Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Postignuće naših učenika iznad proseka TIMSS skale

Srbija
Srpska ekonomija

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da su, prema međunarodnom TIMSS istraživanju o postignućima u oblasti matematike i prirodnih nauka, učenici iz Srbije ostvarili značajno više poena u odnosu na prosek.

Ružić je na onlajn konferenciji povodom predstavljanja rezultata istraživanja TIMSS 2019 (Trends in International Mathematics and Science Study), koje je sprovedeno prošle godine, rekao da su učenici četvrtog razreda osnovnih škola iz Srbije ostvarili 508 poena na testu iz matematike i 517 na testu iz prirodnih nauka, a da je prosek TIMSS skale 500 poena.

On je naveo podatak da je u istraživanju učestvovalo 165 osnovnih škola, odnosno 4.279 učenika četvrtog razreda, i dodao da naši četvrtaci imaju značajno bolje rezultate iz matematike od svojih vršnjaka iz regiona – BiH, Severne Makedonije, Crne Gore, ali i i iz Jermenije, Francuske, Albanije i Novog Zelanda.

Postignuće naših učenika iz matematike je na nivou postignuća učenika iz Australije, Bugarske, Italije, Kanade, Hrvatske i Slovačke, predočio je on i dodao da je statistički došlo do pada u postignuću iz matematike za deset poena u odnosu na prethodna dva ciklusa istraživanja, kao i da nije bilo razlika između postignuća dečaka i devojčica.

Kada je reč o prirodnim naukama, Ružić je istakao da su naši učenici i u ovom domenu bolji od svojih vršnjaka iz regiona, ali i iz Španije, Italije, Portugalije, Belgije, Francuske, Malte.

U domenu prirodnih nauka naši učenici su na nivou postignuća učenika iz Nemačke, Italije, Austrije, Kanade, Bugarske, Slovačke, Hrvatske, Turske, Danske, Holandije i  Severne Irske, precizirao je on, istakavši da u ovoj oblasti nije bilo razlike u odnosu na poslednja dva ciklusa.

Prema njegovim rečima, u oblasti prirodnih nauka, devojčice su zabeležile bolji rezultat sa 521 poen u odnosu na 513 poena koliko su postigli dečaci, što nije bio slučaj u prethodna dva ciklusa.

Ružić je naveo da je TIMSS istraživanje jedno u nizu međunarodnih istraživanja u kojima Srbija učestvuje i da je cilj da ovakve evaluacije doprinesu vođenju obrazovnih politika koje su zasnovane na podacima.

U narednom periodu treba sprovesti analize koje će nam omogućiti da razumemo ove rezultate i šta treba činiti kako bismo obezbedili trend rasta, rekao je prvi potpredsednik Vlade.

On je objasnio da je izvesno da učenici koji su učestvovali u TIMSS 2019 još nisu bili obuhvaćeni kurikularnom reformom, napomenuvši da cilj reforme obrazovanja treba da počiva na tome kako dete koristi znanja stečena u školi, a ne koliko je podataka naučilo napamet.

Ružić je ukazao na to da će Ministarstvo nastojati da i dalje promoviše i podstiče pravednost i jednakost u sistemu obrazovanja da bi se smanjile razlike između učenika u različitim regionima, koje su uočene u ovom istraživanju.

Prema njegovim rečima, dobar pokazatelj ovog istraživanja jeste i da je smanjeno vršnjačko nasilje i da su napori koji su činjeni prethodnih godina i decenija bili svrsishodni.

Procenat učenika četvrtog razreda u Srbiji koji dožive vršnjačko nasilje jednom mesečno i jednom nedeljno je značajno niži u odnosu na međunarodni prosek, gde je ukupno 37 odsto učenika izvestilo da doživljava nasilje jednom mesečno ili jednom nedeljno, rekao je on.

Ovaj podatak je u kontekstu postignuća na istraživanju TIMSS važan jer prosečno postignuće iz matematike i prirodnih nauka učenika opada ukoliko bar jednom nedeljno ili mesečno doživljavaju vršnjačko nasilje, objasnio je Ružić.

Potpredsednik Vlade je naveo da je istraživanje pokazalo i da u narednom periodu stručno usavršavanje učitelja treba usmeriti i na oblasti integrisanja tehnologija u nastavu, unapređivanja kritičkog mišljenja i problemskog pristupa u rešavanju zadataka i odgovaranja na individualne potrebe učenika.

Na ovom skupu govorili su i državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Anamarija Viček, istraživač Instituta za pedagoška istraživanja Nada Ševa i direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja Branislav Ranđelović.

Nosilac istraživanja je Međunarodna asocijacija za evaluaciju obrazovnih postignuća (The International Association for the Evaluation of Educational Achievement – IEA) a u nacionalnim okvirima istraživanje je sproveo Institut za pedagoška istraživanja u Beogradu.

Podršku Ministarstvu za učešće u ovom ciklusu TIMSS-a, pružila je Evropska komisija.

Ostali naslovi

Kurs 117,5966 dinara za evro
Srpska ekonomija
Srednji kurs dinara prema evru iznosi danas 117,5966 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na juče, objavila je Narodna banka Srbije.
Gradnja aerodroma u Trebinju počinje na proleće
Srpska ekonomija
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović najavio je danas da izgradnja aerodroma u Trebinju, projekat koji zajedno realizuju Srbija i Republika Srpska, počinje na proleće
Vlada usvojila plan reorganizacije Srbijagasa
Srpska ekonomija
Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela zaključak kojim je usvojen plan za reorganizaciju JP "Srbijagas", a koji znači početak reformisanja i modernizacije gasnog sektora Srbije
Svakodnevna borba za nabavku vakcine protiv koronavirusa
Srpska ekonomija
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se naša zemlja trudi da obezbedi vakcinu protiv koronavirusa što pre kako bi se sačuvali životi i započeo oporavak privrede
Razvoj energetike neraskidivo povezan sa zaštitom životne sredine
Srpska ekonomija
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović o zajedničkom radu na svim pitanjima koja se tiču oba ministarstva, za šta će biti formirana i posebna radna grupa
Objavljen spisak firmi koje imaju pravo na još jedan minimalac
Srpska ekonomija
Poreska uprava objavila je spisak preduzeća koja su ostvarila pravo na još jednu minimalnu zaradu, za zaposlene u najugroženijim delatnostima
Pandemija koronavirusa uzdrmala ljudska prava i jednakost
Srpska ekonomija
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je pandemija koronavirusa do srži uzdrmala dva osnovna principa modernog sveta – princip ljudskih prava i njihovog poštovanja i princip jednakosti između pojedinaca i između zemalja.
Joksimović: Projekti povezivanja regiona pospešiće ekonomski rast
Srpska ekonomija
Ministarka za evropske integracije Srbije i nacionalni IPA koordinator (NIPAK) Jadranka Joksimović učestvovala je danas na 23. sastanku Upravnog odbora Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), na kojem su učešće uzeli i evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varheji i ministri spoljnih poslova i evropskih integracija iz regiona
Referentna kamatna stopa smanjena na jedan odsto
Srpska ekonomija
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da nastavi sa ublažavanjem monetarne politike i referentnu kamatnu stopu snizio je za 25 baznih poena, na nivo od 1%
Više od 60 milijardi košta Austriju kriza
Srpska ekonomija
Fiskalni savet Austrije procenjuje da će korona kriza koštati Austriju 60,8 milijardi evra. Javni dug će time naredne godine porasti na 87,1 odsto BDP