Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Voda, brašno i prstohvat italijanske čarolije u Srbiji

Ukusno, a prirodno i zdravo
Piše: Jelena Filipović

Protekla godina je bila izazovna u svakom smislu. Globalna pandemija je u više navrata zaustavljala i promenila svakodnevni način života. Na udaru promena našle su se sve države i sve privredne oblasti, a restorani, kafići, hoteli i mnoge uslužne delatnosti još dugo će se oporavljati. Međutim, vera u proizvod koji se nudi bila je presudna da Italijan Marčelo Mangano (Marcello Mangano) u jeku pandemije u Beogradu osnuje kompaniju i započne biznis, nudeći pinsu - proizvod koji doživljava planetarni bum.

-Možda je ipak vera u proizvod koji se nudi bila presudna, proizvod koji ima i koji daje nove mogućnosti u načinu rada i funkcionisanju ugostiteljske delatnosti. Proizvod je rađen po italijanskoj recepturi, tradiciji i sastojcima. Pinsa bi mogla ukratko da se opiše kao voda, brašno i prstohvat italijanske čarolije - rekao je za Srpsku ekonomiju Mangano.

Nije želeo, kako ističe, da samo predstavi Pinsu u Srbiji, već i da se ona tu i proizvodi i da kao srpski proizvod vrhunskog kvaliteta ima mogućnost i da se izvozi.

-To je za Srbiju u ekonomskom i proizvodnom smislu vrlo značajno jer po kvalitetu stoji rame uz rame sa pinsama koje se proizvode u Italiji i konkurentna je, ne samo po tome, već i po ceni proizvodnje, što je danas vrlo značajno jer se posledice pandemije virusa Kovid 19 osećaju svuda u svetu - smatra naš sagovornik.

Pinsa je kao proizvod sada aktuelnija nego ikada ne samo zato što je zdrava, lako svarljiva već i zato što, ako koristite unapred pripremljeno i vakumirano testo možete da ga čuvate u frižideru i do dva meseca, a za pripremu je potrebno pet minuta i nije potrebno, tvrdi Mangano, da budete pinsa ili pica majstor.

-To je vrlo značajno za ugostiteljske objekte koji su u najvećoj meri osetili posledice pandemije i bili prinuđeni da svoje troškove svedu na minimum, jer za pripremu i prodaju pinse nisu potrebna nikakva velika ulaganja. Ali, pinse nisu ekskluzivno napravljene za restorane već i za pripremu kod kuće, tako da svako u svom domu može da ima sjajno pripremljen obrok kao da je izašao u restoran ili piceriju.

Direktorka kompanije Jelena Vraneš rekla je da će uskoro započeti i proizvodnja pinsa hleba, nalik srpskim lepinjama, od istog brašna koje koriste za pinsu, sa istim periodom fermentacije i procentom vode. On će se, kao i pinsa, vakumirati u MAP, tako da je rok trajanja u frižideru do dva meseca.

-To je veoma značajno jer smo uspeli da "produžimo život" hlebu i tako kažemo zbogom bajatom, sutradan nejestivom hlebu. Za pet minuta uvek možete da imate svež, hrskav i mekan hleb, u svako doba dana - rekla je Jelena Vraneš.

Pinsa je, kako nam je objasnila, italijanski specijalitet od ručno izrađenog testa. Ime pinsa potiče od latinske reči "pinsere" što znači gurati, istezati, ručno raširiti testo. Ima hrskavu teksturu spolja, a izuzetno mekanu i sjajnu iznutra. Pravi se od mešavine brašna, uključujući pirinač i soju koji imaju visok sadržaj proteina i nizak glikemijski indeks. Upotreba prirodnog kvasca (lievito madre) i dug period fermentacije čine pinsu drugačijom od ostalog testa. Iako je slična, pinsa nije pica.

-U testu koristimo manje brašna i tako znatno smanjujemo količinu ugljenih hidrata, kalorija i masti prisutnih u konačnom proizvodu, što našu pinsu čini niskokaloričnom - rekla je Jelena Vraneš i dodala da su najvažnije karakteristike pinse visoka svarljivost, lakoća i ravnoteža između hrskave kore i mekog testa.

-Zato je pinsa odličan, ukusan izbor za one koji žele da jedu prirodnu i zdravu hranu - zaključila je Jelena Vraneš.

Ostali naslovi

Na koji način projekat EKOOPŠTINA oblikuje budućnost održivih rešenja na lokalne zajednice
Srpska ekonomija
Projekat EKOOPŠTINA pomaže lokalnim samoupravama da promovišu održiva rešenja u oblastima upravljanja otpadom, upravljanja vodama... O projektu govori Bojana Zeković, docent na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu
Rast malvera u mobilnom bankarstvu i fišinga u kriptovalutama
Srpska ekonomija
Malver u mobilnom bankarstvu porastao 3,6 puta a fišing u kriptovalutama skočio za 83%. Zemqe napogođenije finansijskim malverom za računare bili su Turkmenistan, Tadžikistan, Kazahstan, Švajcarska, Kirgistan, Meksiko, Argentina, Paragvaji Urugvaj
CSG grupa Fondacijom podržava zaposlene i mlade
Srpska ekonomija
Fabrika „14. oktobar“ je primer uspešne integracije tradicije i inovacija u industrijskom sektoru. Kroz kontinuirana ulaganja u opremu, revitalizaciju proizvodnih kapaciteta i stručnu obuku radne snage, fabrika je postala jedno od ključnih mesta za proizvodnju visokokvalitetnih vojnih i industrijskih proizvoda u regionu
Inovativni fasadni sistem, jednostavan za primenu
Srpska ekonomija
Kompanija Saint-Gobain u svom portfoliju ima novi fasadni sistem EnveoTherm, koji je razvila koristeći najnovije tehnologije uz izuzetne performanse, sa visokom fleksibilnošću u dizajnu i kao adekvatno rešenje za sve vrste objekata koji je ETA (European Technical Assessment) sertifikovan
Informisanje u doba veštačke inteligencije
Srpska ekonomija
Gotovo 63 odsto predstavnika poslovne zajednice u Srbiji potvrdilo je da koristi AI alate u poslovnom okruženju. Ovaj procenat je možda i veći jer deo njih koristi alate koje ne prepoznaju kao veštačku inteligenciju. AI alati se već dosta koriste za efikasnije, brže i jednostavnije istraživanje i prikupljanje informacija, dobijanje inspiracije, kreiranje tekstualnog, foto i video sadržaja...
Veliki povratak elegancije i šarma starog Beograda
Srpska ekonomija
Hotel Bristol, delo čuvenog arhitekte Nikole Nestorovića izgrađen između 1910. i 1912. godine, nije bio samo arhitektonska ikona Beograda, već i dom brojnim istaknutim ličnostima, uključujući Džona i Dejvida Rokfelera, Josipa Broza Tita, šahovskog velemajstora Garija Kasparova i pisca Momu Kapora
Gospodski provod sa Vladom Georgijevim
Srpska ekonomija
Vlado Georgijev ponovo otkriva čari vrhunske muzike kroz jedinstvenu seriju koncerata pod nazivom „Gospodski provod“u Sava Centru. Nakon što je decembarska serija nastupa osvojila srca posetilaca, Vlado se vraća na scenu sa novim terminima – 8., 9. i 10. februara – kada će, u „plavoj dvorani“, ponovo dočarati magiju trenutaka koji se pamte
Zamenom javne rasvete za tri meseca Užice ima uštedu od 26,5 miliona dinara
Srpska ekonomija
Grad Užice je uspešno sproveo projekat rekonstrukcije, racionalizacije i održavanja javnog osvetljenja, primenjujući model javno-privatnog partnerstva (JPP). Pre realizacije, godišnji troškovi za javno osvetljenje, obuhvatali su potrošnju električne energije i troškove održavanja, oko 900 hiljada evra
Ulaganje od 25 miliona evra fabrike „14. oktobar“ i zadovoljstvo zaposlenih
Srpska ekonomija
Fabrika „14. oktobar“ planira ulaganja u modernizaciju proizvodnog parka, povećanje obima proizvodnje i uvođenje novih robotizovanih linija, kao i nova radna mesta. U naredne dve godine ulaganje od 25 miliona evra ima za cilj dupliranje proizvodnje i konkurentnost na tržištu
Novi arsenal sajberkriminalaca i rastuća pretnja po poslovanje
Srpska ekonomija
Veštačka inteligencija transformiše industrije širom sveta. Iako postavlja temelje za veću inovativnost i efikasnost, ona takođe pruža nove prilike za sajberkriminalce. Veštačka inteligencija je bez sumnje snažno oružje za hakere koje donosi neviđene pretnje za preduzeća