Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Srbija potpuno posvećena digitalizaciji i transformaciji javne uprave

Beograd
Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije
Srpska ekonomija

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je cilj naše države da u naredne tri godine svi građani Srbije imaju pristup internetu jer je to, kako je istakla, jedno od osnovnih ljudskih prava.

Brnabić je, obraćajući se na konferenciji „Digitalna saradnja: transformacija vlada“, navela podatak da je trenutno pokrivenost internetom u Srbiji približno 60 odsto.

Ona je najavila da će u martu biti raspisan konkurs kako bi se internet uveo u 600 naselja i omogućilo njegovo korišćenje za 90.000 domaćinstava, navodi se u saopštenju.

Premijerka je saopštila i da je danas pušten u rad novi portal eUprave, i poručila da je digitalizacija i transformacija javne uprave velika šansa za korenitu reformu.

Srbija je potpuno posvećena digitalizaciji. Prošli smo težak put u poslednje tri godine, ali smo mnogo toga uradili na tom planu, naglasila je Brnabić.

Prema njenim rečima, Srbija je, u pomenutom periodu, od zemlje koja nije imala ni osnovne registre u elektronskom obliku postala zemlja u kojoj se najveći broj informacija među organima razmenjuje elektronskim putem.

Ona je ukazala na to da je broj razmenjenih dokumenata danas dostigao osam miliona, što znači da osam miliona građana ili privrednika nije moralo da obilazi šaltere kao ranije.

Od zemlje u kojoj su svaki državni organ i lokalna samouprava čuvali dokumenta u sobicama, došli smo do države koja ima najmoderniji data centar gde čuvamo podatke građana na sigurnom, a gradimo još jedan savremeniji data centar u Kragujevcu, poručila je Brnabić.

Ona je podsetila na to da su, zahvaljujući samo jednom elektronskom servisu kao što je eBeba, roditelji uštedeli 1,3 miliona časova čekanja i približno četiri miliona evra, jer se čitav postupak registracije novorođenih beba završi u porodilištu za 15 minuta.

Predsednica Vlade je rekla da su uvedeni i eDnevnik, eRecept, eKatastar, eInspektor, elektronsko plaćanje poreza, elektronska prijava sezonskih radnika i ePravosuđe, najavivši da će u 2020. godini biti omogućen elektronski upis dece u vrtiće, osnovne i srednje škole.

Kako je istakla, eUprava, takođe, štiti i životnu sredinu, pa tako računica pokazuje da smo do danas uštedeli približno 103 miliona listova A4 papira, što je 517 tona papira, pri čemu je na taj način sačuvano više od 10.000 stabala.

Brnabić je najavila da će fokus Vlade u budućnosti biti na zdravstvu, prosveti, uvođenju socijalnih karata i obrazovanju.

Uporedo sa razvojem eUprave, naše težište se prebacuje na jačanje infrastrukture kako bi privrednici imali pristup bezbednom internetu. Gradimo puteve, ali Vlada istovremeno posvećuje veliku pažnju i digitalnim putevima, rekla je premijerka.

Ona je ukazala na to da je počela izgradnja prvog digitalnog koridora, Moravskog koridora, koji će omogućiti građanima i privredi u lokalnim samoupravama, kao što su Čačak, Trstenik i Kruševac, da imaju interent kvaliteta jednakog ili boljeg nego u Beogradu ili Novom Sadu.

Premijerka je izrazila očekivanje da će današnji skup biti prilika da se razmene iskustva i sagleda kako na najbolji mogući način iskoristiti prednosti koje pruža četvrta industrijska revolucija.

Brnabić je istakla da je ponosna na to što su danas na konferenciji u Beogradu prisutni i predstavnici Ujedinjenih nacija, među kojima je i Vinćenco Akvaro, koji vodi digitalizaciju vlada pri UN.

Predsednica Vlade je izrazila zadovoljstvo zbog toga što pomenutom skupu prisustvuju predstavnici Estonije, koja je prepoznata kao lider u digitalizaciji, Nemačke, Austrije, Švajcarske, Koreje, ali i Albanije i Severne Makedonije, zemalja koje sa Srbijom učestvuju u takozvanoj “mini-Šengen“ inicijativi.

Ostali naslovi

Nove mogućnosti za saradnju sa italijanskim kompanijama
Srpska ekonomija
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, obraćajući se učesnicima svečane skupštine Udruženja italijanskih industrijalaca (Konfindustrija) u Srbiji, održanoj u Beogradu, istakao je da “italijanske kompanije značajno doprinose srpskoj ekonomiji, i to ne samo investicijama, već i time što nas uče kako da se internacionalizujemo i budemo veći na inostranim tržištima”
Ekonomski interesi Srbije i Italije podudarni i okrenuti budućnosti
Srpska ekonomija
Ekonomski odnosi Srbije i Italije mogu poslužiti kao primer uspešne i konsolidovane saradnje. Italija je trenutno drugi spoljnotrgovinski partner Srbije po obimu robne razmene i drugo izvozno tržište, rekao je prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na godišnjoj skupštini Udruženja italijanskih privrednika Konfindustrije Srbije
Program ekonomskih reformi za ubrzanje stope rasta u Srbiji
Srpska ekonomija
Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali istakao je danas prilikom predstavljanja Programa ekonomskih reformi do 2022. godine (ERP), koji je usvojila Vlada Srbije, da je to najvažniji strateški dokument
Na sastanku sa ARRA predstavljeni programi podrške za MSP
Srpska ekonomija
Razvojna Agencija Srbije (RAS) održala je sastanak sa predstavnicima akreditovanih regionalnih razvojnih agencija (ARRA), na kome je, zajedno sa Ministarstvom privrede, prezentovala programe podrške malim i srednjim preduzećima (MSP) planiranim za 2020. godinu
Rad IPS NBS sistema za januar
Srpska ekonomija
U IPS NBS sistemu, koji radi u režimu 24/7/365, za 31 dan u januaru realizovana su 1.536.783 plaćanja
Reciklažom otpada ostvaruje se veći stepen zaštite životne sredine
Srpska ekonomija
Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je danas veliki reciklažni centar JKP „Gradska čistoća” na Adi Huji, u kome je na poslovima separacije otpada zaposleno 50 radnika. Radojičić je tom prilikom najavio povećana ulaganja Grada kada je reciklaža u pitanju i rekao da je cilj da svaka od 17 beogradskih opština ima po jedan reciklažni centar
Digitalizacija i obrazovanje velika razvojna šansa Srbije
Srpska ekonomija
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je tokom današnjeg razgovora sa šefom Odseka za digitalne vlade Ujedinjenih nacija Vinčencom Akvarom da je izuzetno zadovoljna zbog velikog napretka koji je Srbija postigla u oblasti digitalne transformacije i eUprave
Infrastruktura najbolji način povezivanja regiona
Srpska ekonomija
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je sa ambasadorom SAD u Srbiji Entonijem Godfrijem o aktuelnim infrastrukturnim projektima
Uskoro otvaranje još jednog pogona Magna seating u Aleksincu
Srpska ekonomija
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević posetio je kompaniju „Magna seating” u Odžacima, koja posluje u Srbiji od 2013. godine
Unapređenje bilateralne saradnje i ekonomskih odnosa sa Angolom
Srpska ekonomija
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predsednikom Parlamenta Angole Fernandom da Piedadem Diašem duš Santušom o unapređenju bilateralne i ekonomske saradnje dveju zemalja