Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Grad Beograd smanjio prihode i rashode za 20 milijardi dinara

Beograd
Srpska ekonomija

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je, u skladu sa proglašenim vanrednim stanjem, uputstvima Vlade kao i činjenice da je zbog situacije u kojoj se nalazimo smanjena privredna aktivnost, Gradsko veće grada Beograda usvojilo Odluku o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Beograda za 2020. godinu.

Vesić je naglasio da su smanjeni  prihode i rashode Grada Beograda za 20,3 milijardi dinara i naš budžet sada iznosi 122,8 milijardi dinara umesto 143,1 milijardu dinara koliko je bio planiran za ovu godinu.

–Grad Beograd je odgovoran domaćin i jasno je da će prihodi koje imamo kao lokalna samouprava biti smanjeni zbog smanjene privredne aktivnosti tokom borbe protiv virusa. Pored toga, lokalne samouprave su preuzele na sebe deo pomoći iz paketa koji je Vlada ponudila privrednicima što je normalno, jer se naši budžeti pune iz privrede pa je prioritet njeno oživljavanje. Odlaganje plaćanja poreza na zarade za period vanrednog stanja na period od dve godine deo je našeg doprinosa privredi, jer lokalne samouprave ubiraju veći deo tog prihoda. Pored toga, mi smo ponudili neke dodatne pogodnosti posebno malim privrednicima kada je u pitanju plaćanje poslovnog prostora koji je u vlasništvu grada, zakupcima tezgi na pijacama. Zato smo uradili novu procenu prihoda i primanja i u skladu sa istom, izvršili smo preraspodela rashoda i izdataka po korisnicima budžeta Grada. Vodili smo računa da socijalna davanja kao i sva davanja kojima se omogućava nesmetano funkcionisanje vitalnih funkcija organa Grada Beograda i našeg komunalnog sistema ostanu netaknuta – rekao je on.

Zamenik gradonačelnika je naveo da su vodili računa da se obezbedi isplata plata za sve zaposlene u komunalnom sistemu Beograda, a isplata plata u punom iznosu se odvija i sada u uslovima vanrednog stanja.

–Za razliku od nekih drugih gradova u regionu mi nećemo u Beogradu smanjivati plate.  Kratko rečeno, smanjenje je izvršeno na planiranim investicijama, ali ne na infrastrukturi već na drugim investicijama koje su bile planirane – rekao je zamenik Vesić i dodao to ne znači da deo planiranih investicija neće biti realizovan već da će neke biti odložene.

Kako kaže, neke investicije biće pomerene za sledeću godinu, neke za kraj ove godine i sve će biti realizovane, jer preko tih investicija dajemo posao našoj privredi.

 Istakao je da će sve gradske investicije koje su započete biti završene i da zato sva naša gradilišta rade kao što su Bulevara patrijarha Pavla, Savskog trga, Savkog keja, pasarele, nove autobuske stanice, Dnevnog centra za decu ometenu u razvoju u Lazarevcu, osnovne škole u Leštanima, Dom zdravlja u Borči.

–Sve ove investicije biće završene, a neke nove pokrećemo narednih nedelja kao što su pristupne saobraćajnice oko nove autobuske stanice i urbanog džepa na uglu Palmotićeve, Hilandarske i Džordža Vašingtona – najavio je on.

Govoreći o javnoj potrošnji, Vesić je naveo da je obim javne potrošnje grada Beograda i gradskih opština, u 2020. godini planiran je u iznosu od 122,8 milijardi dinara što je za 20,3 milijardi dinara manje u odnosu na prethodno utvrđen obim.

–Svi korisnici gradskog budžeta od gradskih opština, do gradskih sekretarijata i preduzeća smanjili su svoje budžete u istom procentu kako na prihodnoj, tako i na rashodnoj strani –rekao je Vesić.

On je rekao da je prilikom planiranja rashoda i izdataka, a u cilju obezbeđivanja dovoljnog obima sredstava za nesmetano funkcionisanje grada Beograda, izvršeno, u najvišem iznosu, smanjenje sredstava koja su bila planirana na ime dokapitalizacije, odnosno uvećanje osnivačkog uloga kod javnih komunalnih preduzeća, kao i za nove kapitalne izdatke, tako da je samo po tim osnovama izvršeno ukupno smanjenje za 16,0 molijardi dinara.

–Pored toga, najveće smanjenje sredstava izvršeno je i na ime donacija, dotacija i transfera koji su umanjeni u iznosu od 2,2 milijardi dinara, a koje se najvećim delom odnosi na sredstva za korisnike čije funkcionisanje je redefinisano, odnosno ograničeno u uslovima vanrednog stanja.

Zamenik gradonačelnika je rekao da još ne može da se zna kakve će posledice vanredno stanje imati po javne prihode lokalnih samouprava, javlja Beoinfo.

–Ova odluka koju smo doneli je usvojena na osnovu naše trenutne procene prihoda. Kada se vanredno stanje završi, trebaće nam još par meseci da sagledamo sve posledice i vidimo kojom brzinom će se oporavljati privredna aktivnost. Tada ćemo, verovatno početkom jeseni znati da li ćemo budžet još smanjivati ili ćemo imati prihode na koje sada ne računamo. U svakom slučaju, građani Beograda treba da znaju da će gradski komunalni sistem funkcionisati normalno, da ćemo isplaćivati uredno pre svega socijalne prinadležnosti, da plate neće biti smanjene i da se nećemo zaduživati ni za jedan dodatni evro. Mi smo odgovorni domaćini i vodimo računa o finansijskoj stabilnosti grad – rekao je Vesić.

Ostali naslovi

Podrška privredi – platforma za onlajn razmenu dokumenata  
Srpska ekonomija
Radi podrške privredi i olakšanja poslovanja otežanog trenutnom krizom zbog pandemije virusa COVID-19, kreatori Verto platforme omogućili su besplatno korišćenje inovativne online platforme za brzu i efikasnu  razmenu dokumenata od značaja u poslovanju, prvenstveno faktura, ugovora i otpremnica
Beogradska onlajn pijaca
Srpska ekonomija
Na zvaničnoj internet stranici „Gradskih pijaca” https://bit.ly/3aSMNT3 se nalazi više od 250 kontakata poljoprivrednih prizvođača i zakupaca sa beogradskih pijaca od kojih će građani moći direktno da nabavljaju njihove proizvode
Dobra saradnja proizvođača i potrošača putem sajta Gradskih pijaca
Srpska ekonomija
Javno komunalno preduzeće „Gradske pijace” uspešno sprovodi akciju povezivanja poljoprivrednih proizvođača i potrošača putem zvanične internet prezentacije, saopštavaju iz ovog gradskog preduzeća. Rezultat ove akcije je svakodnevna, uspešna saradnja više od 400 poljoprivrednih proizvođača, 60 domaćih vinarija i preduzetnika iz različitih delatnosti sa potrošačima na teritoriji grada Beograda
Produženo radno vreme prodajnih objekata u Beogradu uoči Vaskrsa
Srpska ekonomija
Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević izjavio je da je Gradski štab za vanredne situacije na današnjoj sednici doneo Odluku o radnom vremenu prodajnih objekata uoči Vaskrsa na teritoriji Beograda
Pomoć i za preduzetnike koji su registrovali prekid delatnosti od 15. marta
Srpska ekonomija
Agencija za privredne registre Republike Srbije (APR) saopštila je da je od 1. januara do 15. marta registrovala 7.358 privremenih prekida obavljanja delatnosti preduzetnika, dok je od 16. marta do 13. aprila registrovano 6.290 prekida
Paketi pomoći voždovačkim trudnicama i porodiljama
Srpska ekonomija
Gradska opština Voždovac obezbedila je 2.000 paketa pomoći za porodilje koje su se porodile u prethodnih šest meseci, kao i za trudnice sa prebivalištem na ovoj opštini. Sve porodilje i trudnice koje imaju prebivalište u opštini Voždovac, mogu se prijaviti putem imejl-adrese: paketizabebe@vozdovac.rs
MMSP sektor nastavlja razvoj tri meseca nakon kraja krize
Srpska ekonomija
Svaka druga firma, u proseku, veruje da su joj poslovni prihodi barem prepolovljeni u odnosu na isti mesec prošle godine, dok gotovo trećina anketiranih, uglavnom u sektoru mikro preduzeća i preduzetnika očekuje gubitak veći od 80 odsto u poređenju sa martom 2019.
Addiko banka donirala Institutu Torlak dva miliona dinara
Srpska ekonomija
Addiko banka je donirala Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak" iznos od dva miliona dinara koji će biti iskorišćen za kupovinu neophodnog laboratorijskog materijala, kako bi se u narednom periodu realizovao što veći obuhvat testiranja stanovnika Srbije na korona virus
Završeni radovi na mostu kod Zindan kapije
Srpska ekonomija
Javno preduzeće „Beogradska tvrđava” završilo je obimne radove na sanaciji mosta ispred Zindan kapije, saopšteno je iz tog preduzeća
Zahvalnost Ministarstva odbrane brojnim donatorima privremenih bolnica
Srpska ekonomija
Ministarstvo odbrane ističe odličnu saradnju sa donatorima i beskrajno im je zahvalno na njihovom odzivu i pomoći koju pružaju u borbi protiv koronavirusa