Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Počela vakcinacija po preduzećima

Beograd
Foto: Beoinfo
Srpska ekonomija

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i gradska sekretaraka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević obišli su danas fabriku „Meita” u Bariču, gde je počela faza vakcinacije zaposlenih po preduzećima. 

– U saradnji sa Privrednom komorom Srbije, od danas krećemo u vakcinaciju zaposlenih po preduzećima. Počeli smo sa fabrikom „Meita” koja ima 3.200 zaposlenih, a danas se za vakcinaciju prijavilo oko 200 radnika – naveo je Vesić i dodao da će ova fabrika u vreme pandemije zaposliti dodatnih 100 radnika. 

On je najavio da će se vakcinacija i ubuduće raditi po samim preduzećima. 

– Na taj način ćemo zaposlenima omogućiti da sve završe na radnom mestu, bez odlaska u domove zdravlja – ukazao je zamenik gradonačelnika. 

Istakao je da se pokretanjem druge faze vakcinacije i formiranjem mobilnih punktova sve veći broj sugrađana vakciniše u okolini Beograda. 

– Druga faza vakcinacije na mobilnim punktovima pokrenuta je pre dve sedmice. Od tada smo formirali 52 mobilna punkta. Prvi smo pokrenuli u Srbiji novi princip, koji se dobrim pokazao imajući u vidu to da se veliki broj naših građana teže prijavljuje putem eUprave. Neophodno je da dođemo do naših stanovnika i pomognemo im da se vakcinišu – ukazao je Vesić. 

On je podsetio da je zaključno sa jučerašnjim danom u Beogradu vakcinisano 402.521 lice, što je 28,65 odsto punoletne populacije. 

– Revakcisano je 243.065 lica, odnosno 17,3 odsto punoletne populacije. U populaciji između 65 i 74 godine vakcinisano je 57,65 odsto. S obzirom na to da se radi o najugroženijem delu stanovništva, to je ogroman uspeh – naveo je Vesić i zahavalio građanima na odzivu, kao i resornim sekretarima i predsednicima opština na dobro urađenom poslu. 

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je da je prioritet podrška imunizaciji u Srbiji i Beogradu. Olakšan proces vakcinacije je omogućen sugrađanima koji žive u udaljenim delovima grada.

– U saradnji sa gradskim opštinama organizovali smo mobilne timove sa kojima izlazimo na teren i razgovaramo sa ljudima kojima je potreba pomoć oko izbora vakcine i elektronske prijave. Svesni smo da stariji sugrađani nisu znali kako da se prijave putem portala eUprave, pa smo zato spremni da obiđemo svako mesto i svaku kuću gde je pomoć potrebna. Svi sugrađani su podjednako važni i imaju pravo na imunizaciju. Nećemo dozvoliti da zbog mesta u kom žive, odnosno udaljenosti od centralnih imunoloških stanica ne budu vakcinisani – istakla je Stanisavljevićeva.

Ona je podsetila da je drugi zadatak organizacija mobilnih punktova sa domovima zdravlja, javlja Beoinfo.  

– Juče je organizovana vakcinacija na devet takvih punktova i tom prilikom vakcinisano više od 1.200 ljudi starijih od 65 godina. Danas će biti aktivno 12 punktova, a od početka mobilne imunizacije vakcinisano je više od 4.500 sugrađana – najavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu. 
Sekretarka je zahvalila svim predstavnicima gradskih opština, direktorima domova zdravlja, lekarima, ali i Gradu Beogradu, bez čije logističke podrške ovo ne bi bilo moguće. 

Direktorka „Meita” kompanije Fibi Vang rekla je da je fabrika imala težak period i da su aktivnosti bile ograničene. Izrazila je zahvalnost zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću na organizaciji imunizacije u ovoj fabrici. 

– Veoma sam srećna zbog današnje imunizacije i mislim da je ovo jedini izlaz iz trenutne situacije. Nadam se da ćemo nakon godinu dana pandemije konačno imati priliku da organizujemo proizvodnju onako kako smo zamislili. Trenutno imamo 3.200 zaposlenih, ali sutra otvaramo nova radna mesta i imaćemo 3.300 zaposlenih. Sve će biti u skladu sa epidemiološkim merama – zaključila je Fibi Vang.

Događaju je prisustvovao i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

Ostali naslovi

Podkast grada Beča o koronavirusu
Srpska ekonomija
Četvrta sezona zvaničnog podkasta grada Beča biće posvećena koronavirusu. Lekari Bečkog zdravstvenog udruženja, AKH bolnice, Medicinskog univerziteta i Psihosocijalne službe grada odgovaraće na pitanja građana u vezi sa pandemijom koronavirusa. Šta pomaže u borbi protiv Covid-19, a šta je prevara? Da li ima koristi od brisanja kolica za kupovinu sredstvima za dezinfekciju?
Evropska služba za monitoring useva očekuje veći prinos meke pšenice u EU
Srpska ekonomija
U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja (majski fjučers) je pojeftinila 1,50%, a sojina sačma (majski fjučers) je pojeftinila 1,63%. Aktivnost prerade soje je smanjena prošle nedelje i pala je na sedamnaestomesečni minimum, uglavnom zbog snižavanja prerađivačkih margina
Oporavak kineske industrije
Srpska ekonomija
Industrijska proizvodnja u Kini u januaru i februaru porasla je za 35,1 odsto na godišnjem nivou
U Srbiji najzastupljenija teretna vozila nosivosti do 999 kg
Srpska ekonomija
Tokom IV kvartala 2020. godine može se uočiti porast broja prvi put registrovanih motocikala, putničkih automobila, poljoprivrednih traktora, priključnih i teretnih vozila, dok ostala motorna vozila beleže pad. Najbrojnije marke proizvođača motornih vozila su: Volkswagen, Opel, Audi, Peugeot i Fiat
Pad britanskog izvoza u EU
Srpska ekonomija
Britanski trgovinski deficit, uključujući zemlje koje nisu članice EU, smanjio se na 9,8 milijardi funti (13,70 milijardi dolara) u januaru, sa 14,3 milijarde u decembru 2020.
Granični promet u četvrtom kvartalu 2020.
Srpska ekonomija
Ukupan broj putničkih motornih vozila koja su ušla u Republiku Srbiju u četvrtom kvartalu 2020. godine manji je za 40,7% u odnosu na isti period prethodne godine. Domaćih vozila je manje za 42,5%, dok je stranih vozila manje za 39,4%. Od vozila sa stranom registracijom, najviše ih je sa registracijom Mađarske, 5,8%, zatim Bosne i Hercegovine, 4,7%, i Austrije, sa učešćem od 4,4%
Turska će vakcinisati više od milion radnika u oblasti turizma
Srpska ekonomija
Turska je objavila da će radnici u turističkoj industriji imati prednost u procesu vakcinacije protiv Covida-19 u pokušaju da ohrabri razvoj koji bi, kažu predstavnici sektora, omogućio ovoj zemlji da ostane korak ispred svojih konkurenata
Informacije za privredu o primeni protivpandemijskih mera na jednom mestu
Srpska ekonomija
Na sajtu Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor juče je počeo da radi Centar za Kovid-19 mere, u okviru kojeg pored najnovijih verzija naredbi i uredbi Vlade Srbije, privreda može da dobije tačnu i pouzdanu informaciju o ograničenjima koje protivpandemijske mere podrazumevaju, a tiču se njihove delatnosti i poslovanja
Brošura o značaju vakcinacije na romskom jeziku
Srpska ekonomija
U saradnji sa Gradskim zavodom za javno zdravlje i Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine, Grad Beograd je uradio brošuru o značaju imunizacije na romskom jeziku
Cene poljoprivrednih proizvoda skoro kao i prošle nedelje
Srpska ekonomija
Tržište žitarica nije se mnogo menjalo u odnosu na prethodnu nedelju. Slaba aktivnost izvoznika zadržala je cene primarnih poljoprivrednih proizvoda skoro na istom nivou. Ukupan promet je iznosio 1.550 tona robe (+6,24%), čija je finansijska vrednost iznosila 50.665.250,00 dinara (-18,28%)