Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

U Skupštini Srbije predstavljen set zakona iz oblasti ekonomije

Beograd
Ministarstvo finansija
Srpska ekonomija

Ministar finansija Srbije Siniša Mali predstavio je danas u parlamentu izmene nekoliko važnih zakona iz oblasti ekonomije, kojima se povećavaju plate i omogućava pomoć penzionerima.

Mali je, govoreći o Predlogu zakona o završnom budžetu za 2019. godinu, napomenuo da je ovo prva godina da se uz budžet za narednu godinu pred poslanicima nalazi i završni račun za prethodnu, pošto je prošle godine usvojeno 18 završnih računa za prethodnih 18 godina.

Prema njegovim rečima, ukupni prihodi i primanja budžeta Srbije za 2019. godinu iznose 1.328 milijardi, dok su ukupni rashodi i izdaci 1.296 milijardi dinara.

Budžetski suficit je bio 32,788 milijardi, a kada se oduzmu izdaci za otplatu glavnice od 10,8 milijardi, kao i izdaci za nabavku finansijske imovine od 7,9 milijardi dinara, dolazi se do fiskalnog suficita u iznosu od 13,4 milijarde dinara, objasnio je on.

Ministar je podsetio na to da smo četiri godine zaredom imali suficit u budžetu, što završni račun za 2019. godinu i potvrđuje.

On je, predstavljajući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, istakao da se njime pre svega definiše procenat povećanja plata u javnom sektoru.

Ovaj predlog predviđa da se od 1. januara sledeće godine plate povećaju za pet odsto svim medicinskim radnicima. Planirano je povećanje plata za 3,5 procenata za sve ostale u javnom sektoru. Uz dodatno povećanje od 1,5 odsto, oni će takođe imati povećanje od  pet procenata, objasnio je Mali.

Takođe, kako je naglasio, ovaj predlog predviđa i napuštanje dosadašnje kontrole zapošljavanja u javnom sektoru, koji omogućava da korisnici javnih sredstava ubuduće sami donose odluke o zapošljavanju, shodno potrebama i u zavisnosti od novca kojim raspolažu.

Međutim, kako je precizirao, postoje ograničenja, a to je da ne mogu da zapošljavaju više od 70 odsto od broja zaposlenih koji su napustili to preduzeće tokom prethodne godine.

Dakle, ukoliko je 10 zaposlenih napustilo jednu ustanovu tokom prethodne godine, maksimalan broj ljudi koji može biti zaposlen  je sedam, objasnio je on i dodao da je imperativ rast kvaliteta usluga korisnika javnih sredstava.

Poslanici će raspravljati i o Predlogu odluke o davanju saglasnosti na odluku o izmenama i dopunama finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, kojim se omogućava davanje jednokratne novčane pomoći našim najstarijim sugrađanima.

Ukoliko se parlament složi sa ovim izmenama, stvaraju se preduslovi da se 18. decembra svim našim penzionierima isplati jednokratna pomoć u iznosu od pet hiljada dinara, objasnio je Mali i dodao da će uplatu dobiti 1.717.000 penzionera.

Ministar je podsetio na to da je u aprilu svim penzionerima uplaćeno po 4.000 dinara pomoći zbog ublažavanja posledica koronavirusa, a da ih od 1. januara sledeće godine očekuje i povećanje penzija za 5,9 procenata.

Mali je, objašnjavajući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom dugu, rekao da se teži kreiranju procedura koje su fleksibilnije kako bi se postiglo bolje planiranje, upravljanje i smanjenje javnog duga.

On je napomenuo da je, zaključno sa 31. decembrom prošle godine, ukupno učešće javnog duga u BDP-u bilo 52 odsto, kao i da je dug tokom ove godine porastao, pri čemu je on potpuno pod kontrolom upravo zahvaljujući suficitu u budžetu prethodnih godina, kada su se vraćali stari i skupi krediti.

Do kraja godine, kako je naveo, očekujemo da ćemo završiti proces pronalaska strateškog partnera za Komercijalnu banku. Očekujemo priliv u budžet od približno  400 miliona evra, s tim što te prihode nismo uvrstili u projekciju budžeta za 2021. godinu.

Prema njegovim rečima, plan je da se približno polovina tog novca, odnosno 170 miliona evra, iskoristi za vraćanje starih kredita, a u ovom slučaju reč je o kreditu koji je uzet od Azerbejdžana 2012. godine, i to po kamatnoj stopi od četiri odsto.

Ministar je podsetio na to da je, predstavljajući budžet za 2021. godinu,  govorio o projekciji javnog duga za narednu godinu, kao i o deficitu od tri odsto.

Pred poslanicima je i Predlog zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist UniCredit Banke Srbija po zaduženju Javnog preduzeća „Skijališta Srbije“, po osnovu Ugovora o dugoročnom investicionom kreditu za izgradnju gondole Brzeće – Mali Karaman.

Mali je istakao da je u pitanju projekat koji je deo plana "Srbija 2025", kao i da se očekuje otvaranje gondole do kraja godine, za šta se izdvaja 3,2 milijarde dinara.

Ostali naslovi

Dolar blago ojačao, funta pod pritiskom
Srpska ekonomija
Dolar je danas blago ojačao prema šest najvažnijih svetskih valuta na međunarodnim tržištima, dok je funta ostala pod pritiskom jer se strahuje da trgovinski sporazum između Velike Britanije i EU možda neće biti moguće postići pre kraja godine
Inflacija u novembru prema očekivanjima
Srpska ekonomija
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, međugodišnja inflacija je nastavila kretanje u skladu sa očekivanjima Narodne banke Srbije i u novembru je iznosila 1,7 odsto
Potpisan ugovor sa dobitnicom stana u igri Uzmi račun i pobedi
Srpska ekonomija
Ministar finansija Srbije Siniša Mali i direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić potpisali su danas ugovor sa dobitnicom stana u nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi" Ljiljanom Nikolić iz okoline Uba
Proizvođačke cene u poljoprivredi i ribarstvu veće za 10,9 odsto
Srpska ekonomija
Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u oktobru 2020. godine, u odnosu na isti mesec 2019. godine, povećane su za 10,9 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku
DECIDE projekat donirao opremu za Tehničku školu Obrenovac
Srpska ekonomija
U okviru projekta Nemačke razvojne saradnje „Dijalog o zapošljavanju mladih, inicijativa i dualno obrazovanje“ (DECIDE) obezbeđena je oprema za Tehničku školu Obrenovac, u cilju unapređivanja uslova za realizaciju teorijske i praktične nastave, kao i neformalnih obuka za nezaposlena lica
Ulaganjem u kulturno-istorijsko nasleđe do jačanja srpskog turizma
Srpska ekonomija
U okviru projekta "#EUzaTebe - za kulturno nasleđe i turizam" potpisan je Memorandum o razumevanju, kojim je zvanično obeležen početak radova na rekonstrukciji tvrđave Fetislam
Počela dostava rešenja katastra u eSanduče na portalu eUprava
Srpska ekonomija
Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović izjavio je danas da je ove nedelje otpočela dostava rešenja o upisu prava svojine u eSanduče na portalu eUprava, pri čemu je RGZ do sada elektronskim putem građanima dostavio već 265 rešenja o upisu
Beogradska berza: Oštar pad indeksa, NIS u fokusu
Srpska ekonomija
Trgovanje akcijama na Beogradskoj berzi bilo je juče malo bolje nego u sredu, ali su BELEX indeksi registrovali visoke gubitke. Ukupan promet na trgovanju iznosio je oko 11,2 miliona dinara
Pravo na Čuvarkuću za još 30 domaćih proizvoda
Srpska ekonomija
Pravo na kolektivni žig "Čuvarkuća" kao potvrdu kvaliteta i domaćeg porekla dobilo je još 30 proizvoda prehrambenog i tekstilnog sektora pa je porodica "čuvarkuća" porasla na 423 proizvoda
Usvojen Zakon o budžetu za 2021. godinu
Srpska ekonomija
Skupština Srbije usvojila je sinoć Zakon o budžetu za 2021. godinu i set pratećih zakona. Za usvajanje Zakona o budžetu za iduću godinu glasao je 201 poslanik, a protiv je bilo četvoro poslanika