Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Dodatna mera NBS za brži oporavak privrede od krize

Beograd
Srpska ekonomija

Izvršni odbor Narodne banke Srbije doneo je na današnjoj vanrednoj sednici Odluku o dopuni Odluke o kamatnim stopama koje Narodna banka Srbije primenjuje u postupku sprovođenja monetarne politike.

Ovom odlukom omogućava se da dinarski krediti koje banke odobravaju klijentima u okviru garantne šeme (u skladu sa Uredbom o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2) budu još povoljniji.

Cilj ove mere Narodne banke Srbije jeste da doprinese neutralisanju negativnih ekonomskih efekata pandemije virusa korona i da obezbedi dodatni impuls privrednom rastu. Primenom ove mere Narodne banke Srbije, krediti u dinarima u okviru garantne šeme biće još povoljniji, što bi trebalo da podstakne tražnju preduzeća za kreditima i da ujedno ima pozitivan efekat na brži rast bruto domaćeg proizvoda, odnosno oporavak ekonomije u kratkom roku.

Narodna banka Srbije će bankama koje klijentima odobravaju dinarske kredite iz garantne šeme po nižim kamatnim stopama od maksimalne stope iz Uredbe plaćati tzv. stopu remuneracije po kamatnoj stopi koja je za 0,50 p.p. viša od standardne stope remuneracije (koja se plaća na iznos izdvojene obavezne rezerve u dinarima i koja trenutno iznosi 0,10%). Uslov da banke imaju pravo na ovu povlašćenu stopu remuneracije jeste da svojim klijentima odobravaju dinarske kredite iz garantne šeme po kamatnoj stopi koja je za najmanje 0,50 p.p. niža od maksimalne kamatne stope propisane Uredbom za kredite odobrene u dinarima (1M BELIBOR + 2,5 p.p.). Na ovaj način, Narodna banka Srbije će bankama nadomestiti smanjenje kamatne stope na dinarske kredite u okviru garantne šeme u iznosu od 0,50 p.p., a banke će, u skladu sa svojim poslovnim politikama, moći da ih odobravaju i po povoljnijim uslovima.

U uslovima niske i stabilne inflacije i niskih inflacionih očekivanja, ova mera predstavlja podršku sprovođenju ekonomske politike Vlade Republike Srbije i stimuliše banke da intenziviraju kreditnu aktivnost prema privredi po još povoljnijim uslovima.

Pored toga, ova mera omogućava da se stope na dinarske kredite iz garantne šeme približe kamatnim stopama na kredite u evrima odobrene u skladu sa istom garantnom šemom, što pogoduje dinarizaciji i stabilnosti finansijskog sektora.

Banke će imati obavezu da izveštavaju Narodnu banku Srbije o iznosu kredita iz garantne šeme koje odobravaju s povlasticom, kao i o kamatnim stopama na te kredite, čime se obezbeđuje kontrola funkcionisanja ovog mehanizma, saopšteno je iz Kabineta guvernera.

 

Ostali naslovi

Srednji kurs dinara 117,5903
Srpska ekonomija
Zvanični srednji kurs dinara prema evru iznosi danas 117,5903 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na juče, objavila je Narodna banka Srbije
Nova generacija vozova
Srpska ekonomija
Francuske železnice su potvrdile da će savremeni brzi voz biti spreman da krene tokom Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine
Neprekidna obuka Vojske Srbije uz poštovanje zdravstvenih preporuka
Srpska ekonomija
Bez obzira na koronavirus obuka se ne prekida ni jedan jedini dan, uz poštovanje svih preporuka lekara i vojnog saniteta
Bogati Evropljanin kupio ostrvo na neviđeno
Srpska ekonomija
Ostrvo Konj kraj zapadne obale Irske kupljeno je za 5,5 miliona evra i to putem video prezentacije
Nagomilani novi avioni koje niko ne želi da kupi
Srpska ekonomija
Boingu nedostaje prostora za skladištenje novih 787 Drimlinersa
Rekordno zaduženje
Srpska ekonomija
Iznos zaduživanja više nego udvostručen u odnosu na isti period prošle godine, a javni dug čini 99,6 odsto BDP-a
Sve smo bliži izgradnji beogradskog metroa
Srpska ekonomija
Beogradski metro će na prve dve linije imati 43 stanice
Javni dug Crne Gore veći od četiri milijarde evra
Srpska ekonomija
Crnogorska vlada usvojila je “Smernice makroekonomske i fiskalne politike za period 2020-2023"
AFA – all for all lansirala projekat Igraj se sa tatom!
Srpska ekonomija
AFA je postala partner na projektu “Rodno odgovorno upravljanje - Preraspodela neplaćenog rada” koji sprovodi Agencija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena - UN Women Srbija u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost i uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade
Pad japanskog izvoza
Srpska ekonomija
Japanski izvoz u junu je pao za je 26 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavila je japanska vlada