Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Konkretni predlozi za saradnju sa Japanskom bankom za međunarodnu saradnju

Davos
Sajt Vlade Srbije
Srpska ekonomija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sinoć u Davosu, gde učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu, sa premijerom Holandije Markom Ruteom o ekonomskoj saradnji dveju zemalja, evropskom putu Srbije, ali i o inicijativi "mini Šengen", saopštila je danas Vlada Srbije.

Brnabić je u obraćanju novinarima istakla da je na sastanku zaključeno da je ekonomska razmena dveju zemalja sve bolja, podsetivši na da je krajem prošle godine suficit bio na strani Srbije i u robama i u uslugama.

Ona je izrazila očekivanje da će, nakon sastanka koje održala sa predstavnicima nekim holandskih kompanija u Davosu, bilateralna ekonomska saradnja nastaviti da jača.

Tema razgovora sa Ruteom bila je i evropski put Srbije, ali i ostalih zemalja u regionu, objasnila je premijerka i prenela da je tokom susreta istakla da Vlada Srbije pruža punu podršku regionalnim partnerima, posebno Severnoj Makedoniji i Albaniji, za početak pregovora o pristupanju EU.

Mislim da je to dobro za ceo region i to je ono što je bila jasna poruka sa našeg sastanka. Razumem sve probleme koje Holandija ima u tom smislu i njihove zadrške, ali je važno za region da svi napreduju, ocenila je Brnabić.

Prema njenim rečima, premijer Holandije je bio zainteresovan i za inicijativu "mini Šengen", koju ju je ocenio kao dobru i zanimljivu.

Takođe, kako je dodala, zanimale su ga perspektive da se i drugi regionalni partneri priključe, što bismo i mi voleli jer mislimo da je bolje povezani i stabilniji region jedini odgovor na ekonomske izazove koje imamo.

Premijerka je navela da je još jednom uputila poziv Ruteu da poseti Srbiju, što je on potvrdio i istakao da se traži najbolji datum da do toga dođe do kraja ove godine.

Brnabić se juče sastala i sa sa predsednikom Japanske banke za međunarodnu saradnju Tadašijem Maedom, sa kojim je razgovarala o otvaranju investicionog fonda te banke u Srbiji.

Ona je naglasila da su vođeni konkretni razgovori oko nekih inicijativa, uz očekivanje da će se one potvrditi prilikom njegove posete Srbiji do kraja godine.

Do Maedove posete Srbiji, srpski i japanski timovi razgovaraće o tome kako Japanska banka za međunarodnu saradnju može da otvori investicioni fond u Srbiji, a posebno u oblasti inovacija i startap kompanija, kao i o tome kako taj fond može da sarađuje sa domaćim Fondom za nauku, precizirala je premijerka.

Brnabić je podsetila na to da su 27. novembra 2019.  godine ministarstva finansija dveju zemalja potpisala Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, što otvara još šira vrata za bolju ekonomsku saradnju i više japanskih investicija u Srbiji.

Ona je napomenula da je Maeda potvrdio da je nakon njihovog sastanka u Tokiju komunicirao sa japanskim kompanijama koje posluju u Srbiji da finansijska ustanova na čijem je čelu pruži podršku njihovim investicijama u Srbiji.

Ostali naslovi

Kurs dinara danas 117,5169
Srpska ekonomija
Zvanični srednji kurs dinara iznosi 117,5169 dinara za evro, što je neznatna promena, objavila je Narodna banka Srbije
Slobodan dan odobren za 140 službenika RGZ
Srpska ekonomija
Posle prve nedelje realizacije pilot Projekta praćenja aktivnog radnog vremena zaposlenih Odeljenje za praćenje projekta, analitiku i praćenje realizacije rada utvrdilo je da je ukupno 140 zaposlenih ostvarilo tokom prošle nedelje izuzetne rezultate
Za nesavesne privrednike prekršajna prijava
Srpska ekonomija
U petak, 31. januara, ističe rok za evidentiranje podataka o stvarnom vlasniku pravnih lica u Centralnoj evidenciji, objavila je Agencija za privredne registre (APR)
Vrednost izvedenih radova u građevinskoj delatnosti porasla za 39,6 odsto
Srpska ekonomija
Rast bruto domaćeg proizvoda u 2019. godini bio je četiri odsto, a najveće zasluge za to ima sektor građevinarstva koji je porastao za 28,5 odsto
Uručene Svetosavske nagrade za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja
Srpska ekonomija
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije Mladen Šarčević uručio je danas tradicionalne Svetosavske nagrade za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja za 2019. godinu
Opremanje i modernizacija jedinica MUP
Srpska ekonomija
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je danas, prilikom primopredaje 121 vozila za policiju i vatrogasce, da će se nastaviti sa opremanjem i modernizacijom svih organizacionih jedinica MUP
Aplikacija za slepe Budite moje oči
Srpska ekonomija
U Austriji je oko 70.000 ljudi slabovido a njih čak 6.000 slepo. Nedavno se pojavila mogućnost da se ovim ljudima uz pomoć aplikacije olakša svakodnevni život. Volonteri takoreći „pozajmljuju“ svoje oči slabovidoj osobi putem kamere na mobilnom telefonu
Polovina ulaganja usmerena u zelenu tranziciju
Srpska ekonomija
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je da je prošle godine uložila 4,6 milijardi evra u projekte tranzicije u "zelenu" ekonomiju, gotovo polovinu ukupnog iznosa i najviše otkada su 2015. pokrenuli taj program
Zakoni za bržu realizaciju infrastrukturnih projekata
Srpska ekonomija
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je danas da će zakoni koje je predložilo to ministarstvo, a o kojima danas počinje skupštinska rasprava, omogućiti efikasniju realizaciju velikih infrastrukturnih projekata
Konkurs Ministarstva za pomoć lokalnim projektima
Srpska ekonomija
Budžetski fond Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u cilju podrške opštinama u naporima da obezbede bolje uslove života građanima, u svojim sredinama obezbedilo je 520 miliona dinara