Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Pristup obrazovanju i dodatnim obukama preduslovi smanjenja nezaposlenosti i siromaštva

Srbija
Srpska ekonomija

U Srbiji četvrtina stanovnika živi u riziku od siromaštva, među kojima su posebno ugroženi, pripadnici pojedinih grupa stanovništva koji teže dolaze do zaposlenja kao što su Romi, osobe sa invaliditetom, mladi u ruralnim sredinama, žene, lica bez obrazovanja ili sa niskim nivoom obrazovanja, stanovništvo izvan gradskih sredina i drugi.

Prema poslednjem popisu, u Srbiji živi oko 150.000 Roma i Romkinja. Prema svim pokazateljima Romi su društvena grupa koja se nalazi u najnepovoljnijem socijalnom, ekonomskom i obrazovnom položaju. 

Zaposlenost među Romima i Romkinjama je duplo niža nego u opštoj populaciji, a stopa nezaposlenosti je čak četiri puta viša, pri tom je 70% Roma i Romkinja dugoročno nezaposleno . 

Istovremeno, u Srbiji je u 2020. godini bilo 19.226 nezaposlenih osoba sa invaliditetom, među kojima duže od 12 meseci posao traži 76,4% nezaposlenih osoba sa invaliditetom, dok njih 61,9% posao traži duže od dve godine.  

Većini radno sposobnih pripadnika ovih ranjivih grupa nedostaje adekvatan stepen obrazovanja i veštine kako bi se uspešno uključili na tržište rada. Kako bi se ovaj problem prevazišao i dugoročno doprinelo smanjenu siromaštva i socijalnog isključivanja ovih kategorija, neophodna je koordinacija i saradnja između javnog, privatnog i drugih sektora.  

Program Nemačke razvojne saradnje "Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji", koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i uz stručnu podršku GFA consulting group GmbH, ima za cilj da pruži podršku korisnicima za bolje pozicioniranje na tržištu rada, kroz kratkoročne i dugoročne, formalne i neformalne obuke, pomoću kojih im se povećavaju šanse za zaposlenje.

Pored ovih mera, program u saradnji sa privatnim sektorom, organizuje specijalizovane prakse i obuke za potrebe poslodavaca. Jedan od elemenata programa je saradnja sa preduzećima i kompanijama kojima je potrebna podrška u regrutaciji, selekciji, obukama i zapošljavanju pripadnika marginalizovanih grupa.

Deo programa koji je fokusiran na unapređenje zapošljivosti i zapošljavanje marginalizovanih grupa (koju realizuje GFA consulting group) do sada broji ukupno 589 učesnika u obukama i edukacijama (od kojih su neke u toku) i koje su rezultirale sa preko 300 zaposlenih polaznika. Svi polaznici/ce pripadaju marginalizovanim grupama, kao što su Romi/Romkinje, povratnici iz drugih zemalja, žene, mladi, dugoročno nezaposleni, osobe starije od 50 godina, osobe sa invaliditetom, osobe koje žive u ruralnim područjima i drugi. 

Program trenutno otvara novi ciklus podrške i poziva sve zainteresovane preduzetnike, mala, srednja i velika preduzeća koji imaju potrebu za novim zapošljavanjem i žele da pruže podršku marginalizovanim grupama da unaprede svoja znanja i veštine, bolje se pozicioniraju na tržištu rada i povećaju zapošljivost, da se prijave za program. 

Cilj podrške je uspostavljanje saradnje sa preduzećima, koja žele da doprinesu razvoju praktičnih veština marginalizovanih grupa u Srbiji i da kroz organizaciju stručnih obuka i zapošljavanje doprinesu njihovom uključenju u razvoj lokalne zajednice.

Kompanije koje budu učestvovale u podršci mogu da očekuju ko-finansiranje dela troškova obuke i nadoknada, kao i podršku, ukoliko im je potrebna, pri regrutaciji i selekciji kandidata i mentorskoj podršci tokom obuke i saradnje sa GIZ-om. Prijavljivanje je otvoreno do 3. novembra. 

Ostali naslovi

Tesla i Pupin oživeli u mini video-igrama
Srpska ekonomija
Najbolji polaznici besplatnog obrazovnog programa Nordeus fondacije i letnje prakse Crater Trainning Centra napravili su dve igre o našim slavnim naučnicima i od danas su deo izložbe "Razvoj i primena rendgenske tehnologije kod Srba - od Tesle i Pupina do danas" u Muzeju nauke i tehnike
Šljivovica, viljamovka, orahovača - od Australije do Baltika
Srpska ekonomija
Proizvodnja jakih alkoholnih pića u Srbiji u poslednjih pet godina raste po stopi većoj od 10 odsto godišnje što upućuje na zaključak da je srpska privreda uvidela svoju šansu u ovom sektoru i na globalnom tržištu, kažu u Udruženju za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS
Za sada neće biti uvođenja kovid propusnica na 24 časa
Srpska ekonomija
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Kragujevcu da za sada neće biti produženja važenja kovid propusnica na 24 časa, ponovivši da je vakcinacija protiv koronavirusa odgovor na pandemiju
Modernizacija toplane i sanacija pepelišta u Kragujevcu
Srpska ekonomija
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministraka zaštite životne sredine Irena Vujović obišle su danas radove na modernizaciji sistema daljinskog grejanja, odnosno izgradnji kotlarnice na gas u toplani "Energetika" u Kragujevcu
Razmena iskustava između Srbije i Nemačke na temu regularnih migracija 
Srpska ekonomija
Regularne migracije stanovništva su od početka pandemije, i usled svih okolnosti u kojima su se našle države, u padu, zaključeno je na događaju "Efekti globalne pandemije na implementaciju postojećeg zakonskog okvira za regularnu migraciju: primer Nemačke"
EBRD i EU podržavaju konkurentnost malih i srednjih preduzeća u Srbiji
Srpska ekonomija
Kreditna linija od pet miliona evra Erste Banci u Srbiji za podršku domaćim preduzećima. Krediti malim i srednjim preduzećima za povećanje konkurentnosti. Pristupačniji Grantovi EU za finansiranje
Od Nas, naroda do Naše zajedničke agende
Srpska ekonomija
Snažan apel za veću saradnju, zelenu transformaciju i uvažavanje naučenog iz novijih kriza, uključujući COVID-19
Galenika najavila novu investiciju od 6,2 miliona evra
Srpska ekonomija
Kompanija Galenika najavila je da će investirati 6,2 miliona evra u izgradnju tehnološki najsavremenijeg magacina sirovina i ambalaže, kao i modernizaciju kotlarnice
Beskontaktno plaćanje lakše i brže za 60 odsto građana
Srpska ekonomija
Oko 81 odsto građana poseduje beskontaktnu platnu karticu, a 58 odsto ih smatra da je beskontaktno plaćanje karticama brže i jednostavnije, pokazuju rezultati studije o navikama i očekivanjima aktivnih korisnika kartica, Masterindeks Srbija
Za samo jedan dan Ilon Mask bogatiji za 36 milijardi dolara 
Srpska ekonomija
Bogatstvo Ilona Maska, vlasnika kompanije "Tesla", skočilo je za samo jedan dan 36 milijardi dolara, što je najveći jednodnevni dobitak ikada zabeležen na Blumbergovom indeksu milijardera