Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Zdravstvene usluge na klik za dva miliona građana Srbije

Beograd
Srpska ekonomija

Uputi, recepti i bolovanja, zakazivanje pregleda, laboratorijskih analiza i radiološke dijagnostike, kao i sve druge zdravstvene usluge biće u naredne četiri godine u potpunosti dostupne na klik građanima Srbije, zahvaljujući Programu digitalizacije u zdravstvenom sistemu Republike Srbije za period 2022-2026, koji je na predlog Ministarstva zdravlja usvojen na sednici Vlade.

Program predviđa sveobuhvatnu digitalizaciju procedura i umrežavanje ustanova u državnom, vojnom i privatnom zdravstvu u jedan sistem, kroz dalji razvoj Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS). Svaki pacijent imaće jedinstveni elektronski zdravstveni karton, sa svim ličnim zdravstvenim podacima, u koji će uvid imati lekari koje posećuje, što će ubrzati put kroz zdravstveni sistem, unaprediti rezultate lečenja, smanjiti liste čekanja, nepotrebno ponavljanje analiza, vraćanje kod lekara opšte prakse po nove upute i slično, saopštio je NALED.

Cilj je da se digitalizacijom zdravstvenog sistema osigura kvalitetnija, efikasnija i dostupnija zdravstvena zaštita, a da putem portala eZdravlje ili mobilne aplikacije, koje je razvilo Ministarstvo zdravlja, najmanje dva miliona građana dođe do zdravstvenih usluga. Tim povodom, za pružanje elektronskih usluga biće obučeno čak 100.000 zdravstvenih radnika.

Jedan od stubova programa biće uspostavljanje pouzdane IT infrastrukture koja će osigurati bezbednost podataka pacijenata, kao i standardizacija velikog broja prikupljenih podataka kako bi mogli da se koriste za istraživanje i razvoj na univerzitetima i u privredi u cilju daljeg unapređenja zdravstva. Informisanje građana o prednostima elektronskih usluga biće ključno za široku upotrebu novih tehnologija i ostvarivanje velikih ušteda.

- Cilj programa je, između ostalog, da omogućimo specijalistima da izdaju upute za dalje lečenje čime bismo smanjili broj nepotrebnih vraćanja kod lekara opšte prakse za gotovo 10 miliona godišnje odnosno sedam dnevno po lekaru. Takođe, većim korišćenjem telemedicine, svaki lekar bi tokom godine smanjio broj pregleda u ordinacijama za 1.100 što bi značajno rasteretilo sistem, smanjilo gužve i učinilo zaštitu dostupnijom – ocenila je Jelena Bojović, direktorka za regulatornu reformu u NALED-u, koji je pomogao u procesu izrade programa.

Među više od 20 elektronskih servisa koje će razvijati Ministarstvo zdravlja kao nosilac programa i druge institucije, nalaze se eUput, eBolovanje, kao i elektronsko praćenje izdavanja recepata i potrošnje lekova, imunizacije, preležanih bolesti, nalazi, izveštaji i otpusne liste, razmena informacija među institucijama o rođenim i umrlima osobama, baze podataka o laboratorijskim analizama, radiološkim snimcima i genetskim informacijama. Uspešnom dijagnostifikovanju i lečenju doprineće obrada i analitika velike količine informacija uz podršku veštačke inteligencije.

U razvoju programa učestvovalo je više od 60 stručnjaka ispred Radne grupe Koordinacionog tela za digitalizaciju u zdravstvenom sistemu Republike Srbije, uz rukovodstvo Kabineta predsednice Vlade i Ministarstva zdravlja i učešće Ministarstva odbrane, Ministarstva finansija, Kancelarije za ITE, RSJP, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, ALIMS, brojnih komora zaposlenih i ustanova u zdravstvenom sistemu, udruženja pacijenata, NALED-a i drugih poslovnih udruženja. Izradu Programa i pratećeg akcionog plana podržali su Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i projekat CHISU, finansiran od USAID-a.

 

Ostali naslovi

Počinje puna primena e-faktura u privredi
Srpska ekonomija
Od 1. januara 2023. razmena e-faktura biće u potpunosti obavezna i u transakcijama unutar privatnog sektora čime će proces prelaska na novi moderni način rada, započet u maju 2022. godine, biti završen
Besplatni programi u oblasti sporta za vreme zimskog raspusta
Srpska ekonomija
Sekretarijat za sport i omladinu i u školskoj 2022/2023. godini nastavlja besplatne programe za vreme zimskog školskog raspusta, koji će se realizovati od 3. do 22. januara 2023. godine, za učenike osnovnih i srednjih škola sa područja grada Beograda
Nadzor javnih preduzeća od 1. januara 2023. putem softvera
Srpska ekonomija
Nadzor svih javnih preduzeća u Republici Srbiji će se od 1. januara 2023. godine sprovoditi putem softvera razvijenog na inicijativu Ministarstva privrede u okviru  Projekta "Reforma lokalnih javnih finansija II" (RELOF 2) koji podržava Vlada Švajcarske
Korekcije cena struje i gasa od 1. januara
Srpska ekonomija
Cena električne energije će od 1. januara 2023. godine biti korigovana za 8%, a cena gasa za 11%. 
Kvadrat stana u novogradnji u Crnoj Gori 1.754 evra
Srpska ekonomija
Prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u trećem kvartalu 2022. godine iznosila je 1.319 evra, saopšteno je iz Uprave za statistiku (MONSTAT)
Porast broja prvi put registrovanih motocikala
Srpska ekonomija
Od ukupnog broja prvi put registrovanih drumskih motornih i priključnih vozila tokom trećeg kvartala 2022. godine, proizvedenih 2022. godine, u odnosu na ukupan broj registrovanih, najzastupljenija su priključna vozila (56,9%), dok je novih putničkih automobila najmanje (15,2%)
Pupinova autobiografija na letovima Er Srbije
Srpska ekonomija
Er Srbija u saradnji sa beogradskim Zavodom za udžbenike odštampala je autobiografiju jednog od najvećih svetskih naučnika Mihajla Pupina, pod nazivom „Sa pašnjaka do naučenjaka“. Ta knjiga prvi put je objavljena 1923. godine u Njujorku na engleskom jeziku, a godinu dana kasnije nagrađena je Pulicerovom nagradom
Srećni praznici
Srpska ekonomija
Srećnu Novu godinu i Božić želi vam Srpska ekonomija!
Zemunski matine na Velikom trgu
Srpska ekonomija
Gradska opština Zemun i Udruženje građana „U zemunskom maniru” organizuju 31. decembra na Velikom trgu prednovogodišnje okupljanje „Zemunski matine”, najavljeno je iz ove opštine
Surčin – opština otvorenog srca
Srpska ekonomija
Iz Gradske opštine Surčin saopštavaju da će se 1. januara održati manifestacija „Surčin – opština otvorenog srca 2023”, sa početkom u 12 časova. Kulturni centar Surčin i ove godine sa prijateljima organizuje ovu divnu i humanitarnu manifestaciju za decu