Foto: Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije saopštilo je da je poljoprivredna inspekcija tokom 2025. godine uzorkovala 350 proizvoda širom zemlje, pri čemu je čak 341 bio u potpunosti ispravan.
Rezultati najnovijeg monitoringa bezbednosti hrane u Srbiji daju ohrabrujuću sliku – ogromna većina proizvoda koje svakodnevno koristimo – od hleba i testenina, preko bobičastog voća, do začina i ulja, nalazi se u okviru propisanih vrednosti.
Kontrole su obuhvatile proizvode koje svako domaćinstvo redovno kupuje – keks i pecivo, kukuruz i žitarice, zamrznute maline i kupine, borovnice i jagode, suve smokve i šljive, orahe i kikiriki, mlevenu crvenu papriku, biber, suncokretovo i maslinovo ulje, čajeve, čokoladu i sokove.
Upravo u njima se najčešće otkrivaju problemi ukoliko ih ima, pa je zato monitoring usmeren na najvažnije rizike, mikotoksine, ostatke pesticida, teške metale, akrilamid, pirolizidinske alkaloide i druge štetne supstance.
Od devet uzoraka koji nisu prošli kontrolu, najveći broj je pao na istim preprekama kao i prethodnih godina – aflatoksin B1, povećan kadmijum, ostaci pesticida, akrilamid ili pirolizidinski alkaloidi.
Sva sporna roba je uklonjena iz prodaje, a inspekcija je detaljno proverila i proizvođače. U jednom slučaju proizvod je proglašen nebezbednim i odmah je sprovedena puna zakonska procedura.
Iako su rezultati uglavnom dobri, analize pokazuju da je i dalje neophodan poseban oprez kod bobičastog i sušenog voća, kao i kod začina i nekih proizvoda od žitarica.
Prema rečima inspekcije, upravo tu i minimalna promena uslova u proizvodnji može da dovede do odstupanja, zbog čega će kontrola u tim segmentima biti nastavljena pojačanim tempom.
Ove godine monitoring je jasno pokazao da sistem funkcioniše, da većina proizvođača odgovara na visoke standarde, ali i da se rizici moraju stalno pratiti zbog zdravlja svih građana koji te proizvode svakodnevno koriste.
Ministar prof. dr Dragan Glamočić istakao je da ovi rezultati pokazuju da Srbija ima stabilan sistem kontrole hrane, ali i da je potreban stalan oprez, naglasivši da je ohrabrujuće to što je više od 97 odsto uzoraka ispravno.
Glamočić je objasnio da to znači da naši proizvođači poštuju standarde, da je sistem kontrole efikasan i da građani mogu da imaju poverenje u hranu koju kupuju.
On je dodao da će se nastaviti sa pojačanim nadzorom u segmentima u kojima su uočeni rizici jer je bezbednost hrane osnovna linija odbrane zdravlja potrošača.