Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Nova elektronska usluga u oblasti stručnih ispita

Beograd
Srpska ekonomija

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije predstavilo je danas novu uslugu elektronske uprave u softverskom rešenju za stručne ispite – Ispit za inspektora.

To je još jedna usluga u nizu koje ovo ministarstvo pruža u okviru elektronskog upravnog mesta (eJUM), a kojom se omogućava prijava kandidata za polaganje Državnog stručnog ispita, Posebnog stručnog ispita za matičara i sada Ispita za inspektora.

Ministarka Marija Obradović izjavila je da je cilj ovog projekta da se efikasna i korisnički orijentisana uprava stavi u funkciju umreženog, integrisanog i automatizovanog načina rada unutar same uprave i na svim nivoima vlasti.

Ona je poručila da je ovo još jedan uspešan projekat resornog ministarstva, koje, kao jedan od glavnih nosilaca reformskih procesa u oblasti elektronske uprave, mnogo pažnje poklanja razvoju ove oblasti važne za naše društvo.

Ulaganjem u razvoj elektronske uprave želimo da omogućimo transparentniji, efikasniji i inkluzivniji razvoj javne uprave, koja će biti sposobna da pruža personalizovane i potpuno digitalizovane javne usluge građanima i privredi, prilagođene njihovim potrebama, istakla je ministarka.

Obradović je ukazala na to da je razvoj ovakvog sistema predstavljao izazov, imajući u vidu da je izrađen po najvišim standardima eUprave, u kojoj su svi procesi digitalizovani i odvijaju se u realnom vremenu, bez papira i uz punu elektronsku komunikaciju sa korisnicima.

Prema njenoj oceni, to se pokazalo veoma važnim u vreme pandemije koronavirusa, kada je pristup ovakvim uslugama bio najpotrebniji.

Ona je navela da će pun kapacitet ovaj proces imati usvajanjem nove strategije reforme javne uprave u Republici Srbiji za period 2021-2030. godine.

Obradović je izrazila očekivanje da će se odlična saradnja Ministarstva sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu na ovom, ali i drugim projektima, nastaviti.

Prema njenim rečima, to ministarstvo će nastaviti da usmerava svoje aktivnosti u pravcu daljeg unapređenja usluga u okviru eJUM i uvođenjem novih usluga kakva je ispit za komunalnog milicionara.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović naveo je da je ta kancelarija pružila stručnu pomoć i podršku Ministarstvu državne uprave u razvoju ove usluge.

On je poručio da će Kancelarija nastaviti da bude podrška svim državnim organima, a posebno ovom ministarstvu, kako bi se razvile nove e-usluge za građane, privredu i državu.

Jovanović je, predstavljajući planove za dalji razvoj eUprave, najavio da će Kancelarija za IT i eUpravu nastaviti rad na unapređenju usluga koje uprava pruža građanima, a čiji je primer i usluga koja je danas predstavljena. 

Pomoćnica ministra za stručno usavršavanje Jasmina Benmansur detaljno je predstavila novo softversko rešenje i poručila da će ova usluga, kao i unapređene dosadašnjih usluga, biti na raspolaganju od 1. marta ove godine.

Ona je rekla da će naredna usluga u ovom projektu, ispit za komunalnog milicionara, biti dostupna do kraja ove godine.

Elektronsko upravno mesto ili eJUM je softversko rešenje koje na jednom mestu omogućava prijavu kandidata za polaganje ove tri vrste ispita i predstavlja uslugu koju uprava pruža upravi, odnosno, sistem G2G (government to government), u kome državni organi podnose onlajn prijave za svoje zaposlene za polaganje ispita.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu je izradio i četiri video-tutorijala koji služe za lakše upoznavanje sa sistemom i novim načinom rada, a koji se nalaze na zvaničnom Jutjub kanalu tog ministarstva.

Današnju prezentaciju pratilo je više od 200 službenika različitih državnih organa i organa jedinica lokalne samouprave kojima je ova usluga i namenjena.

 

Ostali naslovi

Nagrada Turistički cvet dodeljena najboljima u turizmu Srbije po 38. put
Srpska ekonomija
Svi kandidati, a naročito nagrađeni, su zaslužno doprineli razvoju turizma u Srbiji i postavljanju Srbije na prvo mesto po opravku turističkog prometa u Evropi
Još jedno zaštićeno prirodno dobro u Beogradu
Srpska ekonomija
Grad Beograd sprovodi proceduru proglašenja zaštićenog staništa „Glinara”, koje predstavlja zelenu oazu i područje očuvanih prirodnih vrednosti – flore, faune, tipova staništa, vizure predela i reljefa šireg područja grada Beograda. Ovo područje se nalazi na teritoriji gradske opštine Palilula, u severoistočnom delu Beograda, u naselju Višnjica
Smedovačko zvono ponovo zvoni na starom zvoniku
Srpska ekonomija
Nakon završene restauracije, seosko zvono iz 1872. godine vraćeno je na svoje mesto u obnovljeni Smedovački zvonik, a sve zahvaljujući sredstvima Evropske unije, kroz projekat EU za kulturno nasleđe i turizam. Nakon više od dve decenije, zvono, koje je bilo dar kneza Milana Obrenovića meštanima, ponovo će moći da obaveštava stanovnike o važnim događajima u Smedovcu
Posađeno 2.000 stabala u Zrenjaninu
Srpska ekonomija
Ove godine će se saditi u gradu Zrenjaninu, zajedno sa 50 najodgovornijih kompanija uspeli smo da sakupimo sredstva za kupovinu 2.000 stabala
Ogromna količina tekstila zahteva inovativne metode reciklaže
Srpska ekonomija
Odeća je previše vredna da bi je jednostavno bacili i spalili. Od 2025. godine širom Evropske unije stari tekstil će se prikupljati i reciklirati. Da bi se efikasno i ekološki nosili sa ogromnom količinom tekstila koja će tada nastati, hitno su potrebne efikasnije metode recikliranja
Karijerni centar u Nišu i projekat Posao po meri
Srpska ekonomija
Povodom obeležavanja međunarodnog dana osoba sa invaliditetom 3.decembra, Caritas Srbije je uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), otvorio Karijerni centar za osobe sa invaliditetom u Nišu, sa ciljem pružanja podrške osobama sa invaliditetom u procesu traženja posla i uključivanja u radno okruženje
Dodeljene nagrade Prijatelj porodice za dobre prakse koje čuvaju ravnotežu između profesionalnog i porodičnog života
Srpska ekonomija
Žiri su ove godine činili predstavnici Privredne komore Srbije, Vlade Republike Srbije i Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Fondacije Ane i Vlade Divac, Fondacije Ravnopravnost i TV B92, a Nestlé Srbija nagradu je osvojila u kategoriji velikih privrednih društava, u konkurenciji od ukupno 11 kompanija
Većina članica AmCham-a planira investicije i rast u 2024. godini
Srpska ekonomija
Od nove Vlade očekuje posvećenost institucionalnim reformama i obrazovanju. Prioriteti za dugoročni rast: ulaganje u obrazovanje, smanjenje korupcije, vladavina prava i efikasnost pravosuđa. Prioriteti za narednu godinu: zelena agenda, digitalizovana državna uprava i suzbijanje sive ekonomije, a ključni izazovi visoka inflacija, dostupnost radne snage i efikasnost državne uprave
Ski-staza za školarce u Beču nezavisna od vremenskih prilika
Srpska ekonomija
Krajem novembra Grad Beč i Bečki skijaški savez pokrenuli su inovativni projekat – nezavisna ski-staza. Uz pomoć ove inicijative bečki đaci će imati mogućnost da do sredine februara otkrivaju svoju strast prema skijanju. Zahvaljujući posebnoj podlozi postavljenoj na prostoru Hohe Wand Wiese u 14. bečkoj opštini, ovoj ski-pisti nisu potrebni ni sneg ni zimske temperature
Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom
Srpska ekonomija
Povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom 3. decembra, Forum mladih sa invaliditetom, Caritas Srbije i Fondacija Ana i Vlade Divac, u Gradskoj upravi grada Zrenjanina prisustvovali prijemu koji je organizovao zamenik gradonačelnika Saša Santovac sa saradnicima, gde su prisustvovali i predstavnici zrenjaninskih udruženja osoba sa invaliditetom