Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

MICHELIN cuvrstio Srbiju na prestižnu svetsku gastronomsku mapu

Beograd
Foto:TOS
Srpska ekonomija

Danas je objavljeno da je MICHELIN Vodič uvrstio Beograd i Srbiju u svoju selekciju, čime se odaje priznanje lokalnoj kulinarskoj sceni i naglašava kvalitet i raznolikost gastronomske ponude naše zemlje.

U MICHELIN Vodiču se našlo ukupno 14 prestoničkih restorana, od kojih Iva New Balkan Cusine nosi oznaku „Bib Gourmand“. „Bib Gourmand“ oznaku zaslužuju restorani vrhunskog gastronomskog kvaliteta koji nude odličnu vrednost za uloženi novac, objavila je Turistička organizacija Srbije.

Prema uobičajenoj praksi u svim Michelin destinacijama, odabir restorana u Beogradu obavili su anonimni i nezavisni inspektori, a restorani su vrednovani u skladu sa opštim i ujednačenim kriterijumima MICHELIN Vodiča. Zadatak inspektora je odabir i preporuka  najboljih restorana na svim destinacijama koje su u Michelin-ovoj selekciji.

Gwendal Poullenne, internacionalni direktor MICHELIN Vodiča, povodom ulaska Srbije u Michelin porodicu, izjavljuje: „Ovim izborom Beograd postaje odabir Michelin-a, što će ubuduće doprineti njegovoj reputaciji kao preporučene destinacije za bogata i raznovrsna gastronomska iskustva. Protekle dve godine bile su teške za ugostiteljski i turistički biznis, a ova prva selekcija Beograda je ujedno i prvi korak ka jačanju lokalne industrije, zato što je potencijal ovde prisutan, sa mladim talentima koji su spremni da zablistaju. Novootkriveni dinamizam i važnost gastronomije za stanovnike Beograda rezultiraju srdačnim i obuhvatnim gastronomskim iskustvima u restoranima, koja želimo da delimo sa našim čitaocima i mi se  radujemo daljem napretku.”

Turistička organizacija Srbije sa velikim zadovoljstvom pozdravlja pozicioniranje Srbije kao gastronomske destinacije na međunarodnoj sceni i ističe njegov značaj za srpski turizam.

„Ulazak Srbije na Michelin svetsku gastronomsku mapu potvrđuje kvalitet naše ugostiteljske ponude, koja se na ovaj način izjednačava sa najboljim svetskim gastronomskim destinacijama. Ovo je značajno ne samo za restorane koji u ovoj prvoj selekciji dobijaju Michelin oznake, već i za celokupnu ugostiteljsku privredu kao podsticaj daljem podizanju kvaliteta u cilju dostizanja visokih standarda i prepoznatljivosti na međunarodnoj sceni. Ulazak u Michelin vodič doprinosi podizanju vidljivosti destinacije, a u promotivnom smislu obezbeđuje dodatnu medijsku pažnju i veći broj poseta turista“, kaže mr Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Beogradski restorani koji su svrstani u kategoriju preporučenih restorana su Salon 1905, Gušti mora, JaM, Enso, Homa, Magellan, The Square, Legat 1903, Ebisu, Comunale Cafè e Cucina, Mezestoran Dvorište i Langouste,  kao i restoran Bela Reka, koji je posebno prepoznat zbog svoje posvećenosti održivom razvoju i činjenice da su sastojci koji se koriste za pripremu hrane u ovom restoranu potpuno organski i dolaze sa Homoljskih planina.

Ostali naslovi

Manje putnika u evropskom avio saobraćaju
Srpska ekonomija
Ukupan broj putnika avio saobraćaju uEvropskoj uniji pao je prošle godine za 73 posto na 277 miliona
Mediji iz republika bivše SFRJ borave u Srbiji
Srpska ekonomija
Turistička organizacija Srbije organizuje media meetup za predstavnike iz Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije 10 medija boravi u Beogradu i na Kopaoniku od 08. do 12. decembra
Stručna podrška i do 15.000 CHF za lokalni razvoj i globalni rast inovativnih ideja
Srpska ekonomija
Naučno-tehnološki park Beograd (NTP Beograd), raspisao je uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa Naučno-tehnološkim parkom Niš (NTP Niš ) i Naučno-tehnološkim parkom Čačak (NTP Čačak), novi poziv za Raising Starts, prvi pre-seed program koji startap timovima i kompanijama u najranijim fazama razvoja donosi stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj inovativne ideje
Rast proizvođačkih cena industrijskih proizvoda u Hrvatskoj
Srpska ekonomija
Proizvođačke cene industrijskih proizvoda u novembru su porasle za 16,6 posto u odnosu na isti mesec lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), što je novi najveći skok od kada se prate ti podaci, odnosno od siječnja 2011. godine
Prodaja jelki u Beču na 279 lokacija
Srpska ekonomija
Gradske pijace u Beču svake godine regulišu raspodelu lokacija za prodaju jelki, kontrolišu izlaganje cena i veličinu štandova. Izbor jelki se kreće od domaće jele do danske smreke. Prodaja jelki u Beču obavlja se na 279 lokacija u gradu, svakog dana od 8 do 20 časova
Shell se vraća istraživanjima u Libiji
Srpska ekonomija
Shell, devet godina nakon što je otišao iz Libije, razmatra povratak u tu zemlju s ciljem razvoja novih naftno-gasnih polja kao i projekta fotonaponske elektrane. Reč je o svojevrsnom iznenađenju za investitore, jer Shell polako smanjuje investicije u fosilne izvore i planira da smanji ugljeni otisak
Stipendije i krediti za 13.121 učenika
Srpska ekonomija
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je da će, na osnovu Konkursa za dodelu učeničkih stipendija i kredita u školskoj 2021/22. godini, stipendirati 12.600 učenika srednjih škola, dok će 521 učenik, koji se školuje za deficitarna zanimanja, dobiti kredit
Planovi razvoja Zlatibora predstavljeni u Čačku
Srpska ekonomija
Pod sloganom ,,Vreme je da se ponovo okupimo" održana je peta turistička konferencija ,,Zapadna Srbija", u hotelu ,,Livade" u Čačku. Ovogodišnja konferencija okupila je veliki broj turističkih poslenika iz turističke regije Zapadna Srbija ali isto tako iz čitave zemlje i regiona
Prijava za besplatne novogodišnje paketiće
Srpska ekonomija
Gradska opština Zemun za svoje najmlađe sugrađane organizovaće podelu besplatnih novogodišnjih paketića. Prijavljivanje za paketiće roditelji mogu obaviti od 13. do 24. decembra u Opštini Zemun, Kosovska 9, svakog dana od 11 do 19 časova ili putem sajta ove opštine
U svim školama i naredne nedelje neposredna nastava
Srpska ekonomija
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola odlučio da se od ponedeljka, 13. decembra, u svim osnovnim i srednjim školama primenjuje prvi model nastave, odnosno da učenici nastavu pohađaju neposredno