Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Paviljon Srbije na izložbi u Dubaiju privukao više od 700.000 posetilaca

Dubai
Foto: mttt.gov.rs
Srpska ekonomija

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je danas u Dubaiju da je od početka oktobra do sada Paviljon Srbije na Svetskoj izložbi ,Expo 2020 Dubai“ posetilo više od 700.000 ljudi.

Matić je u izjavi za medije, nakon svečanog otvaranja celodnevne proslave Dana državnosti Srbije u okviru te svetske izložbe u Dubaiju, istakla da je to i najveći uspeh našeg nastupa na ovoj manifestaciji.

Ona je navela da je na investicionim konferencijama, koje su do sada organizovane, bilo mnogo interesovanja stranih kompanija, zbog načina na koji je promovisana naša zemlja.

Ministarka je ocenila da je jedan od najvećih uspeha i produbljivanje bilateralne ekonomske saradnje Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), ali i početak pregovora o postizanju sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.

Matić je naglasila da će korist od tog sporazuma biti najizraženija u sektorima hrane i poljoprivrede, ocenivši da će taj dokument biti veoma važan za našu zemlju jer su sporazumi o slobodnoj trgovini naročito značajni za zemlje okrenute izvozu, kao što je Srbija.

Ona je rekla da je Srbija kroz “Expo 2020 Dubai“ uspela da dobije izuzetno značajnu platformu za plasiranje svojih proizvoda, pre svega hrane na tržišta Afrike i Bliskog istoka.

Prema njenim rečima, Srbija je poboljšala svoju reputaciju u čitavom svetu, pri čemu je postigla istorijske uspehe u ekonomskom razvoju, izgradnji infrastrukture i turizmu, kao i u privlačenju investicija.

Srbija je danas savremena, kreativna i inovativna zemlja i jedna od najatraktivnijih investicionih destinacija, naglasila je ministarka i dodala da je naša zemlja pokazala celom svetu da je okrenuta budućnosti, ali i da ne zaboravlja svoje poreklo.

Matić je danas, u okviru obeležavanja Dana državnosti na Svetskoj izložbi, otvorila i investicionu konferenciju "Serbia Country Business Briefing", istakavši da naša prehrambena industrija ima najveći potencijal za rast i da smo jedan od lidera u regionu Zapadnog Balkana upravo kada je reč o proizvodnji hrane.

Kao tradicionalno najvažnija poluga u našoj privredi, prehrambena industrija i poljoprivreda imaju vitalnu ulogu – i u domaćoj potrošnji i u izvozu, navela je ministarka.

Među prvih pet zemalja u svetu smo po proizvodnji malina, šljiva i višanja, a u Evropi smo u top pet po proizvodnji borovnica, jagoda, kupina, soje i kukuruza, i u prvih 10 evropskih izvoznika kukuruza i suncokreta, precizirala je ministarka.

Ona je navela da je to četvrta investiciona konferencija na Paviljonu Srbije, kao i da su brojni gosti potvrdili da je naša zemlja globalno konkurentna u mnogim oblastima.

To je bilo naročito vidljivo na našim velikim investicionim konferencijama posvećenim tržištu nekretnina, automobilskoj i hemijskoj industriji, kao i turizmu, odnosno velnes i spa ponudi, na kojima smo zainteresovali najveće svetske kompanije u ovim oblastima, naglasila je Matić.

Danas ćemo kako je navela, predstaviti investicione potencijale prehrambene industrije, poljoprivrede i savremenih tehnologija, industrija koje su ovih dana tematski u fokusu i same Ekspo izložbe.

Prema njenim rečima, ulaganjem u našu prehrambenu i poljoprivrednu industriju, investitori imaju priliku da dosegnu tržište veličine 1,3 milijarde potrošača.

Ministarka je objasnila da je to omogućeno zahvaljujući činjenici da Srbija ima sklopljene ugovore o slobodnoj trgovini koji omogućavaju izvoz bez carina na tržišta CEFTA, EFTA, Rusije i Evroazijske unije, kao i Turske, a ima i preferencijalne uslove trgovine sa EU, SAD, Japanom i Australijom.

Ona je istakla da unapređenju ove industrije konstantno doprinose specijalizovani instituti i obrazovne institucije, čak 16 specijalizovanih instituta, četiri univerziteta i 26 srednjih škola fokusiranih na prehrambenu i poljoprivrednu industriju.

Matić je ukazala na to da IT sektor predstavlja najveću neto izvoznu granu Srbije i strateški važnu industriju na nacionalnom nivou, pri čemu je samo u poslednje tri godine ova grana zabeležila dvostruki rast po pitanju izvoza.

Ministarka je rekla da očekuje veliko interesovanje investitora, i izrazila uverenje da će ova konferencija iznedriti brojna poslovna partnerstva i saradnje.

Ostali naslovi

Besplatna pripremna nastava za mladenovačke maturante
Srpska ekonomija
Gradska opština Mladenovac organizovaće i ove godine besplatnu pripremnu nastavu iz srpskog jezika i matematike za učenike završnih razreda srednjih škola za upis na fakultete
Beogradske pijace na 44. Međunarodnom sajmu turizma
Srpska ekonomija
Javno komunalno preduzeće „Beogradske pijace” odazvalo se i ove godine pozivu Turističke organizacije Beograda da učestvuje na 44. Međunarodnom sajmu turizma, koji se održava od 23. do 26. februara u Beogradu, pod sloganom „Kad je odmor, nije teško”, saopštavaju iz ovog gradskog preduzeća
Počeo 51. FEST
Srpska ekonomija
Međunarodna filmska smotra, 51. FEST, svečano je otvoren sino u 19.30 u MTS Dvorani međunarodnom premijerom filma „Zločin je moj“ Fransoa Ozona. Ovogodišnji FEST održava se od 24. februara do 05. marta pod sloganom „Strast života“. Tokom deset dana publika će imati priliku da pogleda 113 filmova iz 39 zemalja, od čega 107 premijerno, u okviru devet programskih celina
Rast cena žitarica
Srpska ekonomija
Veća aktivnost na tržištu žitarica, kako na strani ponude, tako i na strani tražnje, uticala je na rast količinskog i finansijskog prometa, kao i na uzlazni cenovni trend. U nedelji za nama, preko Produktne berze, trgovano je 4.340 tona robe, finansijske vrednosti 144.287.560,00 dinara, što je rast od 152,4% u odnosu na nedelju dana ranije. Soja i dalje izostaje iz trgovanja
Ključna uloga nauke u tehnološkom i ekonomskom razvoju društva
Srpska ekonomija
Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović istakla je danas da je visoko obrazovanje neraskidivo povezano sa naukom i da Srbija prati trend visokorazvijenih zemalja ulažući sve veća sredstva u nauku i obrazovanje
Mladi prioritetna ciljna grupa u procesu zapošljavanja
Srpska ekonomija
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković istakao je danas na Međuministarskom koordinacionom savetu o javnim politikama da su mladi, kao jedna od prioritetnih ciljnih grupa, prepoznati u Strategiji zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine
Prirodni i kulturni potencijali Kosmeta predstavljeni na Sajmu turizma u Beogradu
Srpska ekonomija
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković pozvao je danas, prilikom obilaska štanda Kancelarije na 44. međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, sve turiste da posete Kosmet i da se uvere u prirodne i kulturne potencijale ovog dela Srbije
Stalni rad na poboljšanju položaja mladih u našoj zemlji
Srpska ekonomija
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, na četvrtom po redu „Dijalogu mladih sa premijerkom”, da je najznačajniji rezultat dosadašnjih razgovora usvajanje Nacionalne strategije za mlade do 2030. godine
Veliki potencijal za unapređenje ekonomske saradnje sa BiH
Srpska ekonomija
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem o unapređenju bilateralnih odnosa, ekonomskoj i regionalnoj saradnji, infrastrukturnim projektima i političkom dijalogu
Očišćen zemunski kej
Srpska ekonomija
Gradska opština Zemun angažovala je ekipe Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća” koje su u celodnevnoj akciji mehanizacijom očistile i uredile deo obaloutvrde i Zemunskog keja