Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Auto-put od Preljine do Požege do kraja sledeće godine

Čačak
Sajt Vlade Srbije
Srpska ekonomija

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović održala je danas u kampu u Pakovraću sastanak sa investitorom, izvođačima radova, nadzornim organom i glavnim projektantom izgradnje auto-puta “Miloš Veliki” od Preljine do Požege.

Sastanku su prisustvovali i direktor JP “Putevi Srbije” Zoran Drobnjak, direktor kineske kompanije CRBC u Srbiji Džang Sjaojuen i gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Mihajlovićeva je naglasila da je reč o jednom od najvažnijih projekata na teritoriji Srbije, podsetivši na obećanje direktora CRBC-a predsedniku Republike da će deonica od Preljine do Požege biti završena do kraja sledeće godine.

Ona je iznela uverenje da će kvalitet izvedenih radova biti najbolji, istakavši veliki značaj ovog projekta za povezivanje Srbije sa regionom, ali i za Čačak koji postaje centar naše zemlje, s obzirom na auto-puteve koji prolaze kroz njega.

Takođe, krajem sledeće godine spojićemo i Kruševac sa Preljinom u dužini od 27 kilometara Moravskim koridorom. Važno je da građani Srbije, ali i Čačka i Moravičkog okruga, znaju da se ovde radi 24 sata i da će u decembru sledeće godine ova deonica biti gotova, rekla je potpredsednica vlade.

Mihajlovićeva je navela da je danas u Srbiji aktivno 63.000 gradilišta, sa više od 7.000 radnika na najvećim gradilištima, ocenivši da je to izuzetno važno za dalji rast i razvoj naše zemlje.

Danas smo imali dobar sastanak i već od sutra neke stvari će biti aktivnije. Očekujem da za par meseci vidimo mnogo više angažovanih radnika na samim tunelima. Hvala izvođaču radova što shvata koliko je za Srbiju važna brzina završetka projekata i da se radi u dinamici još bržoj od dogovorene, zaključila je ona.

Direktor CRBC  je izrazio zahvalnost potpredsednici vlade zbog toga što je radnu grupu danas dovela u kamp i što su svi važni akteri na ovom projektu danas učestvovali u rešavanju otvorenih pitanja.

Verujem da ćemo projekat završiti na vreme i da će građani Čačka i Srbije uspešno koristiti ovaj auto-put, koji će značiti nove investicije i kvalitetniji život građana, rekao je Džang.

Todorović je naglasio da je ovaj projekat veoma bitan i za Čačak i ovaj kraj jer otvara nove mogućnosti za Zapadnu Srbiju, pre svega kroz industrijske zone.

Ovaj krak će rasteretiti grad i našu obilaznicu kroz koju dnevno u sezoni prođe približno 16.000 vozila. Ovo znači i ogroman potencijal za nove investicije i razvoj turizma. Očekuje nas i Moravski koridor. Tim projektima kao grad postajemo veliko infrastrukturno čvorište, rekao je gradonačelnik.

Drobnjak je podsetio na to da je ova deonica teška i da zahteva ozbiljnu tehnologiju jer ima veliki broj tunela i mostova, a njenim završetkom izbegava se Ovčarsko-kablarska klisura.

Ostali naslovi

Italijanski BDP pao 12,8 posto u drugom kvartalu, najviše od 1995. godine
Srpska ekonomija
Italijanski bruto domaći proizvod (BDP) pao je za 12,8 odsto u drugom kvartalu 2020. u odnosu na prethodno tromesečje, objavio je Državni institut za statistiku (ISTAT)
Svaki deseti radnik u dobrovoljnom penzijskom osiguranju
Srpska ekonomija
Dobrovoljno penzijsko osiguranje u Srbiji nastavlja da raste, što pokazuju i podaci Narodne banke Srbije prema kojima je na kraju drugog tromesečja ove godine, u ovaj vid osiguranja bilo uključeno 203.039 ljudi, 5.514 više nego u istom periodu prošle godine
Cene pšenice rasle, kukuruza i soje pale
Srpska ekonomija
Pad cena kukuruza i soje, rast cene pšenice i prvi ugovori za suncokretovo zrno obeležili su proteklu nedelju na Produktnoj berzi. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 2.555 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 58.338.500,00 dinara
Jedinstveno upravno mesto otvoreno i u Užicu
Srpska ekonomija
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić otvorio je danas Jedinstveno upravno mesto u Užicu, zahvaljujući kojem će tamošnji građani moći da brzo, efikasno i na jednom mestu završe poslove koje imaju sa upravom
RFZ odobrio 47 kredita
Srpska ekonomija
Republički Fond za razvoj ove nedelje odobrio je 47 kredita u ukupnom iznosu od 318,1 milion dinara, objavila je ta državna finansijska institucija
Na prodaju 68 nepokretnosti Vojske Srbije
Srpska ekonomija
Republička direkcija za imovinu ponudila je na prodaju 68 nepokretnosti koje nisu neophodne za funkcionisanje Vojske Srbije
Vol Strit: Najteži dnevni pad u poslednja tri meseca
Srpska ekonomija
Na Vol Stritu danas su cene deonica oštro pale, ponajviše u tehnološkom sektoru, jer su investitore zabrinuli slabi makroekonomski pokazatelji, koji ukazuju na dug i težak oporavak ekonomije od koronakrize
Ekonomski predlozi na stolu konkretni i dobri
Srpska ekonomija
Ekonomski predlozi srpske delegacije, izneseni na sastanku u Beloj kući su dobri i konkretni, i to ne samo u vezi infrastrukturnog povezivanja, već veoma konkretni projekti za podršku privrednom sektoru, koji mogu da kreiraju nova radna mesta, obezbede oživljavanje privredne aktivnosti u krajevima zemlje koji su do sada bili zapostavljeni, izjavio je u Vašingtonu Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije
Velika borbena efikasnost Malog Miloša
Srpska ekonomija
Savremeni koncept ratovanja karakteriše potreba zamene ljudstva u svim potencijalno opasnim situacijama po njihov život. Vojska Srbije je prepoznala ovu potrebu i upravo na ovim osnovama je razvijena i uvedena u sistem naoružanja i vojne opreme daljinski kontrolisana borbena besposadna zemaljska platforma "MILOŠ N"
Alfa Plam u gubitku u prvih pola godine
Srpska ekonomija
Vranjski Alfa plam (ALFA) nastavio je da beleži silazni trend poslovanja i u prvih šest meseci ove godine, ostvarivši negativan finansijski rezultat u ovom periodu