Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Subotica dobila moderan inovacioni startap centar

Subotica
Sajt Vlade Srbije
Srpska ekonomija

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ministar za inovacije i tehnologije Mađarske Laslo Palkovič otvorili su danas Regionalni inovacioni startap centar u Subotici, za koji je država izdvojila 40 miliona dinara, saopštila je Vlada Srbije.

Popović je tom prilikom poručio da će to ubuduće biti mesto gde će srednjoškolci, studenti, nezaposleni, ali i zaposleni u Severnobačkom okrugu dobiti podršku za jačanje preduzetničkog i inovacionog duha i pokretanje sopstvenog biznisa.

Srbija ima odlične inženjere i ekonomiste, što je naš najveći potencijal, zbog čega se trudimo da i u manjim sredinama osnujemo što više startap i inovacionih kompanija, rekao je ministar.

On je podsetio na to da Vlada Srbije razvija univerzitetske inovacione startap centre u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, kao i da podjednako radi i na otvaranju inovacionih centara u manjim sredinama.

Od danas i Subotica ima moderan inovacioni centar na Ekonomskom fakultetu, koji će biti umrežen sa svim ostalim inovacionim startap centrima i tehnološkim parkovima u Srbiji, naveo je Popović.

Ministar je najavio da će Srbija nastaviti sa ulaganjima u najnoviju tehnološku infrastrukturu potrebnu za inovacione i startap kompanije, a pružaće se i finansijska podrška i za bogate sadržaje u tehnološkim parkovima i inovacionim startap centrima.

Popović je naveo da je Srbija u poslednjih nekoliko godina uradila mnogo na razvoju inovacione infrastrukture, dodajući da se u zemlji sve više grade tehnološki parkovi, inovacioni startap centri, i da se ulaže u novu zgradu Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu.

Prema njegovim rečima, na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu biće osnovan Nacionalni centar za robotiku i veštačku inteligenciju.

Veoma je važno što današnjem događaju prisustvuje ministar za inovacije i tehnologije Mađarske, jer želimo da što više povežemo inovacione kompanije i startapove iz obe zemlje, istakao je Popović.

On je ukazao na to da Mađarska poslednjih godina ostvaruje odlične ekonomske rezultate, dodajući da 75 odsto svega što ta zemlja izveze predstavljaju gotovi proizvodi, a ne sirovine.

Palkovič je rekao da i Mađarska ima kvalitetnu radnu snagu čiji potencijal koristi za rast BDP-a, dodajući da ona spada u red zemalja sa najsavremenijom tehnikom, jer je proizvodnja 70 odsto digitalizovana, što je uticalo na rast BDP-a.

On je napomenuo da i u Srbiji i u Mađarskoj strane firme raspolažu modernom tehnologijom, ali da je cilj obe vlade da ta tehnologija bude prisutna i u firmama sa mađarskim i srpskim kapitalom.

Danas je mladima lakše da se zaposle u multinacionalnim firmama, ali to nema uticaj na domaću privredu. Zbog toga se zalažemo za osnivanje startap firmi, a svesni smo i da su Srbija i Mađarska male države. Međutim, ako se udružimo postaćemo snažniji, poručio je Palkovič.

Na osnovu Programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara za 2018. godine Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, Grad Subotica i Ekonomski fakultet u Subotici dobili su 40 miliona dinara za opremanje Regionalnog startap centra, površine 800 kvadratnih metara.

Nakon otvaranja tog centra, ministari su pozdravili studente Ekonomskog fakulteta u Subotici, gde im je Palkovič održao predavanje o razvoju mađarske privrede i industrije, 5G mreži i veštačkoj inteligenciji.

Popović je pozvao mlade da osnivaju svoje startap kompanije i pokreću sopstveni biznis, dodajući da za to imaju podršku Vlade Srbije u iznosu od 80.000 do 300.000 evra iz Fonda za inovacionu delatnost, navodi se u saopštenju.

Ostali naslovi

Puna posvećenost Srbije borbi protiv klimatskih promena
Srpska ekonomija
Ambasadorka Srbije u Španiji Katarina Lalić Smajević obratila se danas, u ime Srbije, na konferenciji država potpisnica Okvirne konferencije UN o klimatskim promenama (COP25), koja se od 2. do 13. decembra održava u Madridu i tom prilikom je izrazila punu posvećenost naše zemlje ostvarivanju ciljeva u borbi protiv klimatskih promena i operacionalizaciji odredbi Sporazuma iz Pariza, na koju su se obavezale zemlje potpisnice
Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u novembru više za 0,2 odsto
Srpska ekonomija
Republički zavod za statistiku saopštio je danas da su cene proizvoda i usluga lične potrošnje u novembru 2019. godine, u odnosu na prethodni mesec, u proseku više za 0,2 odsto
Obezbeđena sredstva za izgradnju regionalnih deponija u Kruševcu i Vranju
Srpska ekonomija
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas finansijske ugovore sa Nemačkom razvojnom bankom KfW za realizaciju projekata izgradnje regionalnih deponija u Kruševcu i Vranju
Mali: Počele isplate većih zarada u javnom sektoru
Srpska ekonomija
Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali rekao je danas da su počele prve isplate uvećanih zarada u javnom sektoru, i to sa novembarskom platom, čija je isplata počela u mesecu decembru, a plate su uvećane u rasponu od osam do 15 odsto
Kompanija M:tel dobila nagradu od Ministarstva nauke Crne Gore
Srpska ekonomija
Kompanija M:tel drugu godinu zaredom dobila je godišnju nagradu Ministarstva nauke Crne Gore. Godišnja nagrada Ministarstva nauke, odnosno strateško partnerstvo i grant od 50 hiljada evra uručeni su direktoru kompanije M:tel Vladimiru Lučiću, na svečanom prijemu u vili Gorica
Srpski turizam raste dvostruko brže od proseka u EU
Srpska ekonomija
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da srpski turizam ostvaruje rast od 7,8 odsto, što je gotovo duplo više od proseka zemalja Evropske unije,
Kompanija dm drogerie markt dobitnik Priznanja za razvoj lokalnog preduzetništva
Srpska ekonomija
Na tradicionalnoj dodeli Godišnjih nagrada Srpske asocijacije menadžera u okviru segmenta „Za podršku konkurentnijoj privredi“ kompaniji dm drogerie markt uručeno je Priznanje za razvoj lokalnog preduzetništva zahvaljujući uspešnoj realizaciji projekta dm inkubator
Eko taksa od 1.200 do dva miliona dinara
Srpska ekonomija
Vlada Srbije je na poslednjoj sednici usvojila Uredbu o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje negativno utiču na životnu sredinu prema količini zagađenja, kojom je definisala eko-taksu za pravna i fizička lica od 1.200 do dva miliona dinara
Aramko preskočio vrednost od dva biliona dolara na otvaranju berze
Srpska ekonomija
Akcije Saudi Aramka skočile su na početku svog drugog dana trgovanja na berzi Tadavul za 10 odsto, čime je tržišna vrednost državne naftne kompanije na kratko premašila ciljani iznos saudijskog princa prestolonaslednika Mohameda bin Salman od 2.000 milijardi dolara
Kurs dinara 117,5311
Srpska ekonomija
Zvanični srednji kurs dinara iznosi danas 117,5311 dinara za evro, što je neznatna promena, objavila je Narodna banka Srbije