Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Pokrenuta Platforma Zapadnog Balkana za kulturu

Tirana
Foto: Sajt Vlade Srbije
Srpska ekonomija

Srbija je posvećena regionalnoj saradnji i da Platforma za Zapadni Balkan, koja je pokrenuta, ima značajan potencijal u procesima evrointegracija, koje su prioritet čitavog regiona, izjavila je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković na Ministarskom sastanku za kulturu u Tirani.

Ona je naglasila da pokretanje Platforme ima značajan potencijal za razvoj regionalne kulturne saradnje i može predstavljati jedan od njenih ključnih oslonaca, posebno kroz sinergiju sa drugim regionalnim inicijativama.

Ministarka Gojković je napomenula da je među važnim inicijativama i „Otvoreni Balkan“, ali i to što je u okviru nedavnog samita na Ohridu između Srbije, Albanije i Severne Makedonije potpisan važan dokument o saradnji upravo u oblasti unapređenja kulturne saradnje.

Govoreći o temi sastanka „Uloga mladih u zaštiti i promociji kulturnog nasleđa u kontekstu Evropske godine mladih“, istakla je da su teme mladih i kulturnog nasleđa čvrsto povezane i da je Evropska godina mladih dobra prilika da se potvrdi posvećenost saradnji po ovim pitanjima.

Takođe, kako je ocenila, veće uključivanje mladih moguće je obezbediti kroz projekte koji jačaju njihovu aktivnu ulogu, kroz razvoj kulturnih potreba dece, kao i kroz jačanje kapaciteta omladinskih organizacija.

Gojković je navela da među glavne zadatke u ovom okviru saradnje spada zaštita kulturne baštine od svih vrsta izazova i oblika ugrožavanja, dodavši da je važno napraviti konkretan korak u rešavanju ovih pitanja.

Kulturna baština u našem regionu u dugom periodu izložena je različitim oblicima ugrožavanja, što jasno prepoznaju i međunarodne organizacije, kao što je UNESKO, upozorila je ona.

Pored direktnog ugrožavanja kulturnog nasleđa, iz političkih ili vandalskih motiva, na delu je i ilegalna trgovina kulturnim dobrima koji vode poreklo iz regiona, naglasila je Gojković i napomenula da se naša zemlja nalazi na ruti za krijumčarenje umetničkih dela koja vodi od Bliskog istoka ka Zapadnoj Evropi.

Ministarka je ukazala na to da je važna saradnja na rešavanju ovih pitanja, kao i da je jasno da bez uključenja mladih u sve aspekte te saradnje teško da se na duži rok mogu savladati problemi sa kojima se suočavamo.

Gojković je, govoreći o ulozi mladih u zaštiti kulturnog nasleđa, podvukla da podaci govore da u Evropi opada interesovanje za studije koje su u vezi sa zaštitom kulturnog nasleđa i da je primetan nedostatak mladih u oblastima kao što je arhivistika, bibliotekarstvo, konzervacija stare i retke knjige i tekstila.

U skladu sa tim, ona je navela da je na regionalnom planu potrebno osmisliti i koordinisati posebne mere za podsticanje mladih da se okrenu posebno ugroženim profesijama.

Te mere, kako je objasnila, mogu da budu posebne stipendije, kao i volonterski programi sa mogućim zaposlenjem najkvalitetnijih učesnika po njihovom završetku.

Uporedo sa tim, potrebno je više raditi na podizanju svesti najmlađih o značaju nasleđa. U saradnji sa lokalnim muzejima i ustanovama kulture, moramo razviti savremene pedagoške programe i finansijski ih podržati, poručila je potpredsednica Vlade.  

Gojković je ukazala na to da Ministarstvo kulture i informisanja posvećuje izuzetnu pažnju pitanju sprečavanja ilegalne trgovine kulturnim dobrima i uključeno je u podizanje kapaciteta MUP-a, Uprave carina i Tužilaštva radi efikasnije zaštite kulturnih dobara u zemlji, kao i na graničnim prelazima.

Takođe, kako je dodala, urađena je i posebna baza podataka za ukradena i nestala kulturna dobra, dok je u novom zakonu o kulturnom nasleđu uvedena prvi put obaveza za evidentiranje nestalih i ukradenih kulturnih dobara.

Potpredsednica Vlade je među važnim projektima koji vrednuju zajedničko evropsko nasleđe istakla Evropsku prestonicu kulture, podsetivši na to da Novi Sad ove godine nosi tu značajnu titulu, kao i da je njen glavni cilj stvaranje većeg uzajamnog razumevanja i zajedništva u Evropi, o čemu govori i glavni programski narativ Novog Sada 2022 – „Za nove mostove“.

Ona je ocenila da moramo kulturno nasleđe da učinimo delom naše kulturne svakodnevice i jačamo svest o tome da je poštovanje kulturnog nasleđa temelj uzajamnog poštovanja i poverenja.

Sastanak u Tirani, na kome učestvuju ministri kulture u regionu, otvorila je evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel i generalni direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Temis Hristofidu.

Ostali naslovi

Pripadnici Helikopterske jedinice pomažu u gašenju požara kod Trebinja
Srpska ekonomija
Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin posetiće danas pripadnike Helikopterske jedinice ovog ministarstva, koji su angažovani na gašenju požara u okolini Trebinj
Podrška proizvođačima jabuka i krušaka
Srpska ekonomija
Više od 200 proizvođača i predstavnika industrije jabuka i krušaka iz 23 zemlje sveta okupilo se na otvaranju konferencije – Prognosfruit 2022, kako bi pružili podršku razvoju ovog sektora, razmenili iskustva i saznali najnovije informacije o prognozi za predstojeću proizvodnu sezonu
Rast cene kukuruza
Srpska ekonomija
U nedelji za nama, trgovanje na Produktnoj berzi se zadržalo na prošlonedeljnom nivou. Cene žitarica nisu zabeležile veće promene u odnosu na prošlu nedelju, dok cene uljarica beleže rast. Ukupno je prometovano 4.743 tona robe (-0,4%), dok je finansijska vrednost dostigla 196.622.580,00 dinara (+0,50%)
Od 8. do 14. avgusta pojačana kontrola brzine kretanja vozila
Srpska ekonomija
Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da će pripadnici Uprave saobraćajne policije sprovesti od 8. do 14. avgusta akciju pojačane kontrole saobraćaja, koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila. Akcija će se sprovoditi u 30 država članica organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope)
Investicioni ugovori za domaću privredu vredni 37,2 miliona evra
Srpska ekonomija
Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je do početka avgusta potpisalo 33 ugovora investicione vrednosti od 37,2 miliona evra, u okviru programa podrške domaćim privrednicima koji posluju kao mikro, mala ili srednja društva
Srednji kurs dinara 117,3235
Srpska ekonomija
Kurs srpske valute prema valuti Evropske unije je 117,3235 dinara za evro
Na svetskom samitu Beč nagrađen za održiv razvoj grada
Srpska ekonomija
Na nedavno održanom Svetskom samitu gradova 2022. Republika Singapur dodelila je Beču nagradu za posebno održiv razvoj grada. Nagrada se dodeljuje svake druge godine gradovima koji se odlikuju posebnom održivošću i inteligentnim razvojem
Nuklearna elektrana Krško možda smanjuje kapacitet zbog niskog vodostaja Save
Srpska ekonomija
U julu je efikasnost reaktora smanjena sa 35 na 33,5 odsto zbog loših vremenskih uslova. Nuklearna energija je činila 43,3 odsto slovenačke proizvodnje električne energije, a snaga ove NEK je dva gigavata
Eurostat: Pad maloprodaje u EU i evrozoni u junu
Srpska ekonomija
U padu prometa prednjače neprehrambeni proizovodi. Smanjen je i promeet na pumpama, kao i promet prehrambenih proizvoda, pića i duvana
Da li su elektronske nabavke ispunile očekivanja?
Srpska ekonomija
Analiza dvogodišnje primene elektronskih javnih nabavki ukazuje da naručioci moraju dalje da unapređuju kvalitet istraživanja tržišta koje prethodi raspisivanju poziva. Na to su ukazala i istraživanja NALED-a na primerima nabavki softvera, konsultantskih i arhitektonskih usluga, gde je utvrđeno da su najčešći razlozi za mali broj ponuda bili zahtevni kriterijumi, koji su ograničavali konkurenciju