Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Povećanje penzija i plata zaposlenima u prosveti i zdravstvu

Beograd
Foto: Sajt Vlade Srbije
Srpska ekonomija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić govorili su u obraćanju javnosti o merama koje su preduzete nakon tragičnih događaja početkom maja ali i najavili nove koje će biti preduzete kako bi se zaštitio standard građana.

Vučić je najavio da će od 1. septembra zaposlenima u prosveti plata biti veća za 5,5 odsto, a od 1. decembra ili od 1. januara naredne godine, ponovo će biti povećana za još 10 odsto, što je ukupno povećanje od oko 16 odsto.

Predsednik je rekao da je u ovom trenutku prosečna plata u prosveti oko 74.000 dinara, i da će ona nakon povećanja, za 143.862 ljudi, koliko ih je zaposleno u prosveti, biti nešto iznad 88.000 dinara, objasnivši da je tu reč o plati, a ne ukupnoj zaradi.

Želimo da osnažimo učitelje i nastavnike i da pokažemo da brinemo o njima, rekao je Vučić, najavivši istovremeno da će medicinske sestre i medicinski tehničari, ukupno 59.128 zaposlenih, od 1. septembra dobiti 5,5 odsto povećanje plata i dodatnih 10 odsto u decembru ili januaru.

On je istakao da Srbija i dalje drži snažan fiskalni i monetarni kurs i dodao da je cilj onoga što čine Vlada i predsednik Republike da se poboljša život građana.

Vučić je, takođe, rekao da će od 1. oktobra penzije biti povećane za 5,5 odsto, a od 1. januara 2024. godine dodatnih 14,6 odsto, tako da će povećanje kumulativno od početka prošle godine iznositi oko 44 odsto.

Predsednik Srbije je podsetio na to da je 2012. godine prosečna penzija bila 204 evra, dok će u januaru 2024. godine biti 390 evra.

Približavamo se zacrtanom cilju od preko 450 evra do kraja 2025. godine. Ovo je ogromno povećanje i veoma sam srećan što mogu to da najavim penzionerima. Idemo sa vanrednim indeksiranjem za oktobar. Penzioneri sa prosečno 324 evra penzije, za samo šest meseci, imaće prosečnu penziju od 390 evra, istakao je predsednik Srbije.

On je najavio i da će hleb „Sava“ biti od petka, 9. juna, jeftiniji i koštaće 54 dinara.

Takođe, Vučić je rekao da je doneta odluka i da se dodeli po 10.000 dinara za svako dete, od tek rođenog, do onog uzrasta do 16 godina.

Prema njegovim rečima, prijavljivanje će početi od 20. avgusta i trajaće do 15. septembra, a isplata kreće oko 25. septembra.

Novac će dobijati majke dece, a ukoliko je samohrani otac taj koji se stara o deci, onda će on dobiti novac. Ukupno ima 1.190.000 dece do 16 godina, rekao je predsednik Srbije i dodao da je za tu meru izdvojeno sto miliona evra.

On je najavio i da će od sutra biti ponuđeno još 100.000 turističkih vaučera sa po 5.000 dinara jer je želja da naši građani leto i zimu provedu u Srbiji, uz napomenu da u prva tri meseca Srbija ima 40 odsto uvećanje prihoda od turizma.

Vučić je odbio mogućnost formiranja prelazne vlade i dodao da će kao predsednik Republike čekati da dođu na razgovor predstavnici političkih stranaka kojima je uputio poziv.

On je istakao da predsednica Vlade Ana Brnabić ne želi da ispuni zahtev opozicije i smeni ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića pod prisilom, jer sa pravom smatra da za to ne postoji ni jedan razlog.

Vučić je rekao da je jasno da će prevremeni parlamentarni izbori u Srbiji biti održani, a da je sada jedino pitanje kada će se ići na izbore.

Brnabić je istakla da se trudila da svoj posao obavlja na najbolji način, dodavši da su i članovi Vlade dali sve od sebe kako bi postigli rezultate sa kojima se mogu ponositi.

Premijerka je istakla da su rezultati jasni i da Srbija nikada nije tako napredovala, naglasivši da je jedan od njenih najvećih legata elektronska uprava.

Brnabić je još jednom ukazala na to da su tragedija i monstruozni zločini koji su se dogodili 3. i 4. maja šokirali i duboko ljudski pogodili i promenili sve.

Mislim da ova zemlja, a ni svako od nas pojedinačno, nakon tih tragedija, neće biti isti, rekla je ona i još jednom izrazila najdublje saučešće porodicama stradalih u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i Malom Orašju i Duboni.

Premijerka je naglasila da su Vlada i predsednik Srbije radili zajedno i da su posle tragedija usvojene mere kako bi deca bila bezbednija, ali i celo društvo.

Prema njenim rečima, pored razoružavanja Srbije, doneta je odluka o zapošljavanju dodatnih 1.200 policajaca koji će brinuti o bezbednosti u školama, a tu su i izmene Krivičnog zakona, kao i formiranje Radne grupe za mentalno zdravlje i borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Pripremljen je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o oružju i municiji kojim je predviđen moratorijum za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja i lovačkog oružja u trajanju od dve godine i mi ćemo uskoro uputiti taj zakon u Skupštinu, rekla je Brnabić.

Takođe, kako je dodala, MUP je već 5. maja krenuo u reviziju svih izdatih dozvola za držanje oružja i do danas je Policijska uprava završila 32.584 revizije izdatih dozvola, pri čemu ovaj posao mora do se završi do 4. avgusta.

Izvršena je kontrola rada 46 streljana, naloženo 76 mera, oduzeto osam komada oružja, utvrđeno da dve streljane ne ispunjavaju prostorno-tehničke uslove za bezbedno čuvanje oružja i dve ne vode propisane evidencije. Nadležnom tužilaštvu u Beogradu poslat je jedan izveštaj u vezi sa oružjem u streljani prilikom vršenja nadzora, rekla je premijerka.

Ona je navela da su u okviru izmena Zakona o oružju i municiji pripremljeni detaljni uslovi za osnivanje i rad strelišta, kao i izmene podzakonskih akata.

Premijerka je prenela da će odluka o tome da li će se produžiti rok za predaju oružja, biti doneta  uskoro.

Brnabić je poručila da je uvek spremna da podnese ostavku, ali je dodala da je u momentu kada se društvo nalazi u krizi, jedini izlaz razgovor.

Smatram da su izlaz iz krize parlamentarni izbori do kraja godine i ostavljam predsedniku Republike da donese odluku, objasnila je ona.

Premijerka je podsetila na to da je predsednik Srbije pozvao opoziciju na razgovore pre 12 dana, ali da se niko od njihovih predstavnika tome nije odazvao.

Određene stranke i političari iz opozicije politizovali su i zloupotrebili tragediju, u trenutku kada je trebalo da zajednički razgovoramo i organizovali su proteste sa isključivo političkim zahtevima, dodala je predsednica Vlade.

Ostali naslovi

Novi Pazar i Mojkovac dobijaju 2.000 kanti za razdvajanje otpada
Srpska ekonomija
Mere očuvanja zaštite životne sredine podržala je Evropska unija, a opštinama će u uspotavljanju primarne selekcije pomoći NALED putem novog dvogodišnjeg projekta ,,BEST Saradnja u upravljanju otpadom – Do održive životne sredine“. Na unapređenju sistema radiće se i u opštinama Kolašin, Bijelo Polje i Tutin
Porast cene pšenice, manji obim prometa
Srpska ekonomija
Obim prometa je manji u odnosu na prethodnu nedelju i to za 33,54%. Preko Produktne berze tokom ove nedelje ukupno je prometovano 2.610 tona robe, finansijske vrednosti 50.669.300,00 dinara. Finansijska vrednost prometa manja je za 53,31% u odnosu na prošlonedeljnu
Reka koja objedinjuje
Srpska ekonomija
Jedna od najlepših reka i veliki turistički potencijal Srbije.
Promocija najmlađih podoficira Ratnog vazduhoplovstva i PVO
Srpska ekonomija
U profesionalnu vojnu službu u svojstvu podoficira, sa činom vodnika, primljen je 61 polaznik kursa koji je, nakon selekcije po konkursu, uspešno završio usavršavanje za poslove održavanja sredstava u jedinicama ovog vida Vojske Srbije. Ministar odbrane im je čestitao i napomenuo da su od danas još odgovorniji pred sobom, porodicom i državom
Od danas direktni letovi Er Srbije do Krfa
Srpska ekonomija
Do tog grčkog ostrva srpska nacionalna avio-kompanija saobraćaće dva puta nedeljno, ponedeljkom i petkom. Inauguracioni let Er Srbije dočekan je na međunarodnom aerodromu Ioanis Kapodistrias, smeštenom na 3 kilometra južno od grada Krfa
Unapređenje uslova rada policijskih službenika
Srpska ekonomija
Rekonstrukcijom bujanovačke policijske stanice pripadnicima policije obezbeđeni najbolji uslovi za rad, čime će biti poboljšani brzina i kvalitet usluga koje pružaju građanima. Prilikom obilaska PU Vranje, ministar Gašić je razgovarao sa rukovodstvom o daljem unapređenju uslova rada policijskih službenika
Međunarodni festival grašca
Srpska ekonomija
Na platou Petrovaradinske tvrđave okupiće se u subotu vinari iz preko 40 vinarija iz zemlje i okruženja. Pored vina, posetioce očekuju sirevi, kulen, šunka i, naravno tamburaši
Očekuje se da Srbija ove godine dostigne privredni rast od 2,5 odsto
Srpska ekonomija
Za postizanje privrednog rasta od 2,5 odsto ključna oblast je građevinarstvo i brže izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola, naglasila je premijerka i dodala da stabilna privreda i kontinuirani rast BDP-a direktno utiču na realno povećanje plata i penzija građana Srbije
Do 19. juna kompanije mogu da konkurišu za priznanje Prijatelj porodice 2023
Srpska ekonomija
Konkurs je produžen zbog zbog velikog interesovanja kompanija da učestvuju u projektu. Za „Prijatelja porodice 2023“ mogu da konkurišu sve kompanije koje posluju u Srbiji i imaju više od 30 zaposlenih. Prijave su u tri kategorije - mala i srednja preduzeća, velika preduzeća  i javna preduzeća, većinski državna
Set mera za podizanje životnog standarda građana
Srpska ekonomija
Ministar finansija je rekao da je za prvih pet meseci planiran deficit budžeta od 120 milijardi dinara, a da je manjak samo 35 milijardi dinara. Ušteđeno je 85 milijardi dinara za prvih pet meseci, pri čemu je deo ušteđenog novca usmeren poljoprivrednicima, a deo u kapitalne investicije.