Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Joksimović: 8,25 miliona evra za reformu javne uprave iz EU

Srbija
mei.gov.rs
Srpska ekonomija

Ministarka za evropske integracije Srbije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović uputila je danas zahtev za isplatu treće varijabilne tranše podrške u okviru sprovođenja Sektorske budžetske podrške za sektor reforme javne uprave.

Na osnovu zahteva koji je upućen, očekuje se uplata u budžet Republike Srbije u iznosu od 8,25 miliona evra, do kraja ove godine.

Joksimovićeva je tim povodom istakla da reforma javne uprave predstavlja osnovu sveobuhvatnog razvoja Srbije i prepoznata je kao jedan od osnovnih stubova procesa evropskih integracija.

Ona je važna jer predstavlja dodirnu tačku između građana i vlasti i od nje zavisi kvalitet usluga koje vlada pruža građanima. U skladu s tim, za sve nas koji radimo na približavanju naše zemlje Evropskoj uniji, cilj je da postignemo modernu, transparentnu, odgovornu, profesionalnu i efikasnu javnu upravu, naglasila je ona.

U skladu s tim, kako je podsetila, 2015. godine odlučili smo da prvi program direktne budžetske podrške, u iznosu od 80 miliona evra, upravo podrži ciljeve ove reforme, s obzirom na to da oni imaju veoma pozitivan širok efekat ne samo na proces integracija Srbije, već i na unapređenje kvaliteta života naših građana, kao i veoma pozitivan podsticaj poslovnoj zajednici.

Dosadašnje sprovođenje ovog programa podrške doprinelo je napretku u uspostavljanju sistema javnih usluga koji se bazira na promociji upravljanja ljudskim resursima, unapređenju upravljanja javnim finansijama i javnim nabavkama, objasnila je ministarka.

Prema njenim rečima, doprinelo je i u procesu kreiranja uslova za unapređenje pravne sigurnosti i povoljnijeg poslovnog okruženja, ali i u procesu učešća građana, transparentnosti, unapređenju etičkih standarda i odgovornosti u obavljanju poslova javne uprave.

Takođe je naglašeno da je ova treća varijabilna tranša podrške, za koju je danas upućen zahtev, poslednja predviđena tranša na osnovu Sporazuma koji uređuje njenu implementaciju.

Međutim, na inicijativu ministarke za evropske integracije, otvoreni su pregovori sa Evropskom komisijom o uvođenju još jedne dodatne tranše podrške kroz koju bi se u toku naredne godine povukla i sva preostala sredstva.

S obzirom na pozitivan ishod ove inicijative, možemo da konstatujemo da smo obezbedili apsolutnu iskorišćenost podrške u iznosu od 80 miliona evra u formi direktne budžetske podrške od 2015. godine do danas, naglasila je Joksimovićeva.

Ostali naslovi

Kriptovalute doživljavaju bum u svetu
Srpska ekonomija
Iako je bitkoin vodeća valuta u kripto svetu, sada su ulagače zaintrigirali i Porkchop, Davecoin, Spaghetti, Newtonium, Whale. Rizik je sve veći na finansijskim tržištima
Norveški budžet prvi put za 25 godina u deficitu
Srpska ekonomija
Norveška državna potrošnja premašila je u drugom tromesečju prihode prvi put u 25 godina, objavila je statistička kancelarija SSB, naglasivši da je državni sektor u velikoj meri zaštitio privatni od pada prihoda u koronakrizi
Najskuplji kvadrat u Srbiji iznosi više od devet hiljada evra
Srpska ekonomija
Najskuplji kvadrat u Srbiji i u prvom polugodištu 2020. godine je na ekskluzivnoj lokaciji Beograd na vodi i koštao je 9.124 evra po metru kvadratnom, a najviše novca za stan u iznosu od 1.380.888 je izdvojeno, takođe, u Beogradu na vodi
Više od 70 odsto korisnika odabralo polisu sa pokrićem od Kovida 
Srpska ekonomija
Od polovine juna do danas oko 60.000 putnika osiguralo se pre putovanja u inostranstvo, a više od 70 odsto njih opredelilo se za polisu koja uključuje i pokriće od Kovida 19, rečeno je u kompaniji "Dunav osiguranje"
Program u cilju osnaživanja žena preduzetnica
Srpska ekonomija
Kompanija Visa pokrenula je onlajn edukativni program pod nazivom "She’s Next", u cilju podrške i osnaživanja žena preduzetnica prilikom razvoja i upravljanja poslovanjem
Mekenzi Skot najbogatija žena na svetu
Srpska ekonomija
Mekenzi Skot, filantrop, autorka i bivša žena Džefa Bezosa, sada je najbogatija žena na svetu
Mask zaradio više od Bezosa, bogatiji od Zakerberga 
Srpska ekonomija
Ilon Mask prestigao je po bogatstvu vlasnika Fejsbuka Marka Zakerberga i postao je treća najbogatija osoba na svetu
Više od 8.000 žalbi na avio-kompanije
Srpska ekonomija
Kanadska agencija za saobraćaj saopštila je da je od sredine marta primila više od 8.000 žalbi na avio-kompanije
Potomci žrtava nacističkog režima dobijaju olakšice za sticanje austrijskog državljanstva
Srpska ekonomija
Donji dom austrijskog parlamenta jednoglasno je doneo odluku 19. septembra 2019. godine da potomci žrtava nacističkog režima dobijaju olakšice za sticanje austrijskog državljanstva. Amandman zakona stupio je na snagu 1. septembra 2020. godine. Nova uredba Zakona o državljanstvu omogućava potomcima žrtava nacističkog režima da kroz tzv. prijavu steknu austrijsko državljanstvo
Nadmašeni svi rekordi u broju korisnika video igara 
Srpska ekonomija
Industrija video igara u Srbiji donosi godišnje između 50 i 100 miliona dolara, sa jasnom tendencijom rasta koji je prisutan i u svetu, a u Gejming asocijaciji kažu da je Srbija već našla svoje mesto na globalnoj mapi te industrije i da je tokom pandemije korona virusa broj igrača probio sve rekorde