Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Portal Sezonski radnici najviše koriste poljoprivrednici iz Vojvodine

Srbija
Srpska ekonomija

Za nešto više od tri godine postojanja, putem portala Sezonski radnici angažovano je oko 60.000 sezonskih radnika u poljoprivredi. Ovaj sistem doneo je veliko finansijsko i administrativno rasterećenje za poslodavce i omogućio radnicima da ostvare prava na penzijsko i zdravstveno osiguranje, bez gubitka socijalne pomoći i brisanja sa evidencije NZS.

-Portal omogućava poslodavcima, kako fizičkim tako i pravnim licima, da angažuju, odnosno da prijave sezonske radnike u poljoprivredi na dnevnom nivou na vrlo jednostavan način. Sve je potpuno elektronski – ovaj sistem je uvezan sa relevantnim sistemima nadležnih institucija i ta prijava se može završiti za svega nekoliko minuta. Ono što vidimo po statistikama jeste da je platforma prevazišla očekivanja – za tri i po godine zabeleženo je preko 3 miliona dana angažovanja – izjavila je Isidora Šmigić, saradnica za regulatornu reformu u NALED-u u gostovanju za TV Prva.

Kako je istakla, NALED od samog početka pomaže državnim institucijama da ovaj sistem zaživi i zato nastoji da ga promoviše i približi sezonskim radnicima i poslodavcima u čitavoj Srbiji.

-Najveća potražnja za sezonskim radnicima je u Vojvodini. Po broju poslodavaca prednjači Novi Sad, a njega prati Sombor i Subotica. Međutim, vidimo da se i u drugim gradovima portal koristi, iako u manjem obimu. Kada je reč o starosnoj strukturi sezonaca, najzastupljenija je grupa od 45 do 60 godina. Mlađe stanovništvo je nešto manje zastupljeno, i to pretežno u kategoriji 30 – 45 godina – dodala je Šmigić.

Prema njenim rečima, evidentan je manjak radne snage na terenu, te da se neretko dešava da vlasnici poljoprivrednih gazdinstava angažuju radnike iz inostranstva. To je i dalje mali udeo i ne prelazi više od 1%. Stranci se putem portala Sezonski radnici mogu prijaviti pod istim uslovima kao i domaći državljani. Naime, dnevna naknada koju poslodavac plaća kako bi omogućio radniku da ostvari pravo na penzijsko i zdravstveno osiguranje je ista – 380 dinara po danu.

Kada je reč o samoj proceduri, stranci se mogu prijaviti uz pomoć evidencionog broja za strance koji izdaje MUP i nije potrebno da imaju klasičnu radnu dozvolu, uz poštovanje vremenskih ograničenja u pogledu boravka i rada u zemlji.

Ostali naslovi

Rad od kuće nastavljen je i posle pandemije
Srpska ekonomija
U Nemačkoj je malo ostalo od ograničenja pandemije, ali će rad od kuće ostati gde je i sada, ocenjuje ekonomski institut Ifo. Obaveza poslodavaca da svojim zaposlenima omoguće rad od kuće pala je u proleće, ali je udeo onih koji su nastavili da rade od tada praktično nepromenjen na oko 25 odsto, prema podacima zavoda
Hristos se rodi! Vaistinu se rodi
Srpska ekonomija
Hristos se rodi! Vaistinu se rodi! Zdravlja, sreće, ljubavi, para...da Vam svaki dan u ovoj godini bude bolji od prethodnog dana! Vaša Srpska ekonomija!
Srpski kadril Johana Štrausa Mlađeg u Hofburgu 10. februara 2023. godine
Srpska ekonomija
Svetosavski bal, 24. po redu, biće po prvi put održan u prestižnoj bečkoj palati Hofburg, 10. februara 2023. godine, najavio je organizator, Srpski centar u Beču. Prethodni Svetosavski balovi oržavani su u bečkom Parkhotelu Šenbrun
Nove destinacije Er Srbije u Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj
Srpska ekonomija
Er Srbija uvešće direktne letove do Hamburga, Geteborga, Kelna i Marselja tokom maja 2023. godine i tako nastaviti sa širenjem mreže svojih destinacija u sledećoj letnjoj sezoni. Do novih destinacija u Nemačkoj i Švedskoj srpska nacionalna avio-kompanija leteće tri puta nedeljno, dok će između Beograda i Marselja saobraćati dva puta nedeljno
Među 100 najboljih u jugoistočnoj Evropi deset srpskih kompanija
Srpska ekonomija
Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije najveća je srpska kompanija na rang listi SEE TOP 100 i nalazi se na desetom mestu sa ostvarenim prometom od 2,9 milijardi evra u 2021. godini, što je za 12% više nego godinu dana ranije
Srećno Badnje veče!
Srpska ekonomija
Srećno Badnje veče želi Vam Srpska ekonomija!
U Luksemburgu se najmanje radi i najduže živi
Srpska ekonomija
Na vrhu zemalja u kojima je najbolji balans između poslovnih obaveza i privatnog života je Luksemburg, između ostalog, i zahvaljujući sistemu u kome poslodavci nagrađuju zaposlene sa više godišnjeg odmora što su starije životne dobi.
Švajcarska očekuje slab rast u 2023.
Srpska ekonomija
Švajcarska privreda će ostvariti slab rast 2023. godine i tako izbeći recesiju, a trebalo bi da bolje počne 2024. zahvaljujući globalnom oporavku, saopštilo je Ministarstvo ekonomije Švajcarske (SECO)
Srećan Badnji dan!
Srpska ekonomija
Srećan Badnji dan želi Vam Srpska ekonomija!
Crna Gora među finalistima za nagradu Travel Gossip Awards 2023
Srpska ekonomija
Crna Gora je među finalistima za prestižnu nagradu britanskih turističkih agenata Travel Gossip Awards 2023, i to u kategoriji Omiljena skrivena destinacija