Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Nove usluge MUP-a na portalu eUprava

Beograd
Foto: Kancelarija za saradnju s medijima
Srpska ekonomija

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Mihailo Jovanović, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i vršilac dužnosti direktora Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović prisustvovali su danas puštanju novih elektronskih usluga MUP-a – eDržavljanstvo i eSaglasnost.

Za uverenje o državljanstvu, koje je do sada bilo jedan od najtraženijih dokumenata koji su se izdavali na šalterima opština, od danas se može podneti zahtev na portalu eUprava i preuzeti u elektronskoj formi u eSandučetu ili poručiti na kućnu adresu.

Građanima je od sada na raspolaganju sedam novih elektronskih usluga MUP-a, koje omogućavaju onlajn davanje izjava ili saglasnosti: Izjava/saglasnost za izdavanje lične karte maloletnom detetu, državljaninu Republike Srbije, Izjava/saglasnost za izdavanje pasoša maloletnom detetu, državljaninu Republike Srbije, Izjava/saglasnost za prijem u državljanstvo Republike Srbije maloletnog deteta i Izjava/saglasnost za prijavu prebivališta maloletnog deteta, državljanina Republike Srbije.

Takođe, nove elektronske usluge su i Punomoćje za preuzimanje pasoša, Saglasnost vlasnika nepokretnosti za prijavu prebivališta punoletne osobe, državljanina Republike Srbije na adresu nekretnine čiji je vlasnik/suvlasnik, kao i Opoziv izjave/punomoćja/saglasnosti.

Da bi korisnik koristio usluge eDržavljanstvo ili eSaglasnost potrebno je da bude prijavljen na portal eUprava mobilnom aplikacijom ConsentID ili kvalifikovanim elektronskim sertifikatom.

Jovanović je ukazao na to da su elektronske usluge MUP-a zakazivanja termina za lična dokumenta, produženje registracije vozila kao i usluga ePlati, preko koje građani plaćaju takse i naknade, jedne od onih koje građani najviše koriste.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je lider u razvoju usluga elektronske uprave i sa uslugama eDržavljanstvo i eSaglasnost doprineće još većoj efikasnosti, ekonomičnosti i transparentnosti javne uprave, ocenio je ministar.

On je dodao da su, zahvaljujući elektronskoj razmeni podataka, organi državne uprave, jedinice lokalne samouprave i centri za socijalni rad gotovo 5.000.000 puta vršili uvid u podatke iz evidencija koje su u nadaležnosti MUP-a, što znači da toliko puta građani nisu posećivali šaltere, štampali papire i nosili ih dalje od šaltera do šaltera, već je državni službenik sve to obavljao za njih elektronskim putem.

Latinović je precizirao da je do sada bilo više od 10.000.000 zahteva za sve usluge MUP-a koje se nalaze na portalu eUprava.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući potpunoj promeni načina plaćanja administrativnih taksi MUP-a, objavljen je portal plati.euprava.gov.rs kao centralno mesto gde građani dobijaju jedinstvenu, objedinjenu uplatnicu koju mogu platiti karticom, mBankingom ili fizički u banci ili pošti.

Centralizacijom administrativnih taksi MUP-a ukinuli smo mogućnost za zloupotrebu, povećali transparentnost procesa i brzinu proknjižavanja uplate, s obzirom na to da se, zahvaljujući jedinstvenom pozivu na broj, uplata odmah knjiži i vidljiva je u sistemu policijskom službeniku, objasnio je Latinović.

On je ukazao na to da su građani do sada kreirali i platili približno 8.000.000 uplatnica za postupke MUP-a putem ovog sistema.

Ostali naslovi

Srbiji nedostaje 200 miliona stabala
Srpska ekonomija
Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je 29% teritorije pokriveno šumama, a za očuvanje zdravlja ljudi, biodiverziteta i ublažavanje klimatskih promena, potrebno je dostići minimum pošumljenosti od 41%. Drugim rečima, u našoj zemlji nedostaje 10,000 kvadratnih kilometara šuma ili 200 miliona stabala, poručuju NALED i Zeleni razvojni centar povodom obeležavanja Svetskog dana šuma
Mladi ljudi aktivno doprinose informisanju javnosti o važnim društvenim pitanjima
Srpska ekonomija
Premijera dokumentarnog filma „Tačka B” mlade autorke Nine Marić istražuje život izbeglica u Beogradu
Info dan o Sajber bezbednosti
Srpska ekonomija
Juče je u svečanoj sali Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu, održan "Info dan o Sajber bezbednosti". Ovaj događaj, organizovan od strane Instituta za matematiku i informatiku Prirodnomatematičkog fakulteta u Kragujevcu je pratilo oko 170 studenata, od čega je interesovanje za sajber bezbednost profesiju pokazalo 60 studentkinja
Počeo projekat veka – produžetak bečke kanalizacije
Srpska ekonomija
Produžetak bečke kanalizacije za oko devet kilometara koji će se izvoditi ispod rečice Vinflus (Wienfluss), je najveći projekat u istoriji bečke kanalizacije. Tunel za otpadne vode prolazi kroz šest bečkih opština. Sa investicijom od oko 270 miliona evra, kvalitet vode u Bečkoj reci će se poboljšati, a kanalizaciona mreža će biti rasterećena u slučajevima jakih kiša
Opština Prijepolje nastavlja sa osnaživanjem mladih poljoprivrednika
Srpska ekonomija
Opština Prijepolje i Fondacija Ana i Vlade Divac obnovili su Ugovor o saradnji kojim se i u 2024. godini nastavlja realizacija aktivnosti u okviru „Fonda za osnaživanje mladih poljoprivrednika“. Ugovor su potpisali Drago Popadić, predsednik opštine Prijepolje i Bojana Vujičić, projektna koordinatorka u Fondaciji Ana i Vlade Divac
Srbija na putu ka održivoj budućnosti
Srpska ekonomija
Srbija ulaže značajne napore na putu ka ostvarenju ciljeva održivog razvoja, usvajajući principe održivosti i smanjenja socijalne nepravde u planska i strateška dokumenta, rečeno je na konferenciji „Dijalogom do ostvarivanja ciljeva održivog razvoja“
Održana godišnja Generalna skupština CCIFS
Srpska ekonomija
Francusko-srpska privredna komora (CCIFS) održala je redovnu godišnju Generalnu skupštinu na kojoj su usvojeni izveštaj o aktivnostima i finansijski izveštaj za 2023. godinu i predlog budžeta za 2024. godinu
Počinje treći ciklus konkursa za održive gradove „Ekoopština
Srpska ekonomija
Ambasada Francuske u Srbiji i njeni partneri: Institut Veolia, Saint-Gobain, Decathlon, NALED i SKGO, Wiener Stadistsche, HUOT, Fonroche lightning – BBAi, Ministarstvo zaštite životne sredine i Delegacija Evropske unije, zajednički su danas 18. marta 2024. u Francuskoj ambasadi, objavili početak trećeg ciklusa konkursa za održive gradove „Ekoopština"
Počinje izgradnja nove fabrike kompanije Šoji u Inđiji
Srpska ekonomija
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predstavnici Vlade Srbije prisustvovali su danas u industrijskoj zoni u Inđiji polaganju kamena temeljca za izgradnju nove fabrike kompanije „JFE Šoji Srbija”, u kojoj će posao dobiti između 100 i 150 ljudi
Srbija na prestižnom Sajmu turizma Ferien Messe 2024 u Beču
Srpska ekonomija
Predstavnici Turističke organizacije Srbije (TOS) učestvovali su kao izlagači na prestižnom sajmu turizma „Ferien Messe 2024“ u Beču. Ova naša angažovanost na sajmu je od velikog značaja, obzirom da su Beč, a i cela Austrija, izuzetno važno emitivno turističko tržište za Srbiju