Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Mihajlović predstavlja predloge zakona i odluka iz oblasti infrastrukture

Srbija
Sajt Vlade Srbije
Srpska ekonomija

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović predstaviće poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije 13 predloga zakona i odluka iz oblasti infrastrukture, građevinarstva i saobraćaja, na zasedanju koje danas počinje, saopštila je Vlada Srbije.

Predlog zakona o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju, omogućiće bržu realizaciju velikih infrastrukturnih projekata u okviru novog investicionog ciklusa.

Donošenje ovog zakona podstaknuto je iskustvom u dosadašnjoj realizaciji projekata u kojima je mnogo vremena oduzimalo neefikasno rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, što je za posledicu imalo duži period za pribavljanje odgovarajućih dozvola i kašnjenje u izvođenju radova.

Ministarstvo je za 2020. godinu planiralo otpočinjanje realizacije projekata iz novog investicionog ciklusa, vrednih oko pet milijardi evra, a efikasnije administrativne procedure doprineće da se u najkraćem mogućem roku izgrade planirani putevi, pruge, vazdušne i vodne luke i komunalna infrastruktura.

Donošenje zakona omogućiće, pored ostalog, ranije puštanje u saobraćaj određenih deonica puteva, raniji povraćaj uloženih sredstava, kao i efikasnije korišćenje budžetskih i kreditnih sredstava.

Predloženim zakonom, između ostalog, skraćuju se rokovi postupanja organa koji sprovodi eksprprijaciju, kao i sve administartivne procedure koje su se u praksi pokazale kao neefikasne prilikom izgradnje linijskih infrastrukturnih objekata.

Pri tome se ne ugrožavaju osnovna prava vlasnika eksproprisanih nepokretnosti, uključujući zadržavanje načela o određivanju tržišne vrednosti za eksproprisane nepokretnosti, prava koja vlasnici tih parcela imaju po osnovnom zakonu i pravne institute zaštite prava vlastnika.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji predložen je sa ciljem daljeg usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa propisima Evropske unije, kao i preciziranje i redefinisanje normi koje će omogućiti dalje napredovanje Srbije na Duing biznis listi Svetske banke.

Najznačajnije izmene ovog zakona tiču se profesionalnih kvalifikacija, odnosno regulisanih profesija u oblasti planiranja i izgradnje, tj. izdavanja licenci inženjerima, arhitektama i prostornim planerima i sticanje prava na obavljanje stručnih poslova u okviru tih profesija.

U oblasti licenciranja inženjera, smanjen je broj administrativnih procedura uz predviđeno praćenje kontinuiranog usavršavanja inženjera.

Izmenama zakona, između ostalog, prvi put se uvodi pojam metroa, kao vrste linijskog infrastrukturnog objekta, omogućava efikasniji rad Revizione komisije u praćenju projekata koji se realizuju u fazama i formira Registar investicionih lokacija kao podsistem Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka.

Predlog zakona o Registru prostornih jedinica i Adresnom registru treba da omogući da ova oblast bude uređena jednim propisom umesto sadašnja tri, da nadležnost za vođenje i održavanje bude objedinjena kod Republičkog geodetskog zavoda kao i da proces ažuriranja podataka i njihovu razmenu između državnih organa učini efikasnijim.

Usvajanje predloga zakona omogućiće i da se podaci iz ovih registara koriste u skladu sa propisima kojima se uređuje elektronska uprava, što će doprineti većem kvalitetu pružanja javnih usluga za građane.

Predlog zakona o izmeni Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, ima za cilj da se poveća maksimalna spratnost objekata koji se grade u okviru ovog projekta (sa šest na osam spratova), što će omogućiti da se u daljoj izgradnji koriste tehnička najpovoljnija rešenje za konkretne lokacije u skladu sa važećom  planskom dokumentacijom.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu, treba da omogući efikasniju primenu zakonskih odrebi u praksi, između ostalog u delu obezbeđivanja bankarskih garancija, i doprinese da se okonča svojinska transformacija zemljišta, i poveća promet građevinskog zemljišta i izgradnja na njemu.

Predlog zakona o izmenama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, između ostalog, sadrži izmenjene odredbe u delu finansijske sposobnosti  preduzeća koja se bave prevozom putnika, reguliše uslove za prodaju voznih karata i drugih prevoznih isprava putem interneta, i olakšavaju obaveze prevoznika za finansiranjem održavanja polazakai omogućavajući planiranje prevoza koje je u većoj meri prilagođeno potrebama tržišta.

Kod registracije i overe redova vožnje u javnom međumesnom prevozu predviđa se skraćenje procedure izdavanje odgovarajućih rešenja, čime će prevoznici dobiti više vremena za planiranje budućih poslovnih aktivnosti.

Takođe, propisano je da u slučaju izgradnje državnih puteva prvog A i B reda, Ministarstvo može doneti odluku o vanrednom usaglašavanju postojećih redova vožnje koji isključivo sadrže novoizgrađenu deonicu.

Pred poslanicima Narodne skupštine su i dva predloga zakona iz oblasti vodnog saobraćaja.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama omogućiće prenos nadležnosti sa Agencije za upravljanje luka na resorno Ministarstvo radi efikasnije realizacije kapitalnih projekata razvoja luka u Srbiji, a na kojima ono već vrši prava investitora.

Drugi cilj donošenja ovog zakona je zakonsko regulisanje tzv. minimalnog nivoa rentabilnosti lučkih usluga, kojom se prvi put uvodi objektivan kriterijum koji će se primenjivati u slučajevima kad postoji više ponuda kompanija zainteresovanih da u istoj luci pružaju uslugu pretovara iste vrste tereta.

Drugi zakon iz ove oblasti, Predlog zakona o hidrografskoj delatnosti ima za cilj da uredi pravni okvir za obavljanje hidrografske delatnosti.

Usvajanje zakona obezbediće da se hidrografska aktivnost u Republici Srbiji obavlja u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima, u cilju podizanja nivoa bezbednosti plovidbe, kao i kvaliteta tehničke dokumentacije prilikom čije izrade se vrši hidrografska aktivnost.

U cilju primene modernih sistema u ovoj oblasti, zakon predviđa da Direkcija za vodne puteve uspostavi i upravlja Centralnom bazom hidrografskih podataka kao integrisanim informacionim sistemom za podatke iz ove oblasti.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o vazdušnom saobraćaju vrši se preciziranje određenih odredbi u postojećem zakonu i na detaljniji uređuju pitanja iz oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu, doprinoseći usklađenosti domaćih propisa sa regulativom Evropske unije.

Na sednici će se razmatrati i dva međunarodna sporazuma u oblasti saobraćaja i infrastrukture i to Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o vazdušnom saobraćaju između Vlade Republike Srbije i Vlade Islamske Republike Iran i Predlog zakona o potvrđivanju Aneksa I Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Turske o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata.

Pred poslanicima će se naći i dva predloga odluka o oduzimanju svojstva dobra u opštoj upotrebi delu železničke infrastrukture.

Vlada Srbije usvojila je dva predloga odluka kojima se o ukida ukupno 1.030,7 km pruga (409,8 km i 620,9 km) na kojima se duže vreme ne odvija železnički saobraćaj.

Od 38 pruga predloženih za ukidanje, na njih 21 železnički kolosek je demontiran već duži niz godina, a na 17 pruga je obustavljen saobraćaj u periodu od 1978. do 2015. godine.

Usvajanjem predloga odluka u Narodnoj skupštini formalno se završava proces ukidanja linije i vraća zemljište državi na raspolaganje za druge sadržaje.

Ukupna dužina pruga  na teritoriji Srbije, uključujući i pruge na Kosovu i Metohiji, posle usvajanja ove odluke iznosiće 3.314,2 km umesto dosadašnjih 3.724 km.

Ukupno će na 20. vanrednom zasedanju Narodne skupštine biti 20 predloga zakona i odluka.

Ostali naslovi

Velika Britanija predstavila novčić koji obeležava izlazak iz EU
Srpska ekonomija
Velika Britanija je zvanično predstavila novu kovanicu, novčić od 50 penija koji obeležava izlazak iz Evropske unije
Sistem paušalnog oporezivanja odličan primer saradnje države i privatnog sektora
Srpska ekonomija
Pomoćnik ministra finansija u Vladi Srbije Dragan Demirović ocenio je danas da je modernizacija sistema paušalnog oporezivanja revolucionarni pomak kada je reč o digitalizaciji servisa za preduzetnike i privrednike
Unapređen sistem paušalnog oporezivanja za 95.000 paušalaca
Srpska ekonomija
Zakon o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti i smanjenje javnog duga rezultat je reformi koje se sprovode u Srbiji i koje doprinose unapređenju poslovnog ambijenta, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić na predstavljanju novog, modernog sistema obračuna i plaćanja paušalnog poreza
Izmene zakona za efikasnije ulaganje u domaće hartije od vrednosti
Srpska ekonomija
Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali rekao je danas da će izmenama i dopunama Zakona o tržištu kapitala biti omogućeno da se poveća baza i struktura potencijalnih investitora koji će ulagati u domaće hartije od vrednosti
Počinju glavni radovi na stambenoj zgradi BW Metropolitan
Srpska ekonomija
Globalna građevinska kompanija Roberts Constructions, sa impresivnim iskustvom u izgradnji projekata širom Bliskog istoka, Australije i Evrope, zajedno sa kompanijom Millennium Team, radiće na izgradnji 60 metara visoke zgrade na samom ulazu u Belgrade Waterfront.
Svečano otvoren sedmi ciklus programa AMCHAMPS – mladi lideri promena
Srpska ekonomija
„AmChamps okuplja najbolje studente i menadžere i doprinosi povezivanju sa vodećim ljudima poslovne zajednice u Srbiji i stručnjacima iz domaćih i međunarodnih kompanija. Ovim programom jačaju se liderski potencijali mladih menadžera, dok studenti stiču dragocena iskustva i unapređuju znanja i veštine“, izjavila je Jelena Pavlović, predsednica UO Američke privredne komore u Srbiji
Javni dug Srbije spušten na 48,2 odsto BDP
Srpska ekonomija
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je javni dug Srbije spušten na 48,2 odsto bruto društvenog proizvoda
Njujork potvrdio poziciju vodećeg globalnog finansijskog središta
Srpska ekonomija
Njujork je zadržao titulu vodećeg svetskog finansijskog središta, povećavši prednost u odnosu na drugoplasirani London zahvaljujući neizvesnosti oko Bregzita
Nije prihvaćen izveštaj o prodaji kapitala u Institutu Simo Milošević
Srpska ekonomija
Savet za privatizaciju i kapitalne projekte Crne Gore nije prihvatio izveštaj Tenderske komisije o prodaji 56,48 odsto kapitala u Institutu "Simo Milošević"
Ubedljiva dominacija NIS-a, BELEX u padu
Srpska ekonomija
Početak trgovačke nedelje na domaćem tržištu akcija obeležila je ubedljiva dominacija Naftne industrije Srbije, soliIdna investiciona aktivnost, ali i pad BELEX indeksa