Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Đerdap upisan u svetsku listu geoparkova

Srbija
unesco.org
Srpska ekonomija

Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije saopštilo je da je područje Đerdapa, odlukom Izvršnog saveta Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu – Unesko od 10. jula ove godine, upisano na listu UNESCO GLOBAL GEOPARKS i proglašeno prvim geoparkom u Srbiji.

Na ovom plenarnom zasedanju Izvršnog saveta Uneska, potvrđena je odluka Saveta Uneska za globalne geoparkove o izboru geoparka Đerdap za jedan od 15 novih geoparkova u svetu.

Geoparkovi su jedinstvena, geografski celovita područja koja se odlikuju lokalitetima i pejzažem od međunarodnog geološkog značaja, ali istovremeno i sa izuzetnim prirodnim i kulturnim nasleđem.

Geopark Đerdap se prostire na površini od 1.330 kvadratnih kilometara, obuhvatajući izvanredne lokalitete i fenomene geološkog karaktera.

Najupečatljiviji prirodni fenomen u geoparku jeste Đerdapska klisura, koja je, sa dužinom većom od 100 kilometara, najduža klisura u Evropi.

Sastoji se od četiri manje klisure i tri kotline: Golubačka klisura, Ljupkovska kotlina, klisura Gospođin vir, Donjomilanovačka kotlina, Kazanska klisura, Oršavska kotlina i Sipska klisura.

Na ovom prostoru Dunav je svojom snagom duboko isklesao snažne kamene planine Južnih Karpata, gde je, otkrivajući izuzetne lepote geonasleđa, ostavio iza sebe „knjigu geološke evolucije Zemljine kore na Dunavu od proterozoika do poslednjeg ledenog doba“, referentne lokalitete za srpsku geološku zajednicu i istorijski važnu lokaciju za razvoj paleontologije, sedimentologije, hidrogeologije i geomorfologije.

Područje Đerdapske klisure, najduže klisure probojnice u Evropi, odlikuje se složenim reljefom sa mrežom klisura, kanjona i dubokih uvala, ali sadrži lokalitete i segmente koji predstavljaju značajna svedočanstva o geološkom i geomorfološkom razvoju Zemlje.

Zato ne čudi prisustvo brojnih kraških pojava, lokaliteta geološkog karaktera zaštićenih kao zaštićena područja: spomenici prirode „Prerasti u kanjonu Vratne“ (upravljač JP „Srbijašume“), „Prerast Šuplja stena“ (upravljač Turistička organizacija Opštine Majdanpek), „Tunelska pećina Prerast u kanjonu Zamne“ (upravljač TO Opštine Negotin) i „Blederija“ (upravljač TO Opštine Kladovo).

Zaštićena područja od lokalnog značaja: spomenici prirode „Rajkova pećina“, „Bigrena akumulacija kod manastira Tumane“ i „Bigrena akumulacija Beli Izvorac“, pored područja Nacionalnog parka „Đerdap“, obuhvaćena su geoparkom.

Zbog specifičnog geografskog položaja, blage klime i raspoloživih, raznolikih prirodnih resursa, ovo područje je bilo milenijumsko naselje nekoliko civilizacija, koje datiraju iz vremena mezolita (Lepenski vir, oko 9500-5500 pre n.e), eneolita (najstariji rudnik u Evropi – Rudna glava kod Majdanpeka, oko 5.000 godina pre n.e), kao i iz rimskog, vizantijskog i turskog perioda (Trajanova tabla, tvrđave Golubački grad i Fetislam, Diana), a tu su i tradicionalne kuće, crkve i manastiri.

Proglašenje područja Đerdapske klisure i njenog zaleđa – delova planinskih masiva Kučaj i Miroč, za prvo područje u Srbiji koje je upisano na listu Unesko Globalna mreža geoparkova, rezultat je višegodišnjeg rada i angažovanja državnih organa i stručnjaka.

Ministarstvo zaštite životne sredine je 2014. godine pokrenulo inicijativu za uspostavljanje geoparkova u Republici Srbiji.

Krajem 2015. godine formiran je Radni tim za uspostavljanje geoparka Đerdap, koji je u skladu sa Operativnim uputstvom UNESCO Global Geopark Network uradio Aplikacioni dosije, koji je preko Nacionalne komisije za saradnju sa Unesko dostavljen Sekretarijatu UNESCO Global Geoparks.

Geopark Đerdap je uspostavljen na osnovu Sporazuma o saradnji između Ministarstva zaštite životne sredine, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, JP „Nacionalni park Đerdap“ i opština Golubac, Majdanpek, Kladovo i Negotin, kojim je predviđeno da JP „NP Đerdap“ bude nosilac aktivnosti geoparka.

Proglašenjem geoparka Đerdap, stvoreni su uslovi za razvijanje praksi i modela za jedinstveno povezivanje zaštite geološkog nasleđa i regionalnog održivog ekonomskog razvoja ovog područja.

Proširenjem liste sa novih 15 geoparkova u svetu, danas je u globalnu mrežu geoparkova upisano 161 područje od izuzetnog međunarodnog geološkog značaja koje se prostire u 44 zemlje.

Ostali naslovi

Vojno zdravstvo daje pun doprinos borbi protiv korona virusa
Srpska ekonomija
Vojska Srbije je tu za svoju državu, da pomogne zdravstvenom sistemu, Srbiji i njenim građanima. Vojska ima jednu kovid bolnicu u VMC „Karaburma“ u kojoj radi više od 220 naših medicinskih radnika i u kojoj je smešteno 117 pacijenata, rekao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin
Beograd ponudio deo Beograđanke za 20 miliona evra
Srpska ekonomija
Grad Beograd po početnoj ceni od 20,6 miliona evra ponudio je na prodaju deo Palate Beograd - Beograđanke
Plaćanje računa skeniranjem NBS IPS QR koda
Srpska ekonomija
Narodna banka Srbije podseća građane i privredu na prednosti plaćanja računa odnosno faktura skeniranjem NBS IPS QR koda, koje je Narodna banka Srbije omogućila od februara 2020. godine
Kurs danas 117,5863
Srpska ekonomija
Zvanični srednji kurs dinara prema evru iznosi 117,5863 dinara za evro, što je neznatna promena, objavila je Narodna banka Srbije
Izgradnja kovid bolnice na Batajničkom drumu u najkraćem roku
Srpska ekonomija
Ministar odbrane u Vladi Srbije Aleksandar Vulin obišao je danas pripremne radove na izgradnji objekta za smeštaj i lečenje lica obolelih od koronavirusa u Vojnom kompleksu "Zemun ekonomija" na Batajničkom drumu
Koronavirusom zaraženo 570 zdravstvenih radnika
Srpska ekonomija
Ministar zdravlja u Vladi Srbije Zlatibor Lončar saopštio je danas da je, prema poslednjim podacima, 70 zdravstvenih radnika obolelo od COVID-19 i hospitalizovano, dok je njih još 500 pozitivno na koronavirus i nalazi se u izolaciji
Mali: Odobreno skoro 10.000 kredita privrednim subjektima
Srpska ekonomija
Skoro 10.000 kredita je odobreno privrednim subjektima, od početka krize koja je izazvana pandemijom koronavirusa, objavio je danas ministar finansija Sniša Mali
Počele konsultacije o formiranju nove vlade
Srpska ekonomija
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa predstavnicima izborne liste "Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina", povodom konsultacija za formiranje nove Vlade Srbije
Za 13 godina investirali 280 miliona eura
Srpska ekonomija
Iako je epidemija djelimično poremetila planove M:tela, izvršni direktor kompanije Vladimir Lučić je naveo da su i u ovoj kriznoj godini uspjeli da izdvoje ,,fantastičnih“ 20 miliona eura za investicije koje će uložiti prije svega u poboljšanje kvaliteta mobilne mreže i u dalji razvoj fiksne telefonije
Elektronska prijava za naknadu za zaštitu životne sredine
Srpska ekonomija
Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije saopštila je da će od 18. jula na portalu Lokalne poreske administracije biti omogućeno elektronsko podnošenje prijava sa podacima od značaja za utvrđivanje naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine (EKO taksa) na Obrascu 1 za 2020. godinu