Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Brnabić: Od 1. novembra povećanje plata u rasponu od osam do 15 odsto

Beograd
Vlada Srbije
Srpska ekonomija

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić saopštila je danas da je Vlada usvojila na sednici predlog "pozitivnog rebalansa" budžeta koji predviđa povećanje plata od 1. novembra od osam do petnaest odsto.

Brnabić je na konferenciji za novinare, koja je održana povodom povećanja plata i rebalansa budžeta, objasnila da će daleko najveće povećanje plata biti u zdravstvu, i to za medicinske sestre i tehničare od 15 odsto i lekare od 10 odsto.

Prema njenim rečima, moramo da se borimo da zadržimo naše medicinske radnike, tehničare i doktore, i to kontinuiranim povećanjem njihovih plata, koje će biti i pre kraja godine.

Ona je istakla da se država bori protiv njihovog odlaska i tako što ulaže milijardu evra u zdravstvenu infrastrukturu, u kliničke centre, bolnice i drugo.

Takođe, kako je najavila, povećanje plata od 10 odsto predviđeno je u sektorima nauke i kulture, naglasivši da je to najveće povećanje zarada posle oblasti zdravstva.

Povećanje od devet odsto imaće zaposleni u prosveti, sudije i tužioci, kao i zaposleni u sudovima i tužilaštvima, u ustanovama socijalne zaštite i pripadnici službi bezbednosti i bezbednosnih snaga, precizirala je premijerka, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, zaposleni u državnoj upravi dobiće povećanje plata od osam odsto, dok će svi penzioneri dobiti od 1. decembra jednokratnu isplatu od 5.000 dinara, uz napomenu da je u planu povećanje penzija od 1. januara 2020. godine od zasigurno pet odsto.

Trudićemo se da to bude i nešto više, u skladu sa mogućnostima, a da ne ugrozimo fiskalnu i finansijsku sigurnost zemlje. Sigurno će biti pet odsto, a da li ćemo moći i preko toga uskoro ćemo imati i tu informaciju, objasnila je ona.

Premijerka je najavila da će predlog rebalansa budžeta biti već tokom popodneva ili večeri prosleđen Skupštini na odlučivanje.

Ovo je, kako je ukazala, prvi pozitivni rebalans u Srbiji, što znači da ga imamo ne zato što smo povećali rashode, pa sada to pokrivamo, već zato što smo povećali prihode, koji su veći od očekivanih.

Rebalansom budžeta Vlada želi da te uvećane prihode raspodeli i vrati nešto građanima kroz povećanje plata i podršku penzionerima, u skladu sa prioritetima, za bolji životni standard i kroz dodatna ulaganja u infrastrukturu, podvukla je premijerka.

Ona je naglasila da smo na kraju avgusta imali suficit od 46,4 milijardi dinara, što je za 60 milijardi bolje od očekivanog.

Prema njenoj oceni, sve to što se danas radi ne bi bilo moguće bez teških mera fiskalne konsolidacije, koje su pokrenute 2014. godine.

Istovremeno, predsednica Vlade je iznela podatak da su strane direktne investicije u Srbiji dostigle u prvih sedam meseci ove godine 2,32 milijarde evra, što je povećanje od 43 odsto u odnosu na isti period 2018. godine.

Veliko mi je zadovoljstvo što smo svetski lider u privlačenju stranih direktnih investicija, rekla je ona i ukazala na to da je u 2018. godini Srbija privukla više stranih investicija nego ceo region Balkana zajedno.

Premijerka je podsetila na to da je britanski list "Fajnenšel tajms" po drugi put proglasio Srbiju za svetskog lidera u privlačenju stranih ulaganja.

Ona je, odgovarajući na pitanje novinara odakle povećanje direktnih stranih investicija od 43 odsto u odnosu na prošlu godinu koja se smatra istorijskom u tom pogledu, objasnila da je to zato što je Srbija sve kredibilnija destinacija za investicije.

Do ovoga nije bilo lako doći, a postiže se time što dovodite investitore koji imaju dobre uslove za poslovanje – predvidivo okruženje, dobru komunikaciju sa Vladom, uslove koji su transparentni i bez korupcije, navela je Brnabić.

Srbija je mnogo učinila i da unapredi uslove poslovanja, prilagodi ambijent posebno za investitore u oblasti IT, nauke i tehnologije, a sve to zajedno daje rezultate, zaključila je ona.

Premijerka je najavila da će direktno iz budžeta biti dodatno izdvojeno 120 miliona evra za Moravski koridor, zahvaljujući povećanim budžetskim prihodima koji su nadmašili plan za 60 milijardi dinara.

Deo većih budžetskih prihoda u iznosu od 16,8 milijardi dinara, kako je objasnila, biće usmeren u infrastrukturne projekte – Moravski koridor i auto-put "Miloš Veliki".

Prema njenim rečima, deo sredstava u okviru pozitivnog rebalansa će, takođe, biti izdvojen za građane zadužene u francima.

Ona je naglasila da se prilikom izrade pozitivnog rebalansa budžeta rukovodila interesima građana, vodeći računa o tome da ni na koji način ne bude ugrožena fiskalna stabilnost.

Javni dug nastavlja da pada i danas iznosi približno 52 odsto bruto domaćeg proizvoda, navela je premijerka i dodala da, zahvaljujući Narodnoj banci Srbije, koja ravnopravno radi sa Vladom, imamo nisku inflaciju i stabilan dinar, navedeno je u saopštenju srpske vlade.

Ostali naslovi

Uprava carina: Počeli dogovori o realizaciji projekta sa Svetskom bankom
Srpska ekonomija
U Upravi carina održan je sastanak sa predstavnicima Svetske banke, koja će podržati projekat o unapređenju trgovanja i saobraćaja na zapadnom Balkanu
Za evro 117,6067 dinara
Srpska ekonomija
Dinar ima približno istu vrednost prema evru kao prethodnog dana i zvanični srednji kurs iznosi 117,6067 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije
Konferencija Digitalizacijom do razvoja za održivu budućnost u Istočnoj Evropi od 18. do 20. septembra u Vrdniku
Srpska ekonomija
Konferencija "Digitalizacijom do razvoja za održivu budućnost u Istočnoj Evropi" organizuje se od danas do 20. septembra u Vrdniku. Skup organizuje RGZ s Razvojnim centrom Evropske komisije, Svetskom bankom, Ekonomskom komisijom UN za Evropu, Agencijom UN hranu i poljoprivredu i Ekspertskom komisijom UN za upravljanje geoprostornim podacima za Evropu
Nova strategija za privrednu konkurentnost Srbije
Srpska ekonomija
Za svaku državu veoma je važno da donese strategiju koja će se sprovoditi u cilju podsticanja određenih privrednih grana, a posebno kada je reč o razvoju industrije, izjavio je na skupu "Strategija nove industrijske politike Srbije 2021-2030" Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize PKS
Ambasador Francuske Falkoni održao prijem u rezidenciji ambasade
Srpska ekonomija
"Istorija se ovde dogodila mnogo pre mene, na ovom mestu u službi odnosa Francuske i Srbije, a nastaviće se sa mnom i posle mene", rekao je ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni
Zvanično stigao Wi-fi 6
Srpska ekonomija
Novi standard za bežični pristup internetu Wi-Fi 6 postao je dostupan, a osim što donosi veću brzinu i domet, on će preurediti i način na koji ruteri upravljaju sve većim brojem internet uređaja u našim kućama
Brojne mogućnosti za intenziviranje saradnje sa Estonijom
Srpska ekonomija
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i nova ambasadorka Estonije na nerezidencijalnoj osnovi, sa sedištem u Budimpešti, Kristi Karelson ocenili su danas da su odnosi dve zemlje dobri i da postoji obostrana zainteresovanost za njihovo produbljivanje
Brnabić započela zvaničnu posetu Berlinu
Srpska ekonomija
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić započela je danas dvodnevnu posetu Berlinu sastankom sa predsednikom Saveznog udruženja nemačkih preduzeća srednje veličine Mariom Ohovenom
Poziv za upis u Registar pružalaca besplatne pravne pomoći i podrške
Srpska ekonomija
Ministarstvo pravde Vlade Srbije uputilo je danas poziv advokatima, udruženjima, pravnim fakultetima, posrednicima u rešavanju sporova i javnim beležnicima da se upišu u Registar pružalaca besplatne pravne pomoći i besplatne pravne podrške
Po prvi put zaštićeno geografsko poreklo – Oblačinske višnje i Ariljske maline
Srpska ekonomija
U Srbiji je po prvi put zaštićeno geografsko poreklo – Oblačinske višnje i Ariljske maline, čime se stvaraju uslovi za jasnu pozitivnu diferencijaciju proizvoda iz Srbije na globalnom tržištu i dodaje vrednost ne samo sirovini već i gotovim proizvodima i ekonomiji, rečeno je danas na promociji ovog jedinstvenog projekta koji je realizovan zahvaljujući Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), Ministarstvu poljoprivrede, Organizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, relevantnim udruž