Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Mali: Budžet za 2020. je razvojni

Srbija
Srpska ekonomija

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je budžet za 2020. godinu razvojni i da se njime podstiče dalji razvoj privrede.

On je dodao i da je za sledeću godinu projektovan realni rast privrede od 4 odsto, navedeno je na sajtu ministarstva finansija.

"Što se tiče privrednog rasta u ovoj godini, ohrabruju procene za treći kvartal, po kojima privredni rast iznosi 4,7 odsto, tako da očekujemo da privredni rast do kraja godine bude i iznad projektovanih 3,5 odsto. Ulaganje u obrazovanje i inovacije će omogućiti da Srbija nastavi sa visokim i održivim rastom ekonomije. Srbija pokazuje da može da ostvari visoke stope rasta bez obzira na usporavanje EU ekonomija. Prema aktuelnoj Fiskalnoj strategiji, projekcija javnog duga za centralni nivo države za 2020. godinu je 50,3 odsto BDP", rekao je Mali.

Ministar je istakao da je ključna karakteristika budžetske politike u 2020. godini ravnomerna raspodela fiskalnog prostora na povećanje životnog standarda, odnosno na povećanje plata i penzija za oko 1,3 odsto BDP, podsticaj rastu kroz povećanje javnih investicija, i poresko rasterećenje rada.

On je dodao da se ovim predlogom budžeta označava završetak procesa konsolidacije javnih finansija i označava početak razvoja.

U budžetu je izdvojeno 295,4 milijarde dinara na plate, kao i 581,2 milijarde dinara na penzije za naše najstarije sugrađane.

Prema tzv. švajcarskoj formuli, penzije će sledeće godine rasti za 5,4 odsto.

Kada je reč o kapitalnim investicijama, u predlogu budžeta je u tu svrhu predviđeno 198,9 milijardi dinara, a najveći deo tih sredstava se odnosi na saobraćajnu i železničku infrastrukturu.

To znači da se ovim budžetom označava početak realizacije Nacionalnog investicionog plana. Takođe, povećali smo iznos za unapređenje infrastrukture za zaštitu životne sredine sa ovogodišnjih 23,7 milijarde dinara, na 59,4 milijardi dinara za sledeću godinu. I ono što je posebno važno, povećali smo iznos izdvojenih sredstava za lečenje retkih bolesti, koji će iznositi 2,4 milijarde dinara, rekao je Mali.

On je precizirao da su, kada je reč o infrastrukturi, izdvojena sredstva za Moravski koridor, deonicu Pojate – Preljina, za izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo, za izgradnju saobraćajnice Ruma – Šabac – Loznica, zatim za deonicu Obrenovac – Ljig, za deonicu Surčin – Obrenovac, kao i za deonicu Novi Beograd – Surčin, za beogradsku obilaznicu (deonica most preko reke Save kod Ostružnice – Bubanj potok), brzu saobraćajnicu Novi Sad – Ruma, zatim za deonicu Preljina – Požega.

U nacrtu budžeta su i projekat mađarsko – srpske železnice, kao i rekonstrukcija železničke pruge Niš – Dimitrovgrad.

Ministar je istakao i da je strateški cilj Vlade Republike Srbije smanjenje nezaposlenosti, i podsetio da će se izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri, olakšati novozapošljavanje.

Njime će, kako je kazao, poslodavci imati oslobađanje od poreza na zarade i od poreza na PIO ukoliko zaposle lice koje u toku ove godine nije bilo u radnom odnosu. U prvoj godini će imati oslobođenje od 70 odsto,  u drugoj 65 odsto i u poslednjoj 60 odsto.

Planirano je oslobađanje od doprinosa za PIO u celosti prve godine, sledeće 95 odsto i treće 85 odsto.

Na taj način, napomenuo je Mali, Srbija će se po stopi nezaposlenosti približiti zemljama Evropske Unije.

"Povećana su sredstva za ulaganje u obrazovanje i inovacije. Nastavlja se projekat ”Povezane škole” koji će omogućiti da do septembra 2020. na brz internet bude povezano ukupno 1.000 škola, kao i opremanje još 10.000 digitalnih učionica. Kako bi omogućili najbolje uslove za rad za učenike budžetirana su sredstva za opremanje računarskih kabineta u preko 400 škola", rekao je ministar.

Kako je naveo, u budžetu za 2020. su opredeljena sredstva za renoviranje desetine zgrada osnovnih i srednjih škola.

Sredstva za Fonda za inovacionu delatnost su i u ovom budžetu povećana, dok je za podršku razvoju preduzetništva obezbeđeno tri milijarde dinara. Kao podrška razvoja nauke udvostručena su sredstva za Fond za nauku na milijardu dinara.

Za razvoj inovacione infrastrukture su obezbeđena sredstva za završetak Data centra u Kragujevcu, kao i sredstva za završetak Naučno-tehnoloških parkova u Nišu i Novom Sadu.

Značajnim povećanjem budžet Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu je omogućen dalji razvoj eUprave uvođenjem novih servisa poput Jedinstvenog informacionog sistema prosvete.

Ministar je zaključio da očekuje da će sledeće godine Srbija nastaviti ubrzani razvoj, te da je dobra potvrda dosadašnjih rezultata to što je zemlja napredovala za Duing biznis listi Svetske banke za četiri mesta, kao i što je rejting agencija Fitch povećala kreditni rejting Republike Srbije sa „BB“ na „BB+“, sa stabilnim izgledom za dalje poboljšanje, a rejting agencija Moody’s unapredila izglede za povećanje kreditnog rejtinga Republike Srbije sa „stabilnih“ na „pozitivne“.
 

Ostali naslovi

Poreska uprava podnela 1.166 krivičnih prijava za 10 meseci
Srpska ekonomija
Poreska policija je za 10 meseci ove godine podnela nadležnim tužilaštvima 1.166 krivičnih prijava protiv 1.579 lica za učinjenih 1.529 krivičnih dela, saopštila je Poreska uprava Srbije
Brnabić razgovarala sa rukovodstvom kineske provincije Đedžang
Srpska ekonomija
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Hangdžou sa rukovodstvom provincije Đedžang o saradnji u oblastima ekonomije, inovacija i informacionih tenhologija
Početak izgradnje industrijskog parka u Borči krajem marta
Srpska ekonomija
Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović najavio je danas da bi radovi na izgradnji industrijskog parka u beogradskom naselju Borča trebalo da počnu krajem marta naredne godine
Plaćanje preko Alipeja za nekoliko meseci u Srbiji
Srpska ekonomija
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Hangdžou, nakon obilaska kompanije "Alibaba", da se nada da će u narednih nekoliko meseci u Srbiji biti omogućeno plaćanje preko "Alipeja" (Alipay)
Otvorena regionalna konferencija BIZIT
Srpska ekonomija
Regionalna konferencija BIZIT "Digitalna ekonomija", šesta po redu, otvorena je danas u beogradskom Klubu poslanika, a pozdravni govor i uvodna izlaganja najavio je robot Radmila
Vrlo aktivni strani investitori na tržištu akcija
Srpska ekonomija
Pojačano trgovanje zabeleženo je u utorak, posle duže vremena, na domaćem tržištu akcija, pri čemu su strani investitori bili vrlo aktivni kako u trgovanju akcijama, tako i na tržištu državnih dužničkih hartija
Još jedna pobeda i priznanje za stabilnost Srbije – evroobveznica emitovana po najnižoj stopi ikada
Srpska ekonomija
Srbija je na međunarodnom finansijskom tržištu u Londonu ponovo emitovala desetogodišnju (10G) evroobveznicu u iznosu od 550 miliona evra, po kamatnoj stopi od 1,25 odsto, što je još niže nego prilikom emisije u junu kada je kamata iznosila 1,619 odsto i predstavlja još jedan u nizu istorijskih ekonomskih uspeha naše zemlje
Aerodrom Morava: Beč, Solun, u planu i Istanbul
Srpska ekonomija
Pet meseci posle otvaranja, s Aerodroma "Morava" kod Kraljeva poleteće prvi komercijalni avioni - po tri leta do Beča od decembra, do Soluna od marta naredne godine subvencionisaće država, a operater "Aerodromi Srbije", intenzivno pregovara s avio-kompanijama o uvođenju linija za Istanbul i neki od aerodroma u Nemačkoj
NBS kupila još 15 miliona evra, kurs 117,4904
Srpska ekonomija
Narodna banka Srbije je kupila 15 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, i zvanični srednji kurs dinara iznosi 117,4904 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na utorak, objavila je NBS
Brnabić održala predavanje na Đaotong univerzitetu u Šangaju
Srpska ekonomija
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić održala je danas, u okviru posete Kini, predavanje studentima Đaotong univerziteta, drugog po veličini u Šangaju, osnovanog 1896. godine