Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Konkretni predlozi za saradnju sa Japanskom bankom za međunarodnu saradnju

Davos
Sajt Vlade Srbije
Srpska ekonomija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sinoć u Davosu, gde učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu, sa premijerom Holandije Markom Ruteom o ekonomskoj saradnji dveju zemalja, evropskom putu Srbije, ali i o inicijativi "mini Šengen", saopštila je danas Vlada Srbije.

Brnabić je u obraćanju novinarima istakla da je na sastanku zaključeno da je ekonomska razmena dveju zemalja sve bolja, podsetivši na da je krajem prošle godine suficit bio na strani Srbije i u robama i u uslugama.

Ona je izrazila očekivanje da će, nakon sastanka koje održala sa predstavnicima nekim holandskih kompanija u Davosu, bilateralna ekonomska saradnja nastaviti da jača.

Tema razgovora sa Ruteom bila je i evropski put Srbije, ali i ostalih zemalja u regionu, objasnila je premijerka i prenela da je tokom susreta istakla da Vlada Srbije pruža punu podršku regionalnim partnerima, posebno Severnoj Makedoniji i Albaniji, za početak pregovora o pristupanju EU.

Mislim da je to dobro za ceo region i to je ono što je bila jasna poruka sa našeg sastanka. Razumem sve probleme koje Holandija ima u tom smislu i njihove zadrške, ali je važno za region da svi napreduju, ocenila je Brnabić.

Prema njenim rečima, premijer Holandije je bio zainteresovan i za inicijativu "mini Šengen", koju ju je ocenio kao dobru i zanimljivu.

Takođe, kako je dodala, zanimale su ga perspektive da se i drugi regionalni partneri priključe, što bismo i mi voleli jer mislimo da je bolje povezani i stabilniji region jedini odgovor na ekonomske izazove koje imamo.

Premijerka je navela da je još jednom uputila poziv Ruteu da poseti Srbiju, što je on potvrdio i istakao da se traži najbolji datum da do toga dođe do kraja ove godine.

Brnabić se juče sastala i sa sa predsednikom Japanske banke za međunarodnu saradnju Tadašijem Maedom, sa kojim je razgovarala o otvaranju investicionog fonda te banke u Srbiji.

Ona je naglasila da su vođeni konkretni razgovori oko nekih inicijativa, uz očekivanje da će se one potvrditi prilikom njegove posete Srbiji do kraja godine.

Do Maedove posete Srbiji, srpski i japanski timovi razgovaraće o tome kako Japanska banka za međunarodnu saradnju može da otvori investicioni fond u Srbiji, a posebno u oblasti inovacija i startap kompanija, kao i o tome kako taj fond može da sarađuje sa domaćim Fondom za nauku, precizirala je premijerka.

Brnabić je podsetila na to da su 27. novembra 2019.  godine ministarstva finansija dveju zemalja potpisala Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, što otvara još šira vrata za bolju ekonomsku saradnju i više japanskih investicija u Srbiji.

Ona je napomenula da je Maeda potvrdio da je nakon njihovog sastanka u Tokiju komunicirao sa japanskim kompanijama koje posluju u Srbiji da finansijska ustanova na čijem je čelu pruži podršku njihovim investicijama u Srbiji.

Ostali naslovi

Japan se sprema za uvođenje 6G mreže
Srpska ekonomija
Japanska vlada odlučila je da krene sa pripremama za uvođenje mobilne mreže šeste generacije (6G), s namerom da ta ultrabrza mreža u Japanu započne s radom 2030. godine
Brnabić završila učešće na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu
Srpska ekonomija
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je u prethodna tri dana učestvovala na 50. godišnjem Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, završila je učešće na ovom skupu susretom sa princom Albertom od Monaka
Potpisani sporazumi o širenju mreže naučno-tehnoloških parkova
Srpska ekonomija
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije Mladen Šarčević i gradonačelnici Niša i Čačka Darko Bulatović i Milun Todorović, potpisali danas sporazume o sprovođenju projekta “Tehnopark Srbija 2 – podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”
Novi uspeh Srbije - nadomak uključenja u renomirani indeks JP Morgan-a
Srpska ekonomija
Jedna od najcenjenijih finansijskih institucija u svetu, J.P. Morgan, danas je i zvanično objavila da s pozitivnim izgledima razmatra uključivanje dinarskih obveznica Republike Srbije u renomirani indeks obveznica – J.P. Morgan GBI-EM index
Srbija nadomak uključenja u indeks JP Morgan-a
Srpska ekonomija
Jedna od najcenjenijih finansijskih institucija u svetu, J.P. Morgan, danas je i zvanično objavila da sa pozitivnim izgledima razmatra uključivanje dinarskih obveznica Republike Srbije u renomirani indeks obveznica - J.P. Morgan GBI-EM index. Ovakva odluka predstavlja još jedno priznanje Srbiji za sve ostvarene rezultate u razvoju domaće ekonomije i finansijskog tržišta
Uručeni ključevi 40 stanova za izbegle porodice u Somboru
Srpska ekonomija
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovao je danas svečanoj ceremoniji dodele ključeva za 40 stanova za izbegle porodice u Somboru, u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa u Srbiji, u okviru Potprojekta 4
Srbija i Svetska banka partneri u razvoju transportnog sektora
Srpska ekonomija
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa menadžerkom Svetske banke za transport za Evropu Karlom Gonzalez Karvahal o reformisanju putnog i železničkog sektora u Srbiji, razvoju vodnog saobraćaja, kao i saradnji u oblasti rodne ravnopravnosti
Stočarstvo realna razvojna šansa Srbije
Srpska ekonomija
Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić rekao je da je stočarstvo razvojna šansa Srbije
Vučić: Protiv sam zabrane rada nedeljom
Srpska ekonomija
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne razume ideju o uvođenju zabrane rada nedeljom. Vučić je, u Jerusalimu, ukazao da Srbija treba da iskoristi to što njena ekonomija brže jača od drugih u ovom trenutku i da sada ne zastane
Mali: Srbija pre rokova ispunila preporuke FATF za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma
Srpska ekonomija
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se ispunjavanjem preporuka Radne grupe za finansijsku aktivnost (FATF) Srbija našla u uskoj grupi zemalja koje su u najvećoj meri usklađene sa preporukama FATF