Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Neusklađenost prevoznika sa propisima dovela do otkazivanja ekskurzija

Srbija
MGSI
Srpska ekonomija

Ministarstvo građevinarstava, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da je jedan od problema zbog kojeg su neke đačke ekskurzije otkazane nedostatak kvalifikacione kartice koju nisu imali vozači agencija koje su pružale uslugu prevoza za ekskurzije, a koja je propisana Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Ministarstvo, povodom informacija o razlozima otkazivanja đačkih ekskurzija zbog toga što vozači nisu izvadili potrebne licence, napominje da su se krajem decembra 2018. godine, donošenjem podzakonskih akata iz oblasti osposobljavanja profesionalnih vozača, stekli uslovi za sticanje i izdavanje kvalifikacione kartice vozača, kao novog uslova za obavljanje te profesije.

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, koja je zakonom ovlašćena za izdavanje kvalifikacionih kartica, počela je sa njihovim izdavanjem još 30. januara 2019. godine.

U skladu sa zakonom, vozač koji upravlja, u ovom slučaju autobusom, mora da poseduje kvalifikacionu karticu, koju inače direktno dobija na osnovu odgovarajuće vozačke dozvole koju poseduje, bez prethodnog pohađanja obuke i polaganja ispita.

Dakle, posedovanje kvalifikacione kartice za vozača je obaveza koja proističe iz Zakona o bezbednosti saobraćaja i lako je do nje doći, prostim podnošenjem zahteva u postupku koji ne traje duže od 20-ak dana.

Pravilnik o organizovanom prevozu dece je ovaj uslov iz zakona propisao kao jedan od uslova koji vozač mora da ispuni dok obavlja organizovani prevoz dece.

Agencija za bezbednost saobraćaja na svom sajtu blagovremeno je objavila da započinje sa izdavanjem kartica za vozače od 30. januara 2019. godine.

Uzimajući u obzir navedeno, Ministarstvo je mišljenja da je u lancu svih učesnika i organizatora prevoza dece došlo do propusta kada je u pitanju sprovođenje Pravilnika o organizovanom prevozu dece, jer su svi subjekti imali dovoljno vremena da se prilagode uslovima koje propisuje pomenuti pravilnik.

Problem je sada nastao zbog činjenice da se Pravilnik o organizovanom prevozu dece sprovodi bez izuzetaka, jer prevoznici nisu pribavili neophodna dokumenta, što im je u obavezi još od januara 2019. godine.

Ministarstvo građevinarstava, saobraćaja i infrastrukture je krajem jula ove godine donelo Pravilnik o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece („Službeni glasnik RS“, br. 52/19 i 61/19) u neposrednoj saradnji sa predstavnicima Kabineta predsednice Vlade, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Odredbe ovog pravilnika počele su da se primenjuju od 1. septembra 2019. godine, izuzev pojedinih odredbi koje se odnose na svakodnevni školski prevoz dece, koje će početi sa primenom od 1. januara 2020. godine.

Uzimajući u obzir dugogodišnju praksu u organizovanom prevozu dece, kao i probleme u ovoj oblasti sa kojima su se suočavale navedene institucije, ovim pravilnikom su po prvi put na jednom mestu propisana pravila kojih se moraju pridržavati prevoznici, kao i ostali u lancu koji učestvuju u organizovanom prevozu dece, a sve u cilju podizanja nivoa bezbednosti najranjivije kategorije učesnika u saobraćaju.

Prema planovima ustanova za obrazovanje i vaspitanje, prve ekskurzije za školsku 2019/2020. godinu realizuju se u oktobru.

Prevoznici koji u okviru svoje delatnosti pružaju i usluge prevoza dece na ekskurzijama, bili su dužni da tokom čitave 2019. godine obezbede ispunjenje svih uslova koje propisuju kako pravilnici iz oblasti osposobljavanja vozača, tako i kasnije donet pravilnik o organizovanom prevozu dece, koji je svoje uslove uskladio sa uslovima prethodno donetih pravilnika o osposobljavanju vozača. 

Nažalost, neusklađenost prevoznika sa propisima dovela je do toga da ispaštaju oni koji su za to najmanje krivi, a to su deca.

Dakle, svi u lancu, prevoznici, direktori škola, posrednici u organizaciji ekskurzija (turističke agencije), imali su dovoljno vremena da realizaciju ekskurzija prilagode odredbama novog pravilnika.

Potvrda o predatom zahtevu za izdavanje kartice ne može biti prihvaćena kao „ispunjenje propisanog uslova“ jer to nije nigde propisano, niti predstavlja „propust“ organa u donošenju pravilnika, kako pokušava da se protumači.

S obzirom na to da je pravilnik propisao vrlo jasne i jednostavne uslove za dobijanje kvalifikacione kartice, nije bilo nikakve potrebe za bilo kakvim dodatnim uređenjem jednostavno propisane procedure, navodi se u saopštenju.

Ostali naslovi

Spojeni koloseci na deonici brze pruge Novi Sad–Subotica
Srpska ekonomija
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević  prisustvovao je ceremoniji spajanja koloseka na deonici Novi Sad–Subotica u Bačkoj Topoli, poručivši da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta
Produžen rok za zaključenje ugovora o reprogramu duga
Srpska ekonomija
Iz Javnog komunalnog preduzeća „Infostan tehnologije” obaveštavaju korisnike komunalnih usluga koji se nalaze u sistemu objedinjene naplate da je produžen rok u kojem mogu reprogramirati dug i potpisati ugovor o priznavanju duga i otplati na rate
Er Srbija prevezla milion putnika od početka godine
Srpska ekonomija
Er Srbija je 25. aprila prevezla milionitog putnika u 2024. godini. Taj rezultat srpska nacionalna avio-kompanija zabeležila je dve nedelje ranije u odnosu na 2023. godinu, kada je milion prevezenih putnika zabeleženo 08. maja
Prva fabrika kineske kompanije Lianbo u Srbiji otpočela sa radom
Srpska ekonomija
Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u Radnoj zoni u Kaću
Objavljena Mapa Registra mera i podsticaja regionalnog razvoja
Srpska ekonomija
Agencija za privredne registre Republike Srbije objavila je Mapu Registra mera i podsticaja regionalnog razvoja (Mapa RegMPRR), na kojoj su prikazane informacije o ulaganjima države, privrednom razvoju i privrednim potencijalima, sa godišnjim podacima za 2023. godinu
Petnaest godina prijateljstva u akciji
Srpska ekonomija
Francusko-srpska privredna komora održala je u Beogradu svoje tradicionalno Gala veče kada je proslavila i svoj 15. rođendan u društvu više od 250 članica, partnera i prijatelja Komore. Događaj je ove godine za temu imao Dobrodošli u budućnost
Uloga mladih u promovisanju razumevanja, jednakosti i poverenja
Srpska ekonomija
Mladi ljudi su spremni da ulože sve svoje kapacitete da se njihov glas i za njihova dela čuje, ali im je potrebna podrška u vidu ulaganja u inicijative usmerene ka mladima, zaključak je sa konferencije „Uloga mladih u promovisanju razumevanja, jednakosti i poverenja“ održane u Beogradu
Platforma Budi deo plana prvi korak ka formiranju jedinstvenog eProstora 
Srpska ekonomija
Građani iz cele Srbije koji su se registrovali na platformu „Budi deo plana“ dobili su prva obaveštenja o aktuelnom procesu izmena planskih dokumenta grada Kragujevca, na koja mogu da podnesu eventualne primedbe do 7. maja
Beč – stipendije za srednjoškolce sa migrantskim poreklom
Srpska ekonomija
Bečko udruženje „Start-Wien“ svake godine dodeljuje stipendije srednjoškolcima sa migrantskim poreklom u vidu novčane podrške, ali i dodatne edukacije. Udruženje obezbeđuje ukupno 41 stipendiju, a potražnja među srednjoškolcima je velika. Stipendisti dobijaju 100 evra mesečno
Dostupni vaučeri za nabavku lekova obolelima od retkih bolesti
Srpska ekonomija
Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju Vlade Republike Srbije saopštilo je da se vaučeri za nabavku lekova i medicinskih sredstava i za rehabilitaciju, koje Srbija dodeljuje obolelima od retkih bolesti, mogu iskoristiti u pet apotekarskih ustanova i 19 specijalnih bolnica i instituta iz Plana mreže zdravstvenih ustanova Republike Srbije