Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Prihodi bolji od planiranih za 1,6 milijardi dinara

Beograd
Srpska ekonomija

Ministar finansija Srbije Siniša Mali istakao je danas da je u uslovima najveće ekonomske krize srpska ekonomija imala najmanje negativne posledice, uz rekordno nisku stopu nezaposlenosti od 7,3 odsto u drugom kvartalu.

Mali je, gostujući u Jutarnjem programu Televizije Prva, naveo da su tome doprinele ekonomske mere podrške od približno 5,8 milijardi evra, odnosno 12,5 odsto BDP-a.

Svakog 15. u mesecu vidimo prilive od PDV-a. U utorak smo imali presek i prihodi su nam bolji od planiranih za 1,6 milijardi dinara, naveo je ministar i dodao da to govori da se nastavlja trend oporavka naše privrede.

On je ukazao na to da rastu i privredna aktivnost i uvozni PDV, što nam daje sigurnost, i dodao da Srbija ne odustaje od razvojnih projekata, jer oni podstiču rast našeg BDP-a.

Ne odustajemo od projekta „Srbija 2025“. Nastavljaju se radovi na auto-putu Preljina–Požega, krenuli su radovi na Moravskom koridoru, a počinje da se gradi i brza saobraćajnica Beograd–Zrenjanin, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, država čini sve da obezbedi nastavak investicija kako bi se podstakao rast i penzija i zarada.

Ministar je, takođe, istakao da će dolazak Američke razvojne agencije (DFC), koja ima godišnji budžet od 60 milijardi dolara, garantovati atraktivnost i sigurnost budućih investicija.

Mali je objasnio da će predstavnici ove agencije u Srbiji ostati četiri nedelje kako bi se bolje upoznali sa našim razvojnim projektima i procenili gde bi mogli da investiraju.

Istovremeno, ministar je ukazao na to da se trenutno radi i na rebalansu budžeta za ovu godinu i budžetu za 2021. godinu.

O budžetu za narednu godinu, koji s jedne strane treba da bude razvojni, a s druge da obezbedi davanja, razgovaraćemo i sa Međunarodnim monetarnim fondom, objasnio je on, napomenuvši da će razgovori sa predstavnicima te finansijske institucije biti održani od 5. do 16. oktobra. 

Nema razloga za nova zaduživanja od njih, a trenutno imamo savetodavni sporazum. Posebno me raduje to što su pre tri nedelje saopštili da su mere koje je Srbija preduzela bile pravovremene, sveobuhvatne i da imaju ogroman efekat na očuvanje zaposlenosti i privrednih aktivnosti, rekao je ministar.

Mali je ponovio da će penzije od januara 2021. godine biti uvećane po švajcarskoj formuli, koja podrazumeva da na rast penzija utiče 50 odsto rast plata i 50 odsto inflacija.

Rast prosečne plate u Srbiji u proteklih 12 meseci bio je 10,4 odsto, dok je inflacija bila 1,4 odsto, što je u proseku 5,9 procenata rast penzija. Sada, kada se suočavamo sa pandemijom i velikom ekonomskom krizom, realni rast je 4,5 odsto i mi imamo novca za to, objasnio je on.

Govoreći o povećanju minimalne cene rada od 6,6 odsto, ministar je ponovio da će država preuzeti na sebe najveći teret tog povećanja, uz napomenu da je povećan neoporezivi deo dohotka sa 16.300 na 18.300 dinara.

Prema njegovim rečima, u ponedeljak, 21. septembra, očekuje se uplata poslednje minimalne zarade za dva meseca, u ukupnom iznosu od 36.000 dinara za približno 16.000 zaposlenih u 10.000 novoosnovanih preduzeća od marta.

Kada završimo sa merama, videćemo kako privreda reaguje. Pre dve nedelje doneli smo i meru pomoći gradskim hotelima, za šta smo izdvojili 1,4 milijarde dinara. Dakle, sve činimo da zaštitimo našu privredu, poručio je Mali.

On je ukazao na to da je aktivan projekat „Moja prva plata“, čime država obezbeđuje posao i platu za 10.000 mladih ljudi, za devet meseci radnog angažovanja, a otvorena je i Vajber aplikacija koja će omogućiti lakšu prijavu zainteresovanih.

Ostali naslovi

Registracija statusa socijalnih preduzeća preduslov za podršku države
Srpska ekonomija
U Srbiji je dosad registrovano tek nešto više od 10 socijalnih preduzeća, a procena je da između 200 i 500 udruženja, zadruga i drugih pravnih lica posluje u skladu sa solidarnom ekonomijom
Mesec frankofonije u Srbiji
Srpska ekonomija
Frankofone ambasade i predstavništva u Srbiji, u saradnji sa srpskim kulturnim i obrazovnim institucijama, obeležavaju Mart – Mesec frankofonije organizovanjem tribina, izložbi, koncerata, filmskih projekcija, predstava, radionica, pričaonica...
Poruka generalnog sekretara UN povodom Međunarodnog dana žena
Srpska ekonomija
Povodom Međunarodnog dana žena, poruku je poslao Antonije Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija.
Prvi put klinički psiholozi u bečkim školama
Srpska ekonomija
Novi projekat Grada Beča „KLIPSY School“ pruža direktnu podršku đacima u školama u slučajevima psihičkih opterećenja. Prvi put će klinički psiholozi biti direktno postavljeni na školskim lokacijama u opštinama Favoriten i Lizing
Reformator godine ministar Mihailo Jovanović 
Srpska ekonomija
Nagrada NALED-a Reformator godine pripala je ministru informisanja i telekomunikacija Mihailu Jovanoviću za doprinos digitalnoj  transformaciji javne uprave u Srbiji i sistemskim reformama u oblasti elektronskih komunikacija u skladu sa EU standardima
Prvi Festival cveća u Galeriji do 9. marta
Srpska ekonomija
Omiljeno godišnje doba ovog marta najpre stiže u Galeriju! U susret proleću i Međunarodnom danu žena, u najvećem šoping centru u Srbiji i regionu od 7. do 9. marta biće održan prvi i jedinstveni Festival cveća
Nova Varoš podržava mlade poljoprivrednike
Srpska ekonomija
Nova Varoš se priključila opštinama koje su deo „Fonda za osnaživanje mladih poljoprivrednika“, potpisivanjem Ugovora o saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac.  Doniranjem sredstava mladim poljoprivrednicima, učenicima završnih razreda srednjih poljoprivrednih škola, Fond pomaže unapređenje njihovih gazdinstava i proizvodnje
Modernija i zelenija Hundertvaserova Kuća umetnosti ponovo otvorena
Srpska ekonomija
Nakon devet meseci renoviranja, „Kuća umetnosti“ čuvenog austrijskog umetnika Fridensrajha Hundertvasera u Beču ponovo otvara svoja vrata. Modernizovana je u smislu održivosti, a stalna postavka posvećena Hundertvaseru je prilagođena. Od 29. februara do 3. marta povodom otvaranja kuće-muzeja biće organizovan besplatan program za posetioce
U Srbiji formirano 111 specijalizovanih jedinica civilne zaštite
Srpska ekonomija
Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas, povodom obeležavanja Svetskog dana civilne zaštite, da je Sektor za vanredne situacije do sada formirao 111 specijalizovanih jedinica civilne zaštite
Osmomartovski bazari na pijacama Stari Merkator i Zemun
Srpska ekonomija
JKP „Beogradske pijace” u petak, 8. marta, na Međunarodni dan žena, organizovaće i ove godine osmomartovske bazare, saopšteno je iz ovog preduzeća