Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Digitalizacija - pokretač razvoja i progresa

Vrdnik
Srpska ekonomija

Poljoprivreda nove generacije, veštačka inteligencija, pametni gradovi, geoinformacije i geoprostorni sistemi, kao i regulisanje statusa nepokretnosti bile su teme kojima su se bavili naši i svetski stručnjaci na upravo završenoj trodnevnoj Međunarodnoj konferenciji „Digitalizacijom do razvoja za održivu budućnost u Istočnoj Evropi“.

Učesnici konferencije, iz  20 zemalja, saglasili su se da su inovacije i digitalne tehnologije veoma važne za održivi razvoj i našu budućnost, da uz pomoć novih softvera, geoprostornih podataka, različitih servisa možemo da se suočimo sa izazovima sa kojima se svet danas susreće, a to su klimatske promene, urbanizacija, nasilni sukobi.

Stručnjaci su saglasni u tome da digitalizacija iz korena menja društvo, pokretač je razvoja i progresa, a samim tim utiče i na promenu globalnih negativnih trendova.

„Ovom konferencijom Srbija je postala centar u kojem se razmenjuju znanja u oblasti digitalnih tehnologija, a ujedno je priliku da svetu prikaže koliko je na tom polju postigla“, rekao je šef Kancelarije za Svetsku banku u Srbiji, Stiven Ndegva.

Naša država ima podršku i od Ujedinjenih nacija koju je na konferenciji u Vrdniku preneo stalni koordinator UN za Srbiju, Hans Fridrih Šoder.

On je istakao da će UN i dalje raditi sa srpskom vladom na digitalizaciji i poboljšanju Republike Srbije u tom smislu.

Najsavremenije svemirske tehnologije, satelitski sistemi, infrastruktura geoprostornih podataka i geoservisi prioriteti su Vlade Srbije koja ima izuzetan naučni potencijal, kazao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Dodao je da imamo izuzetnu inženjersku bazu i da se naši inženjeri nalaze među pet najboljih u svetu.

Upravo zahvaljujući inženejrskom znanju Srbija je lider u inovacijama i novim tehnologijama u ovom delu Evrope, naglasio je Popović.

„Prošle godine je izvoz IT usluga Srbije premašio milijardu i 150 miliona evra. To je prvi put u našoj istoriji da je izvoz IT usluga bio veći od izvoza poljoprivrednih proizvoda. Očekujemo da ćemo krajem ove godine moći da kažemo da će izvoz dostići rekordnih milijardu i 500 miliona evra. Ako ovako nastavimo, a nema razloga da se taj trend menja, izvoz će u narednoj godini da bude još veći – blizu 2 milijarde evra“.

Naš inovacioni eko sistem prepoznat je u svetu po globalnim šampionskim kompanijama u razvoju softvera, konkretno u razvoju softvera za anlizu podataka u geoprostornim sistemima, u biomedicini, u blokčejni i gejming industriji, u veštačkoj inteligenciji i pametnim gradovima.

Država će nastaviti da podstiče inovacije i inovativno preduzetništvo. Samo u prošloj i ovoj godini Srbija je uložila preko 70 miliona evra u izgradnju najmodernije inovacione infrastrukture, rekao je Popović.

Republički geodetski zavod izabran je za suorganizatora događaja zbog izuzetnih rezultata na polju digitalizacije usluga te ustanove.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković je istakao da Zavod postaje digitalna platforma koja će biti nosilac svih geoprostornih podataka za planiranje novih koridora i transportnih mreža.

Zahvaljujući digitalizaciji, arhiv veličine 3.000 kvadratnih metara staje na jedan disk, a čuvanje podataka postaje bezbednije, naveo je on.

„Kada smo pre četiri godine sa Svetskom bankom krenuli u reformu RGZ-a onda je prvi savet bio da upravo obiđemo zemlje koje su bile primer dobre prakse. To smo uradili i zatim napravili našu viziju u čijoj smo realizaciji dosta odmakli zahvaljujući međunarodnim organizacijama koje su suorganizatori ove konferencije, našim prijateljima i sponzorima“, rekao je Drašković i dodao da se RGZ već sad nalazi pred novim izazovima koji predstoje u periodu 2020-2025.

Drašković je podvukao da digitalizacija i održivi razvoj, transformacija države ne mogu da se urade bez dobrih registara, koji su ažurni i pouzdani i omogućavaju lak pristup građanima.

U izradi novih, savremenih registara RGZ-u pomaže Svetska banka kroz projekat „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji“ kao i Radna grupa za upravljanjem zemljištem UN (UNECE) u koju je uključeno 56 zemalja.

Među njima je i Srbija koju UNECE, prema rečima Fredrika Zeterkvista, predsedavajućeg te grupe, želi još više da uključi u proces uređenja zemljišne administracije.

Na tom značajnom skupu ukazano je i na važnost organizacija civilnog sektora kao što je NALED, a koji je direktoru Republičkog geodetskog zavoda dodelio priznanje „Reformator godine“ u Srbiji.

Draškoviću to priznanje predstavlja ličnu, ali i zahvalnost instituciji i zaposlenima koji su marljivo radili na reformi RGZ-a i našeg društva u celini.

Nagrada je doprinela i da geoprostorni podaci i potreba za digitalizacijom postanu vidljivi.

Na značaj konferencije, ukazao je ministar Popović koji je istakao da bi slični skupovi kao mesto razmene različitih iskustava, dobre prakse, saradnje, ali izazova u oblasti digitalizacije i geoprostornih sistema trebalo da se održavaju redovno na mikro, ali i na regionalnom novou.

Međunarodna konferencija „Digitalizacijom do razvoja za održivu budućnost u Istočnoj Evropi“ održana je u Vrdniku od 18. do 20.septembra.

Organizovali su je Republički geodetski zavod, Zajednički istraživački centar Evropske komisije, Svetska banka, Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), Komisija eksperata UN za globalno upravljanje geoprostornim informacijama u Evropi i Ekonomska komisija UN za Evropu.

Ostali naslovi

Firme iz Srbije na sajmu prehrane u Moskvi
Srpska ekonomija
Privredna komora Srbije (PKS) i Razvojna agencija Srbije (RAS), uz podršku programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, organizuju nastup 15 domaćih kompanija na međunarodnom sajmu hrane i pića „World Food Moscow“, koji će se održati u Moskvi od 24. do 27. septembra 2019. godine
Inicijativi za odgovorno bankarstvo pristupilo 130 banaka iz 46 zemalja
Srpska ekonomija
Vodeće svetske banke, ukupno njih 130 iz 46 zemalja, potpisale su načela odgovornog bankarstva u Njujorku koja su razvijena u uskoj saradnji sa UNEPFI, Finansijskom inicijativom UN programa za okolinu
Hrvatska dokapitalizuje Croatia Airlines sa 33,7 miliona evra
Srpska ekonomija
Hrvatska vlada usvojila je meru o izdvajanju 33,7 miliona evra za nacionalnog avio-prevoznika Croatia Airlines
Fejsbuk kupio kompaniju koja proizvodi botove
Srpska ekonomija
Kompanija Fejsbuk (Facebook) kupila je izraelski startap Servicefriend, objavio je finansijski list TheMarker, pozivajući se na jednog od investitora u kompaniji
Čadež u Njujorku predstavlja region liderima svetskog biznisa
Srpska ekonomija
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS)  i Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke Marko Čadež danas će u Njujorku, pred oko 600 učesnika Godišnjeg samita organizacije Konkordija (Concordia), među kojima su i čelni ljudi više od stotinu globalnih korporacija, predstaviti  Zapadni Balkan kao jedinstvenu investicionu destinaciju i potencijale za poslovanje i ulaganje u regionu
Kurs dinara 117,58
Srpska ekonomija
Dinar vredi danas prema evru približno isto kao u petak i zvanični srednji kurs iznosi 117,5843 dinara za evro
Srbija dobija digitalni registar investicionih lokacija
Srpska ekonomija
Direktor Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) Borko Drašković i zamenik gradonačelnika Čačka Milica Dačić potpisali su u Beogradu Sporazum o saradnji koji ima za cilj pružanje podrške Zavodu pri uspostavljanju Nacionalnog registra investicionih mapa (NRIM), jačanje kapaciteta izabranih pilot jedinica lokalnih samouprava i podsticanje ekonomskog razvoja
Bankrotirao britanski tur operater Tomas Kuk
Srpska ekonomija
Jedan od najvećih svetskih tur operatera "Tomas Kuk" objavio je bankrot posle neuspelih pregovora sa kreditorima, što znači trenutnu obustavu povratnih letova za one koji su u ovom trenutku na odmoru, odnosno 150.000 turista u svetu neko treba da vrati kućama
Antić: Turski tok u Srbiji po planu
Srpska ekonomija
Energetska situacija u Srbiji je stabilna, a rast cene sirove nafte posle napada u Saudijskoj Arabiji samo neznatno će se odraziti na svetsko i naše tržište, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić
Svetska avio-flota će se udvostručiti do 2038. godine
Srpska ekonomija
Evropski proizvođač aviona Erbas povećao je prognozu tražnje za avionima u narednih 20 godina i u svom godišnjem izveštaju o perspektivama globalnog avio-tržišta predviđa da će se globalna avio-flota više nego udvostručiti do 2038. godine, na 47.680 letelica