Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Blagi pad u industrijskoj proizvodnji

Srbija
Srpska ekonomija

Blag oporavak privredne aktivnosti, koji je zabeležen u maju i junu, nije nastavljen u julu, a razlog tome je, prvenstveno, pogoršanje epidemiološke situacije, ali i remont u letnjim mesecima i godišnji odmori, pokazuju preliminarni podaci Privredne komore Srbije (PKS).

Pomoćnik direktora Sektora PKS za strateške analize Bojan Stanić rekao je da je u julu primećeno blago usporavanje industrijske proizvodnje, a pre svega prerađivačke industrije.

“To je prvenstveno posledica usložnjavanja epidemiološke situacije, jer firme brine da li će doći do uvođenja vanrednih mera, a povećan broj obolelih se odražava i na manji broj radnika u pogonima”, rekao je Stanić za Tanjug, preneo je Bankar.rs.

S druge strane, ono što utiče na blagi pad industrijske proizvodnje u ovom periodu, ukazuje Stanić, jesu i remonti i kolektivni godišnji odmori.

Kako kaže, prema podacima PKS trenutno oko 7.000 radnika privremeno udaljeno sa posla, ali je teško proceniti koliko je, od tog broja, direktna posledica epidemije, a koliko je udaljeno zbog remonta i godišnjih odmora.

Stanić napominje da je primećen i pad prometa u trgovinskom sektoru, jer, kako kaže, trenutna epidemiolška situacija utiče i na psihu ljudi, pa su i oni manje skloni potrošnji.

Ističe i da epidemiološka situacija zabrinjava i građevinske firme koje očekuju da će realizacija projekata biti nešto niža, nego što je planirana u ovom mesecu.

“Međutim, ono što je pozitivno, kada pogledate najnovije procene međunarodnih finansijskih institucija, jeste da planirani pad privredne aktivnosti, na nivou godine za Srbiju, nije niži u odnosu na pre nekoliko meseci”, navodi Stanić.

Firmama savetuje da iskoriste iskustva iz prvog talasa krize i primene ih u drugom talasu kako bi, kaže, privreda bila otpornija, a ekonomska baza sačuvana za oporavak koji se očekuje sledeće godine.

Ostali naslovi

Nova mobilna aplikacija Er Srbije
Srpska ekonomija
Od danas putnici mogu da preuzmu novu mobilnu aplikaciju Er Srbije. Aplikacija veličine 16 MB trenutno je u prvoj fazi razvoja, odnosno beta verziji, i dostupna je putem Gugl plej stora za Android telefone
Indeksi u plusu na Vol Stritu
Srpska ekonomija
Na Vol Stritu su u sredu cene deonica porasle jer se ulagači nadaju da će uskoro biti razvijena vakcina protiv koronavirusa i jer je banka Goldman Sachs saopštila bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate
Huavej: Odluka Britanije razočaravajuća
Srpska ekonomija
Kineska tehnološka kompanija Huavej saopštila je da je odluka britanske vlade da uklone opremu Huaveija iz sistema britanske 5G mreže "razočaravajuća"
Fond za razvoj odobrio 233,3 miliona dinara kredita
Srpska ekonomija
Fond za razvoj Republike Srbije odobrio je 72 kredita u ukupnom iznosu od 233,3 miliona dinara, saopštio je Fond
Putnici iz Srbije od danas ne mogu u Bugarsku
Srpska ekonomija
Putnici iz Srbije od danas neće moći da udju u Bugarsku osim u slučaju tranzita, objavljeno je na sajtu srpske ambasade u toj zemlji
Čadež: Poziv za podršku privredi regiona
Srpska ekonomija
Predsednik Privredne komore Srbije i Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke  Marko Čadež pozvao je vlade regiona, Evropsku uniju i sve organizacije uključene u proces izgradnje jedinstvenog ekonomskog prostora na bržu izgradnju zajedničkog tržišta, kako bi zajedno, u teškim vremenima za ekonomiju, podržali kompanije i poslovnoj zajednici olakšali privređivanje
Penzije i plate u javnom sektoru sigurne, ispunili smo obećanja
Srpska ekonomija
Ministar finansija Siniša Mali govorio je za RTS o dosadašnjoj podršci za privredu i planovima za dalje. Takođe, on je govorio i o prihodima u budžetu i o tome kako će ova potpuno nova situacija za sve nas uticati na ekonomiju u celom svetu
Srednji kurs dinara 117,5950
Srpska ekonomija
Zvanični srednji kurs dinara prema evru iznosi danas 117,5950 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na juče, objavila je Narodna banka Srbije
Prvi sastanak mеđurеsornе Radnе grupе za Moravski koridor
Srpska ekonomija
Potprеdsеdnica Vladе Srbijе i ministarka građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе, prof. dr Zorana Mihajlović, prеdsеdavala jе prvim sastankom mеđurеsornе Radnе grupе za koordinaciju, praćеnjе i podršku rеalizacijе Projеkta izgradnjе auto-puta E-761: Pojatе–Prеljina (Moravski koridor)
Mihajlovićeva: Građevinarstvo će sačuvati ekonomiju
Srpska ekonomija
Potprеdsеdnica Vladе Srbijе i ministarka građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе, prof. dr Zorana Mihajlović, sastala sе danas s ambasadorkom Kinе u Srbiji Čеn Bo i sa njom razgovarala o zajеdničkim infrastrukturnim projеktima koji sе rеalizuju, kao i o aktuеlnoj еpidеmiološkoj situaciji