Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Počinje treći ciklus konkursa za održive gradove „Ekoopština"

Beograd
Fotografija: Jovan Gojković
Srpska ekonomija

Ambasada Francuske u Srbiji i njeni partneri: Institut Veolia, Saint-Gobain, Decathlon, NALED i SKGO, Wiener Stadistsche, HUOT, Fonroche lightning – BBAi, Ministarstvo zaštite životne sredine i Delegacija Evropske unije, zajednički su danas 18. marta 2024. u Francuskoj ambasadi, objavili početak trećeg ciklusa konkursa za održive gradove „Ekoopština“. Konkurs je zamišljen kao platforma za razgovore i razmenu iskustava između lokalnih samouprava, kompanija i institucija u oblasti borbe protiv klimatskih promena. Projekat „Ekoopština” je osmišljen sa željom da se gradovima i opštinama pruži podrška kako bi u potpunosti odigrali svoju ulogu u ekološkoj tranziciji u Francuskoj i Srbiji.

Prethodna dva izdanja ovog programa omogućila su da predstavnici šesnaest gradova i opština iz Srbije posete Pariz, Lil, Nicu, Klermon Feran i Lans i obiđu postrojenja i fabrike za preradu otpada i prečišćavanje vode, pilot projekte i gradske kvartove građene uz primenu principa energetske efikasnosti, kao i gradove lidere u održivoj urbanoj mobilnosti. Četiri osnovne škole iz Srbije koje su pobedile u kategoriji “Zelene Škole” dobile su opremu za sportske sale, koju je donirao partner na projektu Decathlon u Srbiji, što je svim učenicima ovih škola omogućilo bolje uslove za bavljenje sportom.

Sajt projekta: www.ekoopstina.rs

Ekoopština će i ovoga puta nagraditi po jednu srpsku opštinu i po jedan grad u svakoj od sledeće četiri kategorije: upravljanje otpadom, upravljanje vodom, energetska efikasnost zgrada, održiva urbana mobilnost. Pobednici će biti izabrani na osnovu upitnika koji su popunili, a koji će ocenjivati žiri sastavljen od srpskih eksperata sa univerziteta u Beogradu i Novom Sadu i organizacija civilnog društva (SKGO, NALED). Opštine i gradovi mogu sa se prijave popunjavanjem upitnika, koji su dostupni na sajtu www.ekoopstina.rs, do 07.07.2024.

Marina Nenković-Riznić, moderatorka konkursa „Ekoopština” i naučni savetnik na Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije u uvodnoj reči podsetila je da je projekat „Ekoopština”

francusko-srpska platforma za saradnju na izazovima održivog grada, kroz identifikaciju primera dobre prakse razvijenih na lokalnom nivou, u Srbiji kao i u Francuskoj, koji će biti predstavljeni tokom seminara organizovanih za lokalne zajednice u Beogradu, Vrbasu i Pirotu u aprilu i maju 2024. godine. Seminari za predstavnike lokalnih samouprava, uz učešće srpskih i francuskih eksperata za navedene tematike, imaju za cilj da podstaknu razmenu dobrih praksi i unaprede kapacitete lokalnih vlasti. Dodela nagrada ovog novog izdanja predviđena je u oktobru.

Konkurs je otvoren za sve srpske gradove i opštine sa manje i više od 40.000 stanovnika u 4 kategorije (održivo upravljanje otpadom, održivo upravljanje vodom, energetska efikasnost zgrada, pametni gradovi) na kojem će biti nagrađeno ukupno 8 srpskih opština koje će biti pozvane na studijska putovanja u Francusku.

Konkurs nagrađuje lokalne samouprave u Srbiji za njihove aktivnosti realizovane u 4 oblasti: energetska efikasnost zgrada, održivo upravljanje otpadom i vodom i održiva mobilnost.

konkurs je otvoren za sve nastavnike i učenike u Srbiji koji rade na zaštiti životne sredine.

U svom obraćanju Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji, izrazio je svoje zadovoljstvo što ovo takmičenje danas predstavlja stub saradnje između Francuske i Srbije. On je podsetio da se ono obraća lokalnim zajednicama, ali i mladim generacijama i njihovim profesorima u okviru razvijanja ekološke i i građanske svesti. Povodom Međunarodnog dana recikliranja, neophodno je podsetiti da je borba protiv klimatskih promena i zaštita planete Zemlje misija svih i hitnost koja se mora rešiti, naglasio je. U protekle dve godine, više od 100 gradova je učestvovalo na konkursu, skoro 700 službenika i izabranih predstavnika je učestvovalo na seminarima, a nekoliko stotina dece je učestvovalo i predstavilo svoje projekte.

Sandra Dokić, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine je potvrdila da su rezultati projekta „Ekoopština″ na nivou lokalnih zajednica u protekle dve godine brojni i vidljivi. Naglasila je i značaj investicije od skoro 5 milijardi evra u vidu donacija, vaučera i kredita Evropske unije i drugih partnera koji su omogućili razvoj lokalnih zajednica. Među vidljivim rezultatima, pomenuto je da je skoro 35 gradova uspostavilo planove upravljanja vodom i izgradilo 9 centara za tretman otpada širom teritorije Srbije. Kako je rekla, inicijativa „Ekoopština″ pruža lokalnim zajednicama priliku da budu u kontaktu sa stručnjacima iz inostranstva i razmene svoja iskustva.

Ivan Milivojević, zamenik generalnog sekretara SKGO, rekao je da SKGO podržava inicijativu „Ekoopština” i vidi pitanja životne sredine i održivog razvoja srpskih gradova i opština kao prioritet u svojoj strategiji. Kako je rekao, razmena dobrih praksi između Francuske i Srbije omogućava inovativna rešenja za srpske gradove.

Vladan Ilić, generalni direktor Saint-Gobain za Srbiju naglasio je da se do sada pokazalo da ova forma projekta pruža veliki podsticaj, kako lokalnim samoupravama, tako i mladim naraštajima koji prihvataju promene, žele inovacije i idu u korak sa vremenom. Kompanija Saint Gobain, kao građevinskq kompanijq koja više od 350 godina osluškuje potrebe društva uvodeći inovativna rešenja i koja je posvećena održivom građevinarstvu i energetskoj efikasnosti, inicijativu „Ekoopština” prepoznala je kao idealan projekat. Svrha poslovanja kompanije oslikana je kroz slogan ,,Making the world a better home”, što dodatno potvrđuje da je Saint-Gobain usklađen sa osnovnom idejom ovog projekta.

Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a, naglasila je da NALED vidi u tome veliku priliku za ostvarivanje napretka u standardima održivog razvoja za aktere u Srbiji. Za njihove članove, pitanja kojima se bavi inicijativa „Ekoopština″ predstavljaju jedan od glavnih ciljeva u strategiji organizacije. NALED je podsetio da doprinosi podršci razvoja regiona uz podršku ministarstva, ERBD-a i AFD-a.

Svetlana Smiljanić, članica izvršnog odbora, Wiener Stadtische osiguranja, istakla je da je za kompaniju Wiener Stadtische osiguranje, biti partner inicijative „Ekoopština″ sinonim za podršku održivoj mobilnosti u Srbiji. Njihova kompanija je partner gradova i opština, posebno sa ciljem poboljšanja kvaliteta života i razvoja okoline u kojoj živimo, te će, kao i prošle godine, da organizuje donaciju dva servisa za popravku bicikala radi promovisanja održive mobilnosti.

Boris Živanović, direktor prodaje Decathlon Novi Beograd rekao je da Decathlon, kao sportska kompanija, radi na popularizaciji bavljenja sportom i promoviše održivi razvoj Srbije, a učestvuje u smanjenju otpada već od samog dizajna i konstrukcije svoje opreme. Postoje mogućnosti za recikliranje odeće i preuzimanje bicikala, na primer, koje Decthlon popravlja i prodaje po sniženim cenama.

Vladimir Vasiljević, direktor HUOT Srbija je rekao da će kompanija HUOT svoje učešće u projektu uskladiti sa aktivnostima već prisutnih partnera. Preduzeće sprovodi mnoge aktivnosti u praćenju upravljanja vodom na nivou lokalnih samouprava, što se u potpunosti uklapa sa ovom inicijativom ambasade.

Cyril Huot, generalni direktor BBAi international / Fonroche lighting je predstavio BBAi, konsultantsku firmu koja već 15 godina posluje u Srbiji, i specijalizovana je za saradnju između Francuske i Srbije u oblasti zelenih tehnologija i inovacija. Posreduje u transferu francuskih tehnologija kako bi se omogućio zeleniji način života i razvile strategije dekarbonizacije. U saradnji sa kompanijom Fonroche Lighting, čije je sedište u Francuskoj, svetskim liderom u svojoj oblasti, podržavaju razvoj i promociju održivog sistema javne rasvete koji omogućava kvalitetne javne usluge za poboljšanje svakodnevnog života u opštinama.

Ostali naslovi

Beč – stipendije za srednjoškolce sa migrantskim poreklom
Srpska ekonomija
Bečko udruženje „Start-Wien“ svake godine dodeljuje stipendije srednjoškolcima sa migrantskim poreklom u vidu novčane podrške, ali i dodatne edukacije. Udruženje obezbeđuje ukupno 41 stipendiju, a potražnja među srednjoškolcima je velika. Stipendisti dobijaju 100 evra mesečno
Dostupni vaučeri za nabavku lekova obolelima od retkih bolesti
Srpska ekonomija
Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju Vlade Republike Srbije saopštilo je da se vaučeri za nabavku lekova i medicinskih sredstava i za rehabilitaciju, koje Srbija dodeljuje obolelima od retkih bolesti, mogu iskoristiti u pet apotekarskih ustanova i 19 specijalnih bolnica i instituta iz Plana mreže zdravstvenih ustanova Republike Srbije
Klinika za rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović dobitnik priznanja Zvezda Beograda 2023
Srpska ekonomija
Priznanje „Zvezda Beograda 2023”, koje tradicionalno od 2016. godine dodeljuje Kancelarija za mlade Grada Beograda, uručeno je Klinici za rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović”. Priznanje je uručila direktorka Milica Papić, a u ime klinike priznanje je primio direktor prim. mr sci. med. dr Željko Kanjuh, saopšteno je iz Kancelarije za mlade
Sve je spremno za 37. Comtrade Beogradski maraton
Srpska ekonomija
Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada održaće se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13 hiljada učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta
Objavljeni javni pozivi za subvencije u oblasti poljoprivrede
Srpska ekonomija
Sekretarijat za poljoprivredu Grada Beograda objavio je javne pozive za dostavljanje prijava za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivrede za 2024. godinu u ukupnom iznosu od 511 miliona dinara
Pet miliona dinara za korisnike lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede u Aranđelovcu
Srpska ekonomija
U okviru projekta „Lokalni fondovi za  razvoj poljoprivrede“ koji uz podršku USAID-a u opštini Aranđelovac sprovode Fondacija Ana i Vlade Divac, Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, opština Aranđelovac i Projekat „Velika mala privreda“, potpisani su ugovori sa korisnicima kojima će biti dodeljeno ukupno 5.000.000,00 dinara za 2024. godinu
Otvoreni pozivi podrške za razvoj inovacija u poljoprivredi
Srpska ekonomija
NALED će u naredne dve godine predstavljati Srbiju u regionalnoj mreži Food habova koju je pokrenuo Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), sa ciljem da se ubrzaju inovacije i u proizvodnji hrane i smanje emisije ugljen-dioksida, potrošačima pruže zdravije i pristupačnije opcije u ishrani i unapredi bezbednost hrane
Festival cveća i meda od 22. do 26. aprila
Srpska ekonomija
Najmirisniji i najslađi „Festival cveća i meda” već tradicionalno održaće se od 22. do 26. aprila na Čukarici. Svakog dana, od 9 do 19 časova, na platou ispred Osnovne škole „Josif Pančić” posetioci će imati prilike da uživaju u cveću i da odaberu biljku kojom će oplemeniti svoj omiljeni prostor, bilo da su u pitanju dvorište, terasa ili dnevni boravak
Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope sledeće nedelje  u Beogradu
Srpska ekonomija
Četvrti po redu Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope (Southeast Europe Aviation Summit - SEAS) održaće se 22. i 23. aprila u hotelu Crowne Plaza u Beogradu. U pitanju je događaj posvećen civilnoj i vojnoj vazduhoplovnoj industriji, koji će u ova dva dana okupiti preko 170 kompanija i preko 1400 lidera i profesionalaca iz avio-industrije
Karneval u Budvi okuplja učesnike iz regiona i Evrope
Srpska ekonomija
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava u periodu od 27. aprila do 2. maja pod sloganom „Zajedno“!