Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Odlični politički i ekonomski odnosi Srbije i Češke

Beograd
Sajt Vlade Srbije
Srpska ekonomija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, nakon sastanka sa premijerom Češke Andrejem Babišom, da dve zemlje imaju izvanredne odnose, koji se reflektuju u trgovinskoj i ekonomskoj saradnji, koja je 2020. godine iznosila 1,2 milijarde evra.

Brnabić je na zajedničkoj konferenciji za novinare navela da je fokus današnjih razgovora delegacija dve zemlje bio na zdravstvu, odnosno borbi protiv koronavirusa, ocenivši da je trenutno najznačajnije pitanje masovna vakcinacija.

Ona je ukazala na to da su od jutros srpska i češka ekspertska delegacija razgovarale o sistemu za prijavljivanje eUprave za masovnu vakcinaciju, kao i utvrđivanju prioriteta u okviru tog procesa.

Mi smo do sada deset puta menjali protokol za lečenje zaraženih koronavirusom, istakla je Brnabić, ocenivši da baš zbog toga Srbija beleži uspeh u borbi protiv tog virusa.

Predsednica vlade je ukazala na to da uspeh u toj borbi u Srbiji obezbeđuje i veliki obim hospitalizacije, koji je mnogo veći od onog u zemljama Evrope i sveta.

Sada je najvažnija masovna vakcinacija, a naše je da u teškim vremenima podelimo sve što možemo sa prijateljima i partnerima, poručila je premijerka.

Ona je istakla da se odlični odnosi Srbije i Češke održavaju kroz redovne posete i sastanke na najvišem nivou, podsetivši na njen sastanak sa Babišem u Pragu 2018. godine, zatim učestvovanje na sastanku Višegradske grupe 2019, kao i na prisustvo predsednika Aleksandra Vučića na Samitu Višegradske grupe.

Premijerka je najavila da će krajem marta u Beograd doputovati češki ministar inostranih poslova sa delegacijom koju će činiti privrednici.

Brnabić je podsetila i na to da je predsednik Vučić odlikovao češkog predsednika Miloša Zemana, dodavši da se ugovara termin posete predsednika Srbije Češkoj.

Predsednica Vvade je istakla da je Češka jedan od najvećih promotera politike proširenja EU, kada je u pitanju Zapadni Balkan, i dodala da je ta zemlja već objavila platformu za njeno predsedavanje EU 2022. godine u kojoj je jedan od prioriteta upravo proširenje.

Prema njenim rečima, dobri odnosi se reflektuju u trgovinskoj i ekonomskoj saradnji, a 2020. godine trgovinska saradnja iznosila je 1,2 milijarde evra.

Beležimo suficit, to govori o našoj saradnji i prisustvu čeških investitora, rekla je premijerka i u tom smislu navela da je jedna od najvećih investicija preuzimanje „Telenora“ u iznosu od 2,8 milijardi evra.

Prema njenim rečima, broj investicija i veliko interesovanje čeških investitora za ulaganja u Srbiji govori u prilog i političkim i ekonomskim odnosima.

Brnabić je rekla da je u svim bilateralnim ili razgovorima sa češkim partnerima na marginama skupova i konferencija ohrabrena stavom te zemlje u vezi sa evropskim integracijama Srbije i čitavog Zapadnog Balkana.

Ona je izrazila zahvalnost Češkoj jer daje ogroman podstrek Srbiji i Zapadnom Balkanu da nastave svoj evropski put, dodavši da ta zemlja redovno i brzo daje saglasnost za otvaranje svih poglavlja, za koja smo mi spremni.

Mislim da je i Češka nezadovoljna brzinom otvaranja poglavlja ili time koliko brzo idu naše integracije, rekla je predsednica Vlade, ocenivši da nije fer to što prošle godine nije otvoreno nijedno poglavlje.

Premijerka je ocenila da to nije bila odluka koja oslikava sve što je naša zemlja uradila, poručivši da to neće obeshrabriti Srbiju, jer se reforme sprovode zbog naših građana i privrede.

Ona je izrazila nadu da će ova godina u tom smislu biti drugačija, pri čemu je prenela zahvalnost i evropskom komesaru Oliveru Varheiju na pomoći, kao i nekim pojedinačnim zemljama članicama, poput Francuske, koja je predložila novu metodologiju, koja će ako bude primenjena, pomoći da sve zemlje Zapadnog Balkana idu brže ka EU.

Premijer Češke Andrej Babiš ocenio je da su odnosi između dve zemlje prijateljski i da je Srbija dugoročno važan partner Češke, koja podržava njen evropski put.

On je predočio da je danas sa Brnabić razgovarao o sistemu vakcinisanja u Srbiji i njenim iskustvima u borbi protiv Kovid-19, što je od izuzetnog značaja za ekspertski tim koji je u Beograd došao sa njim.

Najbitnija tema našeg sastanka bila je vakcinacija. Srbija je vakcinisala više od pola miliona ljudi, druga je u Evropi po tome i sedma u svetu. Dnevno se ovde 30 do 40.000 ljudi vakciniše i očekuje se da će se taj broj povećati jer dolazi revakcinacija, naveo je premijer Češke.

Babiš je ukazao na to da je na sastanku bilo reči i o ekonomskim odnosima, pri čemu je naveo podatak da međusobna trgovinska razmena u poslednjih 10 godina raste.

Brnabić je, govoreći o imunizaciji, saopštila da je naša zemlja u pregovorima sa ruskim Institutom "Gamaleja" u vezi dodatnim količinama vakcina "Sputnjik V", ali i o nabavci nove vakcine "Sputnjik lajt".

Premijerka je dodala i da Srbija pregovara sa partnerima iz Ruske Federacije o proizvodnji vakcine "Sputnjik" na Institutu Torlak.

Ona je najavila da sutra u Beograd stiže delegacija iz Rusije kako bi se nastavili razgovori o tome, izrazivši nadu da će Srbija biti jedna od zemalja koja će proizvoditi vakcinu protiv koronavirusa.

Premijerka je prenela da Srbija ima iskustvo sa tri vrste vakcina, a to su Fajzer-Biontek, Sputnjik i Sinofarm, dodavši da ne može da procenjuje koja je bolja, ali da joj se čini da su sve jednako dobre.

Ostali naslovi

Ogromna količina tekstila zahteva inovativne metode reciklaže
Srpska ekonomija
Odeća je previše vredna da bi je jednostavno bacili i spalili. Od 2025. godine širom Evropske unije stari tekstil će se prikupljati i reciklirati. Da bi se efikasno i ekološki nosili sa ogromnom količinom tekstila koja će tada nastati, hitno su potrebne efikasnije metode recikliranja
Karijerni centar u Nišu i projekat Posao po meri
Srpska ekonomija
Povodom obeležavanja međunarodnog dana osoba sa invaliditetom 3.decembra, Caritas Srbije je uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), otvorio Karijerni centar za osobe sa invaliditetom u Nišu, sa ciljem pružanja podrške osobama sa invaliditetom u procesu traženja posla i uključivanja u radno okruženje
Dodeljene nagrade Prijatelj porodice za dobre prakse koje čuvaju ravnotežu između profesionalnog i porodičnog života
Srpska ekonomija
Žiri su ove godine činili predstavnici Privredne komore Srbije, Vlade Republike Srbije i Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Fondacije Ane i Vlade Divac, Fondacije Ravnopravnost i TV B92, a Nestlé Srbija nagradu je osvojila u kategoriji velikih privrednih društava, u konkurenciji od ukupno 11 kompanija
Većina članica AmCham-a planira investicije i rast u 2024. godini
Srpska ekonomija
Od nove Vlade očekuje posvećenost institucionalnim reformama i obrazovanju. Prioriteti za dugoročni rast: ulaganje u obrazovanje, smanjenje korupcije, vladavina prava i efikasnost pravosuđa. Prioriteti za narednu godinu: zelena agenda, digitalizovana državna uprava i suzbijanje sive ekonomije, a ključni izazovi visoka inflacija, dostupnost radne snage i efikasnost državne uprave
Ski-staza za školarce u Beču nezavisna od vremenskih prilika
Srpska ekonomija
Krajem novembra Grad Beč i Bečki skijaški savez pokrenuli su inovativni projekat – nezavisna ski-staza. Uz pomoć ove inicijative bečki đaci će imati mogućnost da do sredine februara otkrivaju svoju strast prema skijanju. Zahvaljujući posebnoj podlozi postavljenoj na prostoru Hohe Wand Wiese u 14. bečkoj opštini, ovoj ski-pisti nisu potrebni ni sneg ni zimske temperature
Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom
Srpska ekonomija
Povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom 3. decembra, Forum mladih sa invaliditetom, Caritas Srbije i Fondacija Ana i Vlade Divac, u Gradskoj upravi grada Zrenjanina prisustvovali prijemu koji je organizovao zamenik gradonačelnika Saša Santovac sa saradnicima, gde su prisustvovali i predstavnici zrenjaninskih udruženja osoba sa invaliditetom
Na letovima Er Srbije u novembru 298 hiljada putnika
Srpska ekonomija
Er Srbija je tokom novembra prevezla ukupno 298.322 putnika, što je porast od 39 % u odnosu na isti mesec 2022. godine i 60 % više u poređenju sa do sada rekordnom 2019. godinom. Srpska nacionalna avio-kompanija obavila je 3.560 letova iz Beograda, Niša i Kraljeva, što je povećanje od 40 % u odnosu na novembar prošle godine i 54 % u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu
Domaće kompanije na sajmu u Tirani od 6. do 9. decembra
Srpska ekonomija
Na Međunarodnom sajmu privrede koji se održava u Tirani od 6. do 9. decembra predstavlja se 22 domaće kompanije iz metalskog sektora, prehrambene industrije, industrije tekstila,  hemijske i industrije nameštaja. Privreda Srbije već 20 godina nastupa na ovom sajmu koji i ove godine okuplja izlagače iz više od 15 zemalja
Bečki božićni vašar među najboljim na svetu
Srpska ekonomija
Sa svojom jedinstvenom atmosferom, prazničnim osvetljenjem na trgu ispred gradske većnice, glavni bečki božićni vašar ušao je u aktuelni rejting prestižnog poslovnog časopisa „Fajnenšl tajms“. Beč predstavlja grad-pionir gde je prvobitno počeo da se organizuje božićni vašar nalik današnjem. Vojvoda Albreht I. je 1296. godine pokrenuo prvi takav vašar u decembru
U toku izgradnja transfer-stanice u Mladenovcu
Srpska ekonomija
Grad Beograd, Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Lokalnim planom upravljanja otpadom grada Beograda 2021–2030. definisao je izgradnju četiri transfer-stanice sa centrima za sakupljanje otpada na teritoriji grada Beograda radi unapređenja sistema sakupljanja otpada, proširenja ukupnog obima sakupljanja i uspostavljanja sistema odvojenog sakupljanja, ponovnog korišćenja i reciklaže otpada