Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Izmene zakona štite autore i korisnike i podstiču stvaralaštvo  

Beograd
Srpska ekonomija

Zakonske novine u oblasti intelektualne svojine, doprineće razvoju kreativne industrije, posebnih oblika industrijske svojine, kao i unapređenju zaštite pronalazaka, što će pozitivno uticati na naučni, tehnološki i ukupan privredni razvoj zemlje, navedeno je u saopštenju Privredne komore Srbije (PKS).

Kako se ističe, krajnji cilj regulisanja prava intelektualne svojine jeste stvaranje stimulativnog ambijenta u kojem su prava i ekonomski interes autora zaštićeni, uz uvažavanje interesa korisnika autorskog dela.

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune tri zakona u oblasti intelektualne svojine - Zakona o autorskom i srodnim pravima, Zakona o patentima i Zakona o zaštiti topografija poluprovodničkih proizvoda.

Najvažniji propis - Zakon o autorskom i srodnim pravima, pozitivno će uticati na razvoj kreativnih industrija koje u Srbiji godišnje stvaraju oko sedam odsto bruto domaćeg proizvoda i zapošljavaju više od 110.000 ljudi, rekao je direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Vladimir Marić.

Privredna komora Srbije, na inicijativu svojih članica zalagala se za usaglašavanje prava intelektualne svojine sa zakonodavstvom  EU.  I u narednom periodu nastaviće se sa aktivnostima usmerenim na potpuno usklađivanje propisa u ovoj oblasti, posebno imajući u vidu obaveze koje proističu iz  Pregovaračkog poglavlja 7 u procesu pregovora Srbije za članstvo u EU, rekla je direktor Sektora za pružanje podrške u zastupanju i zaštiti interesa članova, Kristina Đurić.

Ovim Zakonom o autorskim i srodnim pravima, koji štiti ekonomski interes autora i doprinosi ostvarivanju kolektivnih prava interpretatora muzike, glumaca, proizvođača fonograma i svih drugih nosilaca srodnih prava, produžava se trajanje zaštite imovinskih prava interpretatora i proizvođača fonograma sa 50 na 70 godina.

Pozitivni efekti ogledaju se i u uvođenju novog prava na naknadu od emitovanja i reemitovanja u korist glumaca i preciziranju prava autora i korisnika računarskih programa.

Novina je da će pravo na tužbu zbog povrede autorskih i srodnih prava imati i organizacije za kolektivno ostvarivanje ovih prava.

Novina u Zakonu o patentima odnosi se na zaštitu pronalazaka koje zaposleni stvore u radnom odnosu, obavljajući poslove utvrđene ugovorom o radu, kao i na pronalaske koji nastanu korišćenjem resursa poslodavca ili u vezi sa aktivnostima poslodavca.

Pravo na zaštitu pronalaska koji je nastao u radnom odnosu pripada poslodavcu, dok zaposleni ima pravo na naknadu.

Usvojeni zakon omogućava i da se odnosi poslodavca i pronalazača drugačije urede ugovorom ili opštim aktom poslodavca. Ako takav ugovor izostane ili ne postoji opšti akt poslodavca, zakon garantuje zaposlenom njegovo moralno pravo da bude priznat kao tvorac pronalaska, kao i pravo na naknadu.

Izmene i dopune Zakona o zaštiti topografija poluprovodničkih proizvoda uticaće na privredne subjekte koji se bave proizvodnjom poluprovodničkih proizvoda, modelovanjem električnih kola, dizajnom i izradom gotovih štampanih ploča i druge.

U odnosu na dosadašnji, izmenjeni  zakon propisuje preciznije uslove za sticanje i ostvarivanje zaštite topografija poluprovodničkih proizvoda, čime se podstiče razvoj ovog vida industrijske svojine, što ima direktan pozitivan uticaj na naučni, tehnološki i ukupan privredni razvoj.

Očekuje se da će efikasna primena ovih zakona, usmerenih na unapređenje ambijenta za poslovanje, biti podsticaj razvoju kreativne, ali i drugih industrija i motiv autorima da stvaraju, navodi se u saopštenju PKS.

Ostali naslovi

Krediti u evrima u Srbiji duplo jeftiniji nego u Crnoj Gori
Srpska ekonomija
Novoodobreni krediti u evrima su duplo povoljniji u Srbiji nego u Crnoj Gori, iako je u Crnoj Gori zvanična valuta evro, pokazuju zvanični podaci Narodne banke Srbije i Centralne banke Crne Gore
Prihodi od izdavanja stanova u drugom kvartalu premašili milijardu dolara
Srpska ekonomija
Platforma za izdavanje stanova "Erbnb" navodi da su njeni prihodi u drugom tromesečju po drugi put otkada su osnovani premašili milijardu dolara
Pad proizvodnje automobila - ponuda ili potražnja
Srpska ekonomija
Nedavni pad proizvodnje automobila u Nemačkoj izazvao je zabrinutost u ekonomijama CIE, jer je automobilski sektor od suštinskog značaja za mnoge od njih. Da bi se procenilo da li je na pomolu još jedna kriza, važno je razumeti prirodu tog sektora
Nagrade za najbolje od 100 najvećih
Srpska ekonomija
U organizaciji projekta 100 Najvećih u Srbiji dodeljene su nagrade najboljim kompanijama po prihodu, dobiti, broju zaposlenih i izvozu: NIS, Elektroprivreda Srbije, DIPOS, Porshe Beograd, Gradina, DIS, MOL, IMLEK, Industrija mesa Matijević, Clover Serbia, Krupnik, GIM, Nelt, Knez Petrol, AURA, Coopservice, Gigatron, Matis, Nissan Srbija, Lovo promet, Don Don, DTD ribarstvo, Agropromet.
Digitalizacija - pokretač razvoja i progresa
Srpska ekonomija
Poljoprivreda nove generacije, veštačka inteligencija, pametni gradovi, geoinformacije i geoprostorni sistemi, kao i regulisanje statusa nepokretnosti bile su teme kojima su se bavili naši i svetski stručnjaci na upravo završenoj trodnevnoj Međunarodnoj konferenciji „Digitalizacijom do razvoja za održivu budućnost u Istočnoj Evropi“
Potražnja za automobilima u Evropi pala u prvih osam meseci
Srpska ekonomija
Potražnja za novim automobilima u Evropi pala je u prvih osam meseci ove godine, budući da je njeno slabljenje na vodećim zapadnoevropskim tržištima prevagnulo nad blagim rastom u zemljama 'nove' Evrope
Kineska munja biće brža od japanskog metak-voza
Srpska ekonomija
Kinezi su promovisali najbrži voz na svetu - "Šanghaj maglev", koji treba da razvije brzinu od 600 kilometara na čas
Svi zaposleni istovremeno dali otkaz
Srpska ekonomija
Vlasnik restorana u gradu Troj, u američkoj saveznoj državi Njujork, bio je prisiljen da zatvori objekat jer mu je svih 26 zaposlenih u isto vreme dalo otkaz
On-line potrošači u Srbiji
Srpska ekonomija
U Srbiji on-line kupovina postaje sve popularnija - 73% korisnika finansijskih usluga kupuje on-line i u pogledu pozitivnih iskustva među prva tri izdvajaju: dostupnost bilo gde (81%), brzina i ušteda vremena (75%) i jednostavnost (69%)
Mali sa ministrom finansija Surinama
Srpska ekonomija
Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali sastao se danas sa ministrom finansija Republike Surinam Gilmorom Hofdradom, sa kojim je razgovorao o tome kako Srbija, zahvaljujući svom iskustvu, može da pomogne Surinamu da stabilizuje svoje javne finansije