Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Usvojen pravni okvir za sprovođenje drugog paketa ekonomskih mera

Beograd
Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije
Srpska ekonomija

Vlada Republike Srbije usvojila je zaključak u vezi sa direktnim davanjima i fiskalnim pogodnostima privrednim subjektima u privatnom sektoru, koji se odnosi na drugi paket pomoći za privredu, sa ciljem ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19.

Ovaj paket podrazumeva isplatu dva puta po 60 odsto minimalne zarade, kao i odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec, a vredan je 66 milijardi dinara.

Pomenute mere počeće da se sprovode odmah, tako da će prvih 155 evra biti uplaćeno na poseban kovid račun poslodavaca do 10. avgusta, dok će druga isplata biti u septembru. Reč je o približno milion i pedeset hiljada zaposlenih u 235.000 privrednih subjekata.

Svi kojima su isplaćena direktna davanja u julu, a spadaju u grupu mikro, malih i srednjih privrednih subjekata, biće automatski prijavljeni za isplatu direktnih davanja.

Mikro, mali i srednji privredni subjekti, koji su osnovani počev od 16. marta zaključno sa 20. julom, treba da se prijave za korišćenje mera, s obzirom na to da nisu imali pravo na prvi paket pomoći.

Njima će jednokratno biti ispaćena direktna davanja u septembru u visini od 120 odsto minimalne zarade po zaposlenom. Sve što je potrebno jeste da do 15. septembra podnesu PPP – PD obrazac na kome će kao datum dospeća poreza i doprinosa staviti 5. januar 2021. godine.

Što se tiče privrednih subjekata koji su registrovani kao preduzetnici, koji u skladu sa odgovarajućim poreskim propisima ne podnose PPP-PD obrazac, njima će direktna davanja biti isplaćena jednokratno u septembru bez ikakvog dodatnog angažovanja.

Ukoliko privredni subjekti ne žele da koriste ova sredstva, odnosno nisu u mogućnosti da ispune obaveze koje proizilaze po osnovu ovih davanja, ne moraju ih trošiti i ona će na kraju ovog ciklusa mera biti sa namenskog računa vraćena u budžet države.

Kada je reč o uslovima za korišćenje mera, poslodavci imaju obavezu da ne smanjuju broj zaposlenih za više od 10 odsto u periodu od tri meseca od isplate poslednjeg direktnog davanja, dakle najkasnije do kraja godine.

Što se tiče velikih pravnih lica, koja su tako razvrstana po finansijskim izveštajima za 2018. godinu, biće im isplaćena direktna davanja ukoliko do 15. avgusta dostave spisak lica za koja se ostvaruje pravo na uplatu bespovratnih novčanih sredstava za jun i jul.

Na njih se primenjuju ista pravila kao i do sada - dobiće 50 odsto minimalne zarade po zaposlenom koji je imao prekid rada od najmanje 15 radnih dana u navedena dva meseca.

Isplata će se izvršiti na već otvoreni kovid račun i direktna davanja se mogu koristiti isključivo za isplate zarada i naknade zarada zaposlenima.

Za novoosnovane privredne subjekte koji žele da koriste mere pomoći biće otvoreni posebni namenski računi.

Privredni subjekti su u obavezi da primljena sredstva iskoriste najkasnije do 31. oktobra ove godine, a nakon isteka ovog roka, namenski računi biće ugašeni, a neutrošena sredstva vraćena u budžet.

Usvojena je i Nacionalna strategiju za ostvarivanje prava žrtava i svedoka krivičnih dela za period 2020 – 2025. godine, koja za cilj ima uspostavljanje novog i sveobuhvatnog sistema zaštite i unapređenja prava žrtava i svedoka krivčnih dela u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Usvajanjem ovog dokumenta postavljen je jasan strateški put za unapređenje prava žrtava svih krivičnih dela u Srbiji u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Vlada je usvojila i Program unapređenja kontrole raka u Republici Srbiji za period 2020-2022. godine. Cilj usvojenog programa je unapređenje prevencije, ranog otkrivanja i primene savremenih terapija u lečenju malignih bolesti, kroz sveobuhvatni pristup i aktivno učešće svih partnera u okviru sistema zdravstvene zaštite.

Ostali naslovi

Opština Prijepolje nastavlja sa osnaživanjem mladih poljoprivrednika
Srpska ekonomija
Opština Prijepolje i Fondacija Ana i Vlade Divac obnovili su Ugovor o saradnji kojim se i u 2024. godini nastavlja realizacija aktivnosti u okviru „Fonda za osnaživanje mladih poljoprivrednika“. Ugovor su potpisali Drago Popadić, predsednik opštine Prijepolje i Bojana Vujičić, projektna koordinatorka u Fondaciji Ana i Vlade Divac
Srbija na putu ka održivoj budućnosti
Srpska ekonomija
Srbija ulaže značajne napore na putu ka ostvarenju ciljeva održivog razvoja, usvajajući principe održivosti i smanjenja socijalne nepravde u planska i strateška dokumenta, rečeno je na konferenciji „Dijalogom do ostvarivanja ciljeva održivog razvoja“
Održana godišnja Generalna skupština CCIFS
Srpska ekonomija
Francusko-srpska privredna komora (CCIFS) održala je redovnu godišnju Generalnu skupštinu na kojoj su usvojeni izveštaj o aktivnostima i finansijski izveštaj za 2023. godinu i predlog budžeta za 2024. godinu
Počinje treći ciklus konkursa za održive gradove „Ekoopština
Srpska ekonomija
Ambasada Francuske u Srbiji i njeni partneri: Institut Veolia, Saint-Gobain, Decathlon, NALED i SKGO, Wiener Stadistsche, HUOT, Fonroche lightning – BBAi, Ministarstvo zaštite životne sredine i Delegacija Evropske unije, zajednički su danas 18. marta 2024. u Francuskoj ambasadi, objavili početak trećeg ciklusa konkursa za održive gradove „Ekoopština"
Počinje izgradnja nove fabrike kompanije Šoji u Inđiji
Srpska ekonomija
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predstavnici Vlade Srbije prisustvovali su danas u industrijskoj zoni u Inđiji polaganju kamena temeljca za izgradnju nove fabrike kompanije „JFE Šoji Srbija”, u kojoj će posao dobiti između 100 i 150 ljudi
Srbija na prestižnom Sajmu turizma Ferien Messe 2024 u Beču
Srpska ekonomija
Predstavnici Turističke organizacije Srbije (TOS) učestvovali su kao izlagači na prestižnom sajmu turizma „Ferien Messe 2024“ u Beču. Ova naša angažovanost na sajmu je od velikog značaja, obzirom da su Beč, a i cela Austrija, izuzetno važno emitivno turističko tržište za Srbiju
Er Srbija ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
Srpska ekonomija
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i prevezenih putnika, kao i efikasnom poslovanju, Er Srbija je u 2023. godini, prema preliminarnim rezultatima, ostvarila rekordni profit od 40,5 miliona evra. Na taj način, srpska je zabeležila dvostruko veći profit u poređenju sa prethodnom godinom, oba puta bez ijednog evra državnih subvencija
Bečke linije investiraju 223 miliona evra u šinsku infrastrukturu
Srpska ekonomija
Bečki gradski prevoznik „Viner linien“ (Wiener Linien) ove godine ulaže 233 miliona evra u modernu infrastrukturu, a fokus je na obnovi šinske infrastrukture u gradu. Ukupno 672 km šina, što odgovara otprilike vazdušnoj udaljenosti između Beča i Firence, 1.900 skretnica i 3.900 stajališta zahtevaju odgovarajuće održavanje i renoviranje
Doprinos razvoju domaće prehrambene industrije
Srpska ekonomija
Srbija je prva zemlja u regionu koju je švajcarska kompanija uključila u svoj globalni program regenerativne poljoprivrede. Podršku su najpre dobili proizvođači povrća, potom dobavljači suncokreta, zajedno sa proizvođačima soje
Praćenje efekata primene novih propisa u osnovnim i srednjim školama
Srpska ekonomija
Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije saopštilo je da su predstavnici tog ministarstva održali danas sastanak sa predstavnicima Pedagoškog društva Srbije, Društva psihologa Srbije i Aktivom psihologa i pedagoga zaposlenih u osnovnim i srednjim školama na kome su  razgovarali o pravilnicima za ocenjivanje u osnovnoj i srednjoj školi