Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Ulaganjem u kulturno-istorijsko nasleđe do jačanja srpskog turizma

Kladovo
Olaf&McAteer
Srpska ekonomija

U okviru projekta "#EUzaTebe - za kulturno nasleđe i turizam" potpisan je Memorandum o razumevanju, kojim je zvanično obeležen početak radova na rekonstrukciji tvrđave Fetislam.

Projekat finansira Evropska unija, a Memorandum je potpisan između opštine Kladovo i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ u ime Nemačke razvojne saradnje, koja sprovodi projekat.

Svečanom potpisivanju prisustvovali su Ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Nekadašnje strateško vojno utvrđenje danas je jedan od simbola Kladova, a njegova obnova predstavlja važan korak ka razvoju turističke atraktivnosti ovog regiona. Projekat podrazumeva rekonstrukciju dela kladovske tvrđave uključujući Glavnu kapiju, sa bedemom od prvog do šestog bastiona i pripadajućim lagumima, kao i kapije, letnje pozornice i priobalne kule u "Malom gradu". 

Sredstva za radove obezbeđuje Evropska unija u iznosu od 1,3 miliona evra.

Fabrici je rekao da se potpisivanjem Memoranduma o razumevanju otvara put za početak radova na rekonstruciji tvrđave Fetislam koja predstavlja izuzetan primer srednjovekovnog spomenika na reci Dunav.

Donacijom u vrednosti od 1.3 miliona evra, zajedno sa sredstvima iz projekta prekogranične saradnje sa Rumunijom u iznosu od milion evra, Evropska unija će pomoći rekonstrukciju i očuvanje gotovo pet vekova istorije i kulture za buduće generacije, istakao je Fabrici.

Kako je naveo, očuvanjem srpskog nasleđa, Evropska unija takođe podržava turizam, sektor koji je pretrpeo značajne posledice usled pandemije Kovid-19.

Po završetku radova na restauraciji, Srbija će svojim domaćim i međunarodnim putnicima ponuditi još jedan značajan primer bogate srpske istorije i nasleđa. Zaista se radujem poseti Kladovu u skorijoj budućnosti i prilici da se divim tvrđavi Fetislam u njenoj potpunoj obnovljenoj lepoti, rekao je Fabrici.

Joksimovićeva je rekla da programiranjem IPA sredstava i drugih fondova koji su nam dostupni u smislu multilateralne razmene pomoći, mi kao ministarstvo u dogovoru i saradnji sa svim drugim ministarstvima prioritizujemo šta je ono što zaista donosi ekonomski rast.

"Turizam je najpogođenija grana tokom Kovid pandemije, i nama je zaista neophodno jedno dugoročno, promišljeno i strateški dalekosežno investiranje u održivi turizam", kazala je Joksimovićeva.

"Pored ulaganja u infrastrukturu, edukaciju i promociju u turizmu za lokalne turističke organizacije i udruženja, planirana su i kreditna sredstva za podsticanje kvaliteta turističke ponude za 2021. godinu, kao i vaučeri za podsticanje razvoja domaćeg turizma. Takođe, pokrenuli smo centralni informacioni sistem E turista koji će znatno unaprediti administraciju, ali i marketinško planiranje i bezbednost u turizmu, kao i projekat digitalizacije kulturno turističke ponude Srbije", rekla je Matićeva i dodala da je Srbija prošle godine ugostila skoro milion i osamsto stranih turista, čime je oborila sopstveni rekord.

Saša Nikolić, gradonačelnik Kladova, zahvalio se Evropskoj uniji i GIZ-u te naveo da je značaj revitalizacije srednjovekovne tvrđave Fetislam za opštinu Kladovo ogroman.

"Funkcionalni značaj izvedenih intervencija, kroz adekvatnu prezentaciju kulturno-istorijskih spomenika i pružanje usluga u turizmu, uticaće direktno na lokalni socio-ekonomski razvoj unapređenjem turističke ponude ne samo opštine Kladovo već i Donjeg Podunavlja i istočne Srbije", rekao je Nikolić.

"Ova tvrđava predstavlja važan deo srpskog i evropskog kulturnog i istorijskog nasleđa sa potencijalom da bude mesto za kulturu, sport, odmor i uživanje, i veoma sam srećan što smo kroz projekat “#EUzaTebe - za kulturno nasleđe i turizam”, dobili priliku da je obnovimo. Obnova tvrđave Fetislam će jos više povećati popularnost i atraktivnost ovog lepog grada i to će biti dobro za ekonomski razvoj i za stvaranje novih radnih mesta u ovom regionu", izjavio je Aleksander Bec, vođa tima #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam, i predstavnik GIZ-a.

"EU za kulturno nasleđe i turizam" je deo projekta #EUzaTebe usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja.

Projekat finansiraju Evropska unija sa 15 miliona evra i nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Najviše sredstava iz ovog projekta biće usmereno na obnovu i poboljšanje infrastrukture značajnih objekata kulturnog nasleđa Srbije sa ciljem da se oni na taj način poboljšaju i predstave kao jedan od faktora unapređenja turističke atraktivnosti ovog regiona.

Pored tvrđave Fetislam, projektom je predviđeno i ulaganje u razvoj arheološkog lokaliteta Felix Romuliana u blizini Zaječara, kao i lokaliteta Rajačke pimnice, kod Negotina.

Pored ulaganja u kulturno-istorijske objekte, projekat ima za cilj i da prenese znanja o uspešnim modelima održivog razvoja turizma, podigne kvalitet turističke ponude plasiranjem bespovratnih sredstava, kao i da unapredi prepoznatljivost i atraktivnost istočne Srbije i Donjeg Podunavlja kao turističkih destinacija.

Ostali naslovi

Pad cena i pad prometa
Srpska ekonomija
Pad cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, pšenice, kukuruza i soje, obeležio je dešavanja na novosadskoj Produktnoj berzi
Bečki ledeni san ispred gradske skupštine
Srpska ekonomija
Bečki zvaničnici su doneli odluku da odobre organizaciju „Bečkog ledenog sna“ ispred skupštine grada koji je prvobitno bio otkazan u sklopu Božićnih vašara. Klizalište površine 8.300 kvadratnih metara biće otvoreno na Badnje veče, 24. decembra 2020. godine
Onlajn kupuje 44 odsto hrvatskih građana
Srpska ekonomija
Istraživanje o navikama hrvatskih građana u onlajn kupovini pokazalo je da 44 odsto njih koristi onlajn naručivanje ili kupovinu putem veb šopa, pri čemu je više koriste oni s višim stepenom formalnog obrazovanja i žene
Prognoze: Sporiji oporavak privrede u evrozoni
Srpska ekonomija
Evropska centralna banka (ECB) očekuje sporiji oporavak privrede u evrozoni nego što je ranije predviđeno zbog trajanja zdravstvene krize dok će, kako se očekuje, inflacija ostati daleko od ciljanih oko dva odsto, najmanje do 2023. godine
Mercedes dizajnirao električni bicikl
Srpska ekonomija
Nemački proizvođač automobila Mercedes-Benc, u saradnji s N +, dizajnirao je novi električni bicikl za koji se po izgledu nikad ne bi reklo da je električni
Mogućnost usavršavanja i zaposlenja za mlade sa ETF-a i mašince
Srpska ekonomija
U skladu sa strateškim opredeljenjem jačanja razvojnih kapaciteta, kompanija Hisense Gorenje Europe potpisala je ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Elektrotehničkim i Mašinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu kako bi doprinela razvijanju visokoobrazovanih mladih kadrova
Erste banka: Srbija se prva vraća na nivo pre krize, Hrvatska najkasnije
Srpska ekonomija
Nakon procenjenog pada od 5,1 odsto ove godine, očekujemo da će se ekonomije Centralno-istočne Evrope (CIE) oporaviti za 3,6 odsto 2021. godine, navodi Erste banka u svojim najnovijim prognozama
Bečlije svake godine kupe 400.000 jelki
Srpska ekonomija
U Austriji 2.500 proizvođača svake godine u ponudi ima 2,5 miliona jelki. Bečlije su naklonjene jeli zbog jarke boje i manje oštrih iglica, mada smreka ima izraženiji miris
Tajne službe Srbije, subota u 13.30 časova, RTS 1
Srpska ekonomija
U ovoj epizodi gledaoci će saznati kako je formirana i kako je funkcionisala obaveštajna služba u četničkom pokretu i šta su radile nemačke obaveštajne službe da bi dovele u sukob dva antifašistička pokreta u Jugoslaviji, četnički i partizanski
Nastaviti uspešnu saradnju Srbije i Nemačke
Srpska ekonomija
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib ocenili su danas da je bilateralna saradnje dveju zemalja izuzetno uspešna i da se očekuje njen nastavak, kao i poboljšanje nakon pandemijske krize