Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Brnabić otvorila Treću AFA nedelju inovacija Sastanak sa budućnošću 

Beograd
Srpska ekonomija

Premijerka Srbije Ana Brnabić otvorila je u rezidenciji ambasadora Finske Treću AFA nedelju inovacija i ocenila da ulaganja u tu oblast pospešuju veći ekonomski rast i kvalitetniji život gradjana, a doprinose i jedom od ciljeva vlade ka kreiranju privrede zasnovane na znanju i inovacijama.

Brnabić je, izmedju ostalog, rekla da je cilj vlade transformacija srpske privrede u kojoj bi rast zasnovan na investicijama prerastao u rast zasnovan na inovacijama, kreativnosti i dodatoj vrednosti te istakla da je to način da Srbija raste i napreduje po mnogo bržoj stopi od postojeće.

Ambasador Finske Kimo Lahdevirta prisutne je pozdravio istakavši da Finska teži tome da razvoj veštačke inteligencija bude zasnovan na poverenju i usmeren na čoveka, sa fokusom na efikasnoj primeni u domenu biznisa i javnih usluga.

"Kao mala zemlja, Finska ne može da se nadmeće sa velikim igračima. Iz tog razloga mi moramo da se usmerimo na oblasti gde su naše snage i u kojima možemo biti konkurentni", rekao je Lahdevirta.

Premijerka Srbije naglasila je da Srbija želi da se pozicionira kao regionalni lider i postavi temelje za kontinuirana poboljšanja i zato vlada u tom cilju ulaže približno 90 miliona evra u programe planirane Strategijom za razvoj veštačke inteligencije.

Prema njenim rečima, Strategija je usvojena krajem decemba 2019. godine, čime je Srbija postala prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi i 26. u svetu koja ima takav dokument.

"Cilj je da ubrzamo razvoj inovacionog sistema, koji je ključ za efikasniji i dinamičniji rast, a to je ono što je potrebno i Srbiji i regionu", pojasnila je predsednica vlade.

Brnabić je podsetila na to da je vlada u poslednje četiri godine mnogo uradila i na polju infrastrukturnih ulaganja, koja su veća od 100 miliona evra.

"Uloženo je u infrastrukturu za razvoj inovacija i istraživanje, razvoj startap kompanija i nauku", rekla je premijerka, podsetivši da su završeni naučno-tehnološki parkovi u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku.

Predsednica vlade ukazala je na to da se radi i na izgradnji dodatne zgrade za Elektronski fakultet u Nišu i Fakultet tehničkih nauka, i najavila da će narednog meseca početi izgradnja nove zgrade i za Institut BioSense u Novom Sadu.

"Važno je podstaći mlade i omogućiti da se ne plaše da inoviraju, da sami pokrenu kompanije u kojima mogu da se bave naukom i istraživanjima i zato je ključna komponenta reforma obrazovanja", naglasila je Brnabić i dodala da ulaganja u obrazovanje podrazumevaju transformaciju obrazovanja kako bi mladi učili kako da misle, a ne šta da misle.

Ona je podsetila na obavezno programiranje u osnovnim školama i najavila da će sledeće godine izaći i prva generacija koja će znati programiranje i kodiranje i biti znatno spremnija za svet od dosadašnjih generacija.

"Tu je digitalni svet - novi predmet od 1. razreda osnovne škole po uzoru na Finsku, formiraju se specijalizovana odeljenja za informatiku u srednjim školama koje godišnje upiše 1.000 učenika, a od toga više od 40 odsto devojčica", predočila je Brnabić.

"Važno je", dodala je, "i to što je na fakultete između ostalog uveden i program Master 4.0, uspostavljena je saradnja sa privatnim sektorom i stranim univerzitetima, obezbeđena je i pravna sigurnost i trasparentnost i dat jasan signal koja će vrsta kompanija biti podržana".

"Želimo da to bude zamajac za razvoj, reformu i rast", rekla je premijerka i dodala da će tome doprineti i osnivanje Nacionalnog fonda za nauku, a sprovedena je i reforma pravnog okruženja za industrije zasnovane na znanju: zakoni o intelektualnoj svojini, e-trgovini, fondovima i korporativnom pravu.

Brnabić je podsetila i na to da je IT najbrže rastući sektor u Srbiji, čiji godišnji rast je više od 20 odsto, pri čemu je čak u vreme pandemije bio 4,5 odsto.

Lahdevirta je naveo da ta zemlja teži tome da razvoj veštačke inteligencija bude zasnovan na poverenju i usmeren na čoveka, s fokusom na efikasnoj primeni u domenu biznisa i javnih usluga.

Ambasador je rekao da Vlada Finske radi na programu "Aurora", čiji cilj je da se stvori veštačka inteligencija, koja će učestvovati u odabiru javnih usluga, kao na primer kad neko traži novi posao.

Tokom večeri su se video porukom prisutnima obratili i izvršni direktor kompanije Telenor Mike Michel prezentacijom pod nazivom "Podrška budućim generacijama za inkluzivni, budući razvoj koga pokreću inovacije" i Teemu Roos sa Univerziteta u Helsinkiju koji je govorio na na temu "Elementi veštačke inteligencije".

Nedelja inovacija održava se od 21. do 25. septembra, a tema je "Sastanak sa budućnošću", sa posebnim fokusom na podizanje svesti o tome kako brzorastuće tehnologije utiču na promenu ekonomije, društva i načina na koji radimo i živimo.

Ostali naslovi

Industrijski park Mihajlo Pupin projekat od strateškog značaja
Srpska ekonomija
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas na vebinaru posvećenom promociji Industrijskog parka „Mihajlo Pupin“ u Beogradu, u organizaciji Privredne komore Srbije i kineske građevinske kompanije „China Road & Bridge Corporation” (CRBC)
Dva nedeljna leta do Larnake i mogućnost povećanja letova
Srpska ekonomija
Er Srbija zadržaće i tokom narednog perioda dva nedeljna leta između Beograda i Larnake, uz mogućnost povećanja kapaciteta, korišćenjem tipa aviona sa većim brojem sedišta ili uvođenjem dodatnih letova
Ruske banke aktivnije ulažu u zlato
Srpska ekonomija
Ruske banke počele su aktivnije da ulažu u zlato i druge plemenite metale. Na kraju avgusta imale su akumuliranu 121. tonu zlata, što je rekordan pokazatelj, navodi se u izveštajima Centralne banke
Prijave za Moju prvu platu još danas
Srpska ekonomija
Poslodavci zainteresovani da se uključe u program Vlade Srbije “Moja prva plata” imaju još danas rok da se prijave. Za program “Moja prva plata” do juče je ukupno apliciralo 5.636 poslodavaca koji su oglasili 8.400 pozicija za 13.500 mesta za mlade bez prethodnog radnog iskustva
Usvojen Program razvoja NTP Niš za period 2020- 2025. godine
Srpska ekonomija
Vlada Srbije usvojila je izmene i dopune Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2020. godini koje se odnose na IPARD podsticaje. Tim izmenama, korisnicima tih sredstava biće omogućeno da ostvare prava na isplatu u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u propisanom roku
Kurs dinara 117,5959
Srpska ekonomija
Zvanični srednji kurs iznosi 117,5959 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na juče, objavila je Narodna banka Srbije
Prosečna plata veća od 510 evra
Srpska ekonomija
Prosečna bruto zarada za jul 2020. godine iznosila je 83.016 dinara, dok je prosečna neto zarada iznosila 60.029 dinara
Više od 13.000 radnih mesta spremno za mlade u okviru programa Moja prva plata
Srpska ekonomija
Projekat Moja prva plata nastao je tako što smo razmišljali kako mlade ljude, ne samo da zaposlimo već da ih uvedemo u profesionalni svet na najbolji mogući način, rekao je danas Marko Čadež, predsednik PKS.
Auto giganti tužili vladu SAD zbog tarifa na uvoz iz Kine
Srpska ekonomija
Automobilske kompanije 'Tesla', Mercedes-Benc, Ford i Volvo podnele su tužbu protiv američke administracije zbog tarifa uvedenih na uvoz određenih auto delova iz Kine
Do kraja 2021. brza pruga od BGD do NS
Srpska ekonomija
Potprеdsеdnica Vladе Srbijе i ministarka građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе, prof. dr Zorana Mihajlović, rеkla jе danas da ćе do kraja narеdnе godinе biti završеna tri vеlika infrastrukturna projеkta: brza pruga od Bеograda do Novog Sada, dеonica auto-puta “Miloš Vеliki“ od Prеljinе do Požеgе i prva dеonica Moravskog koridora, od Krušеvca do Pojata