Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić saopštila je danas da je vodič „MICHELIN“ uvrstio Beograd i Srbiju u svoju selekciju i preporučio 14 prestoničkih restorana, od kojih je oznaka ,,Bib Gourmand” dodeljena jednom restoranu.
Matić je naglasila da je čast i prestiž naći se na „MICHELIN“ svetskoj gastronomskoj mapi, dodavši da je Beograd još jednom dokazao da je vrhunska gastronomska destinacija na međunarodnoj sceni, koja nudi bogata, raznovrsna i dinamična gastronomska iskustva.
Prema njenoj oceni, ovo priznanje kvalitetu i autentičnosti naše kulinarske delatnosti od velikog je značaja za celokupnu turističko-ugostiteljsku privredu kao podsticaj dostizanju vrhunskog kvaliteta i prepoznatljivosti, ali i veće vidljivosti i promocije turističke ponude naše zemlje.
U pomenutom vodiču našlo se ukupno 14 beogradskih restorana, od kojih je „Iva New Balkan Cuisine“ dobio oznaku ,,Bib Gourmand”, koju zaslužuju restorani vrhunskog gastronomskog kvaliteta i koji nude odličnu vrednost za uloženi novac.
Beogradski restorani koji su svrstani u kategoriju preporučenih su: „Salon 1905“, „Gušti mora“, „JaM“, „Enso“, „Homa“, „Magellan“, „The Square“, „Legat 1903“, „Ebisu“, „Comunale Cafè e Cucina“, „Mezestoran Dvorište“ i „Langouste“, kao i restoran „Bela reka“, koji je posebno prepoznat zbog svoje posvećenosti održivom razvoju i činjenice da su sastojci koji se koriste za pripremu hrane u ovom restoranu potpuno organski i dolaze sa Homoljskih planina.