Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Digitalne tehnologije za bolje regionalno povezivanje

Konferencija
Sajt Vlade Srbije
Srpska ekonomija

Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Srbije Tatjana Matić poručila je danas na trećem Digitalnom samitu Zapadnog Balkana da je osnov regionalne saradnje digitalno umrežavanje.

Matićeva je na onlajn panelu "Propisi za digitalne veštine u 21. veku" u okviru ovog skupa, koji se održava u Tirani, navela da je Srbija spremno dočekala pandemijski udar na privredu, ekonomiju i normalno društveno funkcionisanje.

Ona je precizirala da je u prethodnom periodu definisano da je prioritet u radu Vlade Srbije digitalizacija, sa akcentom na reformi državne uprave i obrazovanja i na nastavku uspešnih ekonomskih reformi, u skladu sa evropskim demokratskim načelima, pri čemu je posebna pažnja posvećena uključivanju svih građana u proces digitalizacije.

Prema njenim rečima, usvajanjem Strategije razvoja digitalnih veština za period od 2020. do 2024. definisano je da je naš cilj unapređenje digitalnih znanja i veština svih građana radi omogućavanja korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija u svim oblastima i obezbeđivanja potreba privrede i tržišta rada.

Imajući u vidu stepen u kojem digitalne veštine dotiču svaki aspekt rada i života i obuhvataju različite oblasti kao što su obrazovanje, tržište rada, nauka, tehnologija i inovacije, kao i trgovinske i industrijske politike, vizija Strategije podrazumeva efektivnu međusektorsku saradnju i korišćenje svih raspoloživih resursa, rekla je Matićeva.

Iako se čini da pandemijska kriza može da uspori postojeće planove i projekte, tehnološko ubrzanje nas primorava da se prilagođavamo novoj realnosti i da upravo tehnologija, kao i digitalne veštine, budu naše oružje u borbi protiv posledica te krize, poručila je ona.

Matićeva je, govoreći o regionalnoj saradnji, podsetila na to da je prošle godine počela primena Sporazuma o snižavanju cena rominga u regionu, koji je potpisan na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu.

Državna sekretarka je ukazala na to da je tada, takođe, potpisan i bilateralni sporazum između Srbije i Crne Gore o međusobnom priznavanju elektronskih usluga od poverenja, kao i da je takav dokument potpisan i sa Severnom Makedonijom.

Prema njenoj oceni, od izuzetnog je značaja održanje kontinuiteta Digitalnog samita, kao i svih ideja i akcija koje imaju za cilj digitalno povezivanje ekonomija Zapadnog Balkana i evropskih integracija.

Upravo su ogromni društveni i ekonomski izazovi koje je izazvala aktuelna globalna kriza dodatni razlog za ubrzanje digitalnih transformacija, dok je opšta nesreća koja nas je sve zadesila još jedan snažan motiv za zajedničko delovanje i umrežavanje u okviru naše višegodišnje posvećenosti regionalnoj saradnji i povezivanju sa jedinstvenim tržištem Evropske unije, zaključila je ona.

Na pomenutom panelu učestvovali su i visoki predstavnici Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije, kao i privatnog sektora.

Zbog aktuelne pandemije, Treći digitalni samit Zapadnog Balkana organizuje se na hibridnoj platformi sa virtuelnim sesijama od 26. do 28. oktobra i ministarskim događajem kao završnim događajem 2. novembra ove godine u Tirani.

Samit, koji se održava u okviru Berlinskog procesa i Akcionog plana za regionalno ekonomsko područje (MAP-REA) za Zapadni Balkan, pokriva četiri glavne platforme – povezivanje sa mrežom i uslugama, poverenje i sigurnost, digitalne veštine i digitalna ekonomija.

Ovaj skup okuplja predstavnike vlada iz regiona na visokom nivou, Evropske komisije, Saveta za regionalnu saradnju, poslovne zajednice i druge relevantne aktere.

Ostali naslovi

Startovala druga faza programa za početnike u biznisu
Srpska ekonomija
Novoosnovanim preduzetnicima, poljoprivrednim gazdinstvima, mikro i malim privrednim društvima starosti do dve godine, kao i svima koji imaju ideju za sopstveni biznis ili unapređenje dosadašnjeg poslovanja, od 24. oktobra, na raspolaganju su podsticajna sredstva u okviru "Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja"
Održana prva sednica Vlade Srbije
Srpska ekonomija
Vlada Srbije održala je danas svoju prvu sednicu, na kojoj je postavljen Novak Nedić za generalnog sekretara vlade
Vol Strit potonuo više od tri odsto
Srpska ekonomija
Na Vol Stritu su cene deonica oštro pale, treći dan zaredom, zbog strahovanja da će snažan rast broja obolelih od koronavirusa dovesti do strogih restriktivnih mera, a time i usporavanja oporavka svetske ekonomije
Er Srbija obnavlja letove za Moskvu
Srpska ekonomija
Er Srbija će 9. novembra, letom JU 0652 na relaciji Beograd – Moskva, ponovo uspostaviti vazdušnu vezu sa Ruskom Federacijom. Planirano je da nacionalna avio-kompanija ka glavnom gradu Rusije iz Beograda saobraća dva puta nedeljno, ponedeljkom i petkom
Mihajlovićeva: Budite ponosni na rezultate ostvarene za šest godina zajedničkog rada 
Srpska ekonomija
Potprеdsеdnica Vladе Srbijе, prof. dr Zorana Mihajlović, uputila jе pismo zaposlеnima u Ministarstvu građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе (MGSI), u kojеm im jе zahvalila na zajеdničkom radu, posvеćеnosti u ostvarivanju ciljеva i vrеdnim rеzultatima ostvarеnim za šеst godina, koliko jе bila na čеlu ovog ministarstva
Akcije Rols-Rojsa potonule 65 odsto
Srpska ekonomija
Akcije Rols-Rojsa potonule više od 65 odsto nakon što je kompanija objavila da sprema privremeno zatvaranje fabrika
Kurs dinara 117,5795
Srpska ekonomija
Zvanični srednji kurs dinara prema evru iznosi 117,5795 dinara za evro, što je neznatna promena, objavila je Narodna banka Srbije.
Održan redovni kolegijum Socijalno-ekonomskog saveta
Srpska ekonomija
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Srbije saopštilo je da je danas održan redovni kolegijum Socijalno-ekonomskog saveta, na kojem su utvrđene tačke dnevnog reda o kojima će se razgovarati na narednoj sednici SES-a
Završetak izgradnje poslednje deonice puta Kragujevac–Batočina
Srpska ekonomija
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Srbije saopštilo je da se radovi na izgradnji poslednje deonice puta Kragujevac–Batočina, u dužini od 4,5 kilometara kroz Batočinu, završavaju u petak, 30. oktobra, kada će biti i puštena u saobraćaj
Sastanak sa rukovodiocima kovid bolnica
Srpska ekonomija
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa rukovodiocima svih kovid bolnica u Srbiji, sa kojima je analizirao celokupnu situaciju vezanu za epidemiju virusa Kovid-19