Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Tabaković s predstavnicima američke delegacije

Beograd
NBS
Srpska ekonomija

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković sastala se danas s predstavnicima američke delegacije, koju su činili visoki predstavnici Međunarodne razvojne finansijske korporacije SAD, Izvozno-uvozne banke SAD, budući šef kancelarije DFC u Beogradu kao i predstavnici Ambasade SAD u Srbiji.

Sama poseta visokih predstavnika iz SAD predstavlja nastavak saradnje koja je trasirana tokom nedavnog sastanka u Vašingtonu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika SAD Donalda Trampa.

Tom prilikom postignuti su dogovori koji predstavljaju okosnicu dalje saradnje Srbije sa SAD i unapređenja odnosa dve zemlje na ekonomskom planu.

Poseta predstavnika američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije i Izvozno-uvozne banke označava početak sprovođenja ovih dogovora i njihovu dalju konkretizaciju preciziranjem razvojnih projekata i oblasti saradnje.

Tabaković je istakla da nema dileme da je cilj SAD jačanje regionalne saradnje na ovim prostorima, a da je predsednik Aleksandar Vučić kreator ideje „Mini Šengena” i predlagač ideja koje znače ekonomski i društveni razvoj na prvom mestu Srbije, ali i regiona svakako.

Predstavnici američke delegacije su naveli da je predsednik Vučić izuzetan i jak lider, s jasnom vizijom napretka Srbije. Istakli su i da je rad i doprinos Narodne banke Srbije izuzetno važan za uspeh Srbije, a činjenica da je dinar ostao stabilan i tokom pandemije nedvosmisleno govori o načinu našeg rada i našim rezultatima. I rast kreditnog rejtinga Srbije govori jasno o rezultatima rada Narodne banke Srbije i Vlade Srbije.

Istakli su i da je predsednik SAD Donald Tramp izuzetno posvećen tome da se sporazum realizuje na najbolji mogući način i da nova ekonomska saradnja bude takva da donese što više novih radnih mesta.

Predstavnici američke delegacije govorili su detaljnije o politici DFC-a, oblicima prisustva na tržištu, posvećenosti tržištima i lokalnim kompanijama. Rad EXIM banke komplementaran je radu DFC-a i one mogu raditi zajedno na različitim dugoročnim projektima koji jačaju veze između regiona i ekonomija.

Podsećanja radi, početkom ovog meseca, i američki Stejt department objavio je izveštaj o uslovima poslovanja i investicionoj klimi za 2020. godinu za više od 170 zemalja i tržišta, uključujući i Srbiju. Za Srbiju se u tom izveštaju konstatuje da je investiciona klima popravljena u prethodnih nekoliko godina, čemu su doprinele pre svega preduzete makroekonomske reforme, ojačana finansijska stabilnost, povećana fiskalna disciplina i napredak u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

U pogledu mera i aktivnosti koje su iz domena Narodne banke Srbije, u izveštaju se navodi ocena MMF-a da je otpornost finansijskog sektora Srbije na rizike u prethodnom periodu pojačana.

Ističe se da je kapitalizovanost bankarskog sektora znatno iznad regulatornog minimuma, da je povećan kvalitet aktive, kao i da su pokazatelji profitabilnosti stabilni.

Navodi se da je ostvaren izuzetan napredak sistemskim rešavanjem pitanja problematičnih kredita, što je rezultiralo znatnim smanjenjem stanja ovih kredita, kao i njihovog učešća u ukupnim kreditima.

Ističe se i visoka pokrivenost problematičnih kredita ispravkama vrednosti. U izveštaju se navodi i da su uslovi kreditiranja u Srbiji sada znatno povoljniji, da je poverenje u bankarski sistem očuvano, što se vidi i kroz rast štednje stanovništva.

Daje se i ocena J.P. Morgan-a da je srpski dinar jedna od dve najrealnije vrednovane valute od 25 posmatranih valuta zemalja u razvoju, a na osnovu analize koju su objavili u decembru 2019. godine.

Konstatuje se i da je Vlada Srbije u 2018. godini uspešno završila trogodišnji stendbaj aranžman s MMF-om, kao i da je znatno premašila fiskalne ciljeve definisane ovim aranžmanom.

Sredinom 2018. zaključen je novi ekonomski program Srbije s MMF-om, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politika.

Ističe se i da američki investitori pozitivno ocenjuju Srbiju, posebno njen strateški položaj, obrazovanu radnu snagu, odlično poznavanje engleskog jezika, investicione podsticaje i sporazume o slobodnoj trgovini s ključnim tržištima, pre svega sa Evropskom unijom, kao i jednak tretman američkih kompanija s domaćim kompanijama i kompanijama iz drugih delova sveta.

Stejt department ukazuje na to da su privredni rast i veća zaposlenost strateški prioritet Vlade Srbije, a važan element za ostvarivanje ovog cilja predstavljaju preduzete strukturne reforme, pre svega u oblasti tržišta rada, izdavanja građevinskih dozvola, inspekcijskog nadzora, javnih nabavki i privatizacije.

Kao dokaz toga navode i napredak Srbije na međunarodnoj listi konkurentnosti Svetske banke o uslovima poslovanja (Doing business), gde je Srbija rangirana na 44. poziciji, a o boljoj poslovnoj klimi svedoči i rast kreditnog rejtinga Srbije, navedeno je u saopštenju NBS.

Ostali naslovi

Industrijski park Mihajlo Pupin projekat od strateškog značaja
Srpska ekonomija
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas na vebinaru posvećenom promociji Industrijskog parka „Mihajlo Pupin“ u Beogradu, u organizaciji Privredne komore Srbije i kineske građevinske kompanije „China Road & Bridge Corporation” (CRBC)
Dva nedeljna leta do Larnake i mogućnost povećanja letova
Srpska ekonomija
Er Srbija zadržaće i tokom narednog perioda dva nedeljna leta između Beograda i Larnake, uz mogućnost povećanja kapaciteta, korišćenjem tipa aviona sa većim brojem sedišta ili uvođenjem dodatnih letova
Ruske banke aktivnije ulažu u zlato
Srpska ekonomija
Ruske banke počele su aktivnije da ulažu u zlato i druge plemenite metale. Na kraju avgusta imale su akumuliranu 121. tonu zlata, što je rekordan pokazatelj, navodi se u izveštajima Centralne banke
Prijave za Moju prvu platu još danas
Srpska ekonomija
Poslodavci zainteresovani da se uključe u program Vlade Srbije “Moja prva plata” imaju još danas rok da se prijave. Za program “Moja prva plata” do juče je ukupno apliciralo 5.636 poslodavaca koji su oglasili 8.400 pozicija za 13.500 mesta za mlade bez prethodnog radnog iskustva
Usvojen Program razvoja NTP Niš za period 2020- 2025. godine
Srpska ekonomija
Vlada Srbije usvojila je izmene i dopune Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2020. godini koje se odnose na IPARD podsticaje. Tim izmenama, korisnicima tih sredstava biće omogućeno da ostvare prava na isplatu u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u propisanom roku
Kurs dinara 117,5959
Srpska ekonomija
Zvanični srednji kurs iznosi 117,5959 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na juče, objavila je Narodna banka Srbije
Prosečna plata veća od 510 evra
Srpska ekonomija
Prosečna bruto zarada za jul 2020. godine iznosila je 83.016 dinara, dok je prosečna neto zarada iznosila 60.029 dinara
Više od 13.000 radnih mesta spremno za mlade u okviru programa Moja prva plata
Srpska ekonomija
Projekat Moja prva plata nastao je tako što smo razmišljali kako mlade ljude, ne samo da zaposlimo već da ih uvedemo u profesionalni svet na najbolji mogući način, rekao je danas Marko Čadež, predsednik PKS.
Auto giganti tužili vladu SAD zbog tarifa na uvoz iz Kine
Srpska ekonomija
Automobilske kompanije 'Tesla', Mercedes-Benc, Ford i Volvo podnele su tužbu protiv američke administracije zbog tarifa uvedenih na uvoz određenih auto delova iz Kine
Do kraja 2021. brza pruga od BGD do NS
Srpska ekonomija
Potprеdsеdnica Vladе Srbijе i ministarka građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе, prof. dr Zorana Mihajlović, rеkla jе danas da ćе do kraja narеdnе godinе biti završеna tri vеlika infrastrukturna projеkta: brza pruga od Bеograda do Novog Sada, dеonica auto-puta “Miloš Vеliki“ od Prеljinе do Požеgе i prva dеonica Moravskog koridora, od Krušеvca do Pojata