Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Deficit budžeta posledica borbe sa pandemijom

Finansije
Sajt Vlade Srbije
Srpska ekonomija

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da su izgradnja i opremanje kovid bolnica, opšta obnova bolnica i domova zdravlja, kao i pomoć zdravstvenim radnicima, glavni razlozi za to što ovogodišnji deficit u budžetu iznosi 8,75 odsto umesto 0,5 odsto, koliko je bilo planirano.

Mali je, na sednici Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Skupštine Srbije, naveo da je rebalansom budžeta predviđeno izdvajanje od 2,8 milijardi dinara za opremanje dve kovid bolnice.

Prema njegovim rečima, za izgradnju bolnica u Beogradu i Kruševcu biće opredeljena 6,1 milijarda dinara, pri čemu će bolnica u Beogradu imati 1.000 novih kreveta, a ona u Kruševcu 500.

Ministar je rekao i da je naš deficit ipak manji nego u mnogim razvijenim zemljama, preciziravši da u Velikoj Britaniji on iznosi 16,5 odsto, dok je u Francuskoj, Španiji i Italiji veći od 10 odsto.

Kod drugih je i rast javnog duga u odnosu na BDP ogroman i kreće se i do 157 odsto u Italiji, Amerika je prešla 100, dok kod nas ne prelazi 60 odsto, naveo je ministar.

On je rekao da je projekcija za 2021. godinu da imamo deficit od tri odsto i da on bude ispod 60 odsto učešća u javnom dugu, ocenivši da je ulaganje ove godine bilo ispravno.

Ministar je ukazao na to da se ove godine ulagalo u javne investicije, puteve, bolnice i slično, i najavio da će i u budžetu za 2021. godinu biti izdvojena veća sredstva za javne investicije.

Mali je naglasio da se država dobro borila sa pandemijom i da je već u aprilu usvojen prvi rebalans budžeta, i dodao da je, kako direktno, tako i indirektno, uloženo približno 5,8 milijardi evra ili nešto više od 12 odsto domaćeg bruto proizvoda za pomoć privredi.

On je podsetio i na pomoć kroz Fond za razvoj, koja je još u toku, gde je od predviđenih dve milijarde evra utrošeno 1,4 milijarde, napomenuvši da je projekcija da će rast BDP iznositi minus 1 odsto, što je najbolji rezultat u Evropi.

Prema njegovim rečima, rebalansom ovogodišnjeg budžeta predviđeno je 1.291 milijardi dinara prihoda, 1.774 milijardi rashoda i deficit od 483 milijardi dinara ili 8,75 odsto.

Mali je rekao i da je u situaciji pandemije malo zemalja radilo na poboljšanju standarda građana, dok je kod nas u toj oblasti učinjeno dosta.

U tom smislu, on je naveo povećanje plata zdravstvenim radnicima od proletos i jednokratnu pomoć po 10.000 dinara koliko će dobiti do kraja godine, zatim jednokratnu pomoć penzionerima i svim građanima.

Ministar je najavio da će od 1. januara sledeće godine penzije biti veće za 5,9 odsto, a pošto se inflacija kreće između 1,5 odsto i dva odsto, realno povećanje penzija biće približno četiri odsto.

Cilj nam je da plate iz godine u godinu rastu i to i postižemo. I u januaru naredne godine biće povećanja plata u javnom sektoru, a tek ćemo da vidimo za koliko, rekao je Mali.

Sadašnji rebalans je, kako je dodao, prelazni korak ka budžetu za sledeću godinu, kada će, takođe, biti velikih izazova jer je koronavirus i dalje tu i uticaće i na našu i na globalnu ekonomiju.

Ministar je najavio da će se i sledeće godine nastaviti sa ulaganjima u kapitalne investicije, naglasivši da nijedan strani investitor koji je nameravao da dođe u Srbiju nije odustao.

On je podsetio na to da je ove godine više od 65 odsto direktnih stranih investicija na Zapadni Balkan došlo u Srbiju, što za prvih devet meseci iznosi 1,9 milijardu evra.

Ostali naslovi

Otvoren Informaciono-obrazovni centar RŽD
Srpska ekonomija
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović prisustvovao je danas otvaranju Informaciono-obrazovnog centra RŽD internešenel u Beogradu, koji će služiti za obuku i usavršavanje domaćih kadrova
CEFTA ekonomije kao jedno tržište
Srpska ekonomija
Lideri Zapadnog Balkana su na današnjem sastanku u okviru Berlinskog procesa usvojili jedinstven Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište. Plan obuhvata regionalnu trgovinsku oblast, koja se zasniva na četiri slobode i druge oblasti digitalizacije, inovacija, investicija i razvoja industrije
Integracija u EU važna za prosperitet i stabilnost Zapadnog Balkana
Srpska ekonomija
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je danas na onlajn samitu Zapadnog Balkana u Sofiji da Srbija želi da ubrza procese integracije u EU, kao i da snažno podržava pristupanje Uniji i naših suseda, posebno Severne Makedonije i Albanije, jer je to izuzetno važno za prosperitet i stabilnost čitavog regiona
Jačanje saradnje sa RS u više oblasti
Srpska ekonomija
Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović posetio je opštine Ugljevik i Lopare u Republici Srpskoj i tom prilikom istakao značaj još tešnje ekonomske saradnje između Srbije i Republike Srpske
Srbija zainteresovana za produbljivanje saradnje sa Grčkom
Srpska ekonomija
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković istakao je danas, tokom susreta sa ambasadorom Grčke u Srbiji Jorgosom Dijakofotakisom, da je Srbija zainteresovana za produbljivanje sveukupne saradnje sa tom zemljom, dodavši da su bilateralni odnosi zasnovani na istorijskoj bliskosti i prijateljstvu dva naroda
Štapom ili šargarepom do bolje naplate poreza
Srpska ekonomija
NALED i Univerzitet u Beogradu pokrenuli su danas studentsko takmičenje „Poreska debata: Štap ili šargarepa“. Studenti će za osvajanje vrednih nagrada ukrstiti argumente da li su za odgovorniji odnos građana i privrede prema plaćanju poreza efikasnije podsticajne ili represivne mere i ponuditi svoja rešenja
Intenzivna saradnja Srbije i Francuske u oblasti odbrane
Srpska ekonomija
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović ukazao je danas, tokom razgovora sa ambasadorom Francuske u Beogradu Žan-Lujem Falkonijem, na značaj vojnotehničke i vojnoekonomske saradnje u modernizaciji i opremanju Vojske Srbije i zajedničkog učešća u multinacionalnim operacijama
Energetika i rudarstvo osnova za razvoj i budućnost Srbije
Srpska ekonomija
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa šefom Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stivenom Ndegvom o nastavku saradnje, posebno u oblasti reformi, zelene ekonomije i energetske efikasnosti
Rebalans budžeta usmeren na jačanje ekonomije Srbije
Srpska ekonomija
Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da je rebalans budžeta, koji se danas nalazi pred poslanicima Skupštine Srbije, usmeren na snaženje naše ekonomije i BDP-a, kao i na dodatno jačanje napora u borbi protiv koronavirusa
Grad Beograd ponudio u zakup 124 lokala
Srpska ekonomija
Grad Beograd ponudio je u zakup 124 lokala širom grada. Reč je o poslovnim prostorima površine od šest do 375 metara kvadratnih