Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Srbija posvećena pronalaženju globalnih rešenja za bolju budućnost svih

Dubai
Foto: Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije
Srpska ekonomija

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i generalna komesarka Republike Srbije za ,,Expo 2020 Dubai“ Tatjana Matić svečano je otvorila celodnevnu proslavu Dana državnosti Srbije u okviru te svetske izložbe u Dubaiju.

Matić je tom prilikom istakla da je „Expo 2020 Dubai“ prevazišao sva očekivanja u pogledu besprekorne organizacije, impozantnog izgleda i koncepta, ali i samog značaja i misije.

Ogromna mi je čast što danas predstavljam svoju zemlju na Dan državnosti Srbije, posebno na ovom mestu u koje je ceo svet uperio pogled sa divljenjem i nadom, kao na simbolični centar civilizacijskog prosperiteta u ovom trenutku, naglasila je ministarka.

Ona je istakla da joj je posebno zadovoljstvo što država Srbija svečano obeležava svoju nezavisnost i donošenje prvog ustava, svoj slobodarski duh i suštinsku demokratičnost, sa ljudima koji dolaze iz čitavog sveta.

Prema njenim rečima, izložba je osvetlila ključne teme današnjice koje se tiču održivosti, zelene ekonomije i moguće bolje budućnosti.

Uspeh je utoliko veći u kontekstu pandemije, uprkos kojoj su sve države učesnice uspele da u punom sjaju predstave vrhunac civilizacijskog progresa, kroz svoje privredne, naučno-tehnološke, kulturne i turističke potencijale, dodala je ministarka.

„Expo 2020 Dubai“, koji je uzdigao vrednost kulture, povezao prošlost i budućnost, tradiciju i tehnologiju, za nas predstavlja priliku da pokažemo te veze iz našeg ugla, kao kompatibilne i srodne, budući da je Srbija u svom ekonomskom i kreativnom uzletu usmerena napred, ali ne zaboravljajući svoje korene i nasleđe, navela je Matić.

Ministarka je predočila da nam učešće na ovoj svetskoj izložbi omogućava ne samo predstavimo svoje potencijale, već i da razvijamo poslovne mreže i podižemo imidž naše zemlje, kao i da radimo na daljem učvršćivanju partnerstva između Srbije i UAE.

Podstičemo i podržavamo, kako je naglasila, razvoj srpskih kompanija, ali i inovativne ekonomije i ekonomije znanja kroz prisustvo velikog broja visokokvalifikovanih stručnjaka, pre svega u domenima informacionih tehnologija, medicine, inženjerstva i visokog obrazovanja.

Srećni smo što je Srbija prepoznata kao značajna investiciona destinacija od strane naših partnera iz UAE, ali i kao veoma zanimljiva turistička destinacija, rekla je ona.

Matić je istakla da su dve zemlje opredeljene za jačanje bilateralnih odnosa, kao i da su ovih nekoliko meseci izuzetno posvećene promovisanju ukupne saradnje i solidarnosti među različitim zemljama, dodavši da ćemo svi nastojati da realizujemo poruku ove izložbe: „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti".

Ona je ukazala na to da Dan državnosti Srbije predstavlja najsvetlije tačke naše istorije, jer čuva sećanje na Prvi srpski ustanak, 1804. godine, ali i na prvi ustav Srbije, Sretenjski ustav, donet 1835. godine, kao najliberalniji ustav tog doba, kojim je naša zemlja prva na Balkanu ukinula feudalizam.

U našoj kulturi i politici ostajemo verni ideji slobodnog čoveka, koji misli, napreduje i poštuje druge ljude. Naša tema na svetskoj izložbi je ''Srbija stvara ideje'' (Serbia creates ideas), usmereni smo na kreativnost, ideje, gledamo u budućnost, inspiraciju pronalazimo u prošlosti, a naše oružje su znanje i razvoj, poručila je ministarka.

Matić je, takođe, uputila poziv svima da posete Paviljon Srbije u distriktu "Mobilnost“, da učestvuju u oživljavanju budućnosti, uklanjanju podela između fizičkog i digitalnog sveta i u pametnim i delotvornim digitalnim vezama u realnom vremenu između pojedinaca, kompanija i zemalja.

Ministarka je navela da je Srbija učešćem na Svetskoj izložbi postala deo impozantne globalne inicijative za održivi tehnološki uspon i ojačala partnerske odnose sa UAE.

Ponosni smo što je Srbija deo globalne porodice zemalja koja veruje u kulturu, tehnologiju i bolju budućnost za sve ljude naše planete. Želim vam da uživate u Paviljonu Srbije i u svim ostalim programima i sadržajima „Expo 2020 Dubai“, zaključila je Matićeva.

Ministar tolerancije Ujeedinjenih Arapskih Emirata šeik Nahjan bin Mubarak Al Nahjan, koji je i komesar Svetske izložbe ,,Expo 2020 Dubai“, izrazio je zadovoljstvo zbog toga što prisustvuje obeležavanju Dana državnosti Srbije, dodavši da je kroz učešće na ovoj izložbi Srbija posvećena pronalaženju globalnih rešenja za bolju budućnost svih.

On je ukazao na snažne bilateralne odnose Srbije i UAE, koji su se naročito razvili prethodnih godina, poručivši da će saradnja jačati u svim oblastima.

Ostali naslovi

Besplatna pripremna nastava za mladenovačke maturante
Srpska ekonomija
Gradska opština Mladenovac organizovaće i ove godine besplatnu pripremnu nastavu iz srpskog jezika i matematike za učenike završnih razreda srednjih škola za upis na fakultete
Beogradske pijace na 44. Međunarodnom sajmu turizma
Srpska ekonomija
Javno komunalno preduzeće „Beogradske pijace” odazvalo se i ove godine pozivu Turističke organizacije Beograda da učestvuje na 44. Međunarodnom sajmu turizma, koji se održava od 23. do 26. februara u Beogradu, pod sloganom „Kad je odmor, nije teško”, saopštavaju iz ovog gradskog preduzeća
Počeo 51. FEST
Srpska ekonomija
Međunarodna filmska smotra, 51. FEST, svečano je otvoren sino u 19.30 u MTS Dvorani međunarodnom premijerom filma „Zločin je moj“ Fransoa Ozona. Ovogodišnji FEST održava se od 24. februara do 05. marta pod sloganom „Strast života“. Tokom deset dana publika će imati priliku da pogleda 113 filmova iz 39 zemalja, od čega 107 premijerno, u okviru devet programskih celina
Rast cena žitarica
Srpska ekonomija
Veća aktivnost na tržištu žitarica, kako na strani ponude, tako i na strani tražnje, uticala je na rast količinskog i finansijskog prometa, kao i na uzlazni cenovni trend. U nedelji za nama, preko Produktne berze, trgovano je 4.340 tona robe, finansijske vrednosti 144.287.560,00 dinara, što je rast od 152,4% u odnosu na nedelju dana ranije. Soja i dalje izostaje iz trgovanja
Ključna uloga nauke u tehnološkom i ekonomskom razvoju društva
Srpska ekonomija
Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović istakla je danas da je visoko obrazovanje neraskidivo povezano sa naukom i da Srbija prati trend visokorazvijenih zemalja ulažući sve veća sredstva u nauku i obrazovanje
Mladi prioritetna ciljna grupa u procesu zapošljavanja
Srpska ekonomija
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković istakao je danas na Međuministarskom koordinacionom savetu o javnim politikama da su mladi, kao jedna od prioritetnih ciljnih grupa, prepoznati u Strategiji zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine
Prirodni i kulturni potencijali Kosmeta predstavljeni na Sajmu turizma u Beogradu
Srpska ekonomija
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković pozvao je danas, prilikom obilaska štanda Kancelarije na 44. međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, sve turiste da posete Kosmet i da se uvere u prirodne i kulturne potencijale ovog dela Srbije
Stalni rad na poboljšanju položaja mladih u našoj zemlji
Srpska ekonomija
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, na četvrtom po redu „Dijalogu mladih sa premijerkom”, da je najznačajniji rezultat dosadašnjih razgovora usvajanje Nacionalne strategije za mlade do 2030. godine
Veliki potencijal za unapređenje ekonomske saradnje sa BiH
Srpska ekonomija
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem o unapređenju bilateralnih odnosa, ekonomskoj i regionalnoj saradnji, infrastrukturnim projektima i političkom dijalogu
Očišćen zemunski kej
Srpska ekonomija
Gradska opština Zemun angažovala je ekipe Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća” koje su u celodnevnoj akciji mehanizacijom očistile i uredile deo obaloutvrde i Zemunskog keja