku, u toku su pregovori sa ''Linglongom'' o preuzimanju ''Ikarbusa'', navela je premijerka i ocenila da je sve više kineskih investicija, sa velikim brojem radnih mesta.

Brnabić je, kada je reč o infarstrukturnim projektima, izdvojila tri najvažnija za Srbiju –modernizacija pruge Beograd–Budimpešta, koja sa naše strane ide veoma dobro i očekuje se da se sledeće godine krene u deonicu Novi Sad–mađarska granica.

Od velike važnosti je, kako je podvukla, i Koridor 11, gde su počeli pripremni radovi za nastavak deonice Preljina–Požega, uz očekivanje da će predsednik Republike Aleksandar Vučić u Kini potpisati sporazum za deonicu Požega–Boljare.

Prema njenim rečima, u energetskom sektoru najznačajniji projekat je Termoelektrana Kostolac B od 350 megavata.

U razgovoru dva premijera potvrđeno je da dve zemlje povezuje strateško partnerstvo i prijateljstvo, a da tome posebno doprinosi politički dijalog na najvišem nivou.

Brnabić je je naglasila da je naročito važna predstojeća poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini, koji će od 25. do 27. aprila u Pekingu učestvovati na forumu „Pojas i put“.

Premijerka je prenela da je kineskom premijeru izrazila zahvalnost za političku podršku Srbiji, pre svega kada je reč o očuvanju teritorijalnog integriteta i stavu Kine povodom održavanja sednice SB UN i stava na toj sednici.

Ona je, govoreći o problemima na relaciji Beograd–Priština, istakla da je na sastanku sa Lijem potvrđena saradnja, pomoć i podrška.

Stav Kine je da nema govora o pristupanju takozvane "Republike Kosovo" bilo kojim dodatnim međunarodnim organizacijama, kao što je Interpol. Nastavićemo da radimo zajedno i nastavićemo da čuvamo interes Srbije kao što prijatelji rade, poručila je Brnabić.

Saradnja je izvrsna i u kulturnoj sferi, ukazala je ona i u skladu sa tim napomenula da je nedavno u Pekingu otvoren kulturni centar Srbije “Ivo Andrić”, dok će kineski centar biti otvoren u Beogradu do kraja godine.

Istovremeno, predsednica Vlade je navela da nema velika očekivanja od sastanka posvećenog Kosovu i Metohiji u Berlinu 29. aprila, ali da će Srbija i tamo pokazati da je pouzdan, stabilan i predvidiv partner.

Brnabić je objasnila da će na sastanku, pored nje, učestovati i lideri Nemačke i Francuske – Angela Merkel i Emanuel Makron, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predstavnici prištinske administracije.

Pozicija Srbije se neće promeniti – ako želimo da nastavimo dijalog, ako evropski partneri žele da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, onda Priština mora da povuče odluku o taksama, ponovila je ona.

Videćemo šta će reći evropski lideri. Dokazali smo do sada da smo pouzdan, stabilan i predvidiv partner, mislim da se to ceni i to ćemo pokazati u Berlinu, poručila je premijerka.

U delegaciji sa premijerkom Brnabić sastanku su prisustvovali i potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Brnabić će sutra učestvovati na Samitu predsednika vlada Centralne i Istočne Evrope i NR Kine, a na marginama samita imaće niz susreta sa predstavnicima kineskih kompanija koje posluju u našoj zemlji.

Ostali naslovi

Potpisani memorandumi za dve deonice na Koridoru 11
Srpska ekonomija
Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas na 8. samitu Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u Dubrovniku dva memoranduma za nastavak izgradnje auto-puta na Koridoru 11
Otkup stanova za vojne invalide u što kraćem roku
Srpska ekonomija
Inicijativa koja će omogućiti otkup stanova izgrađenih iz sredstava Japanske donacije i sredstava NIP-a koji su vojnim invalidima i korisnicima porodične invalidnine dodeljeni u zakup ponovo će biti prosleđena svim lokalnim samoupravama, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
Ugovor Banke PŠ s Kineskom razvojnom bankom
Srpska ekonomija
Banka Poštanska štedionica potpisala je danas na Samitu 16 + 1 u Dubrovniku ugovor o kreditnoj liniji sa Kineskom razvojnom bankom
Unapređenje okvira za davanje
Srpska ekonomija
U Privrednoj komori Srbije održana je sednica Saveta za društveno odgovorno poslovanje u okviru Projekta unapređenje okvira za davanje, koji realizuju Fondacija Ana i Vlade Divac, Srpski filantropski forum, Smart kolektiv, Trag fondacija, Katalist i Privredna komora Srbije, uz podršku USAID-a. Sednica je bila prilika da se predstave najnoviji podaci važni za oblast dobročinstva u Srbiji.
Privrednoj komori Srbije dodeljena nagrada Banking Technology Award 2019
Srpska ekonomija
Aplikacija Privredne komore Srbije „PKSinstantPAY“ dobila je priznanje „Most Innovative Instant Payment Application Product in 2019“ za doprinos digitalnom razvoju tehnologije plaćanja. Nagrada je danas uručena Katarini Ocokoljić, sekretaru Udruženja za bankarstvo, osiguranje i druge finansijske institucije PKS na  konferenciji Technobank2019
Pobednici drugog Regionalnog app izazova u poseti Berlinu
Srpska ekonomija
Pobednici drugog Regionalnog app izazova, talentovani srednjoškolci iz Sente, Banja Luke i Podgorice, posetili su IDTec hEx Show u Berlinu, jednu od vodećih međunarodnih IoT konferencija
Pravi rezultati saradnje sa Kinom se tek očekuju
Srpska ekonomija
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je danas na Ekonomsko-trgovinskom forumu, u okviru 8. samita Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, da je Srbija i dalje na vrhu liste zemalja s najvećim brojem zajedničkih infrastrukturnih  projekata realizovanih i ugovorenih sa Kinom
Započela plenarna sednica na samitu 16+1 u Dubrovniku
Srpska ekonomija
U Dubrovniku je danas počeo Ekonomsko-trgovinski forum, centralni događaj 8. samita Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, na kojem učestvuje i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić
Ekskluzivna vinska večera u vinskom podrumu Radison hotela
Srpska ekonomija
Radisson Collection Hotel, Old Mill Belgrade predstavio je sinoć ekskluzivnu vinsku večeru u vinskom podrumu restorana OMB Larder + Lounge
Privreda pokazala da želi dijalog i rad na unapređenju poslovnog okruženja
Srpska ekonomija
Sa kojim izazovima se privrednici u Srbiji susreću, koliko je važna predvidivost poslovnog okruženja za kvalitetnije poslovanje, kao i aktivan dijalog sa predstavnicima relevantnih institucija – samo su neke od tema sastanka članova Upravnog odbora Srpske asocijacije menadžera sa predstavnicima Poreske uprave na čelu sa Draganom Marković, direktorkom ove institucije