Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Srbija najbogatija izvorima mineralnih voda u Evropi

Beograd
Srpska ekonomija

Sa oko 300 izvorišta vode Srbija spada u zemlje najbogatije izvorima mineralnih voda u Evropi, a njenim flaširanjem bavi se oko 25 do 30 fabrika. 

Prema podacima PKS-a industrija mineralnih voda direktno zapošljava skoro 3. 000 ljudi, ali taj broj je znatno veći imajući u vidu sve povezane grane.

Fabrike, različitih kapaciteta, smeštene su uglavnom u slabo razvijenim naseljima gde su često jedini izvor zapošljavanja.

Sekretar Udruženja za prehrambenu industriju Privrene komore Srbije (PKS) Dimitrije Ivanović, navodi da je ukupna proizvodnja mineralnih voda u Srbiji, prema statističkim podacima u 2016. godine bila oko 6,57 miliona hektolitara, što je dovoljno za domaće potrebe, preneo je Tanjug. 

On kaže da potrošnja kod nas nije velika, ali iz godine u godinu raste i za poslednjih 10 godina tri puta je povećana, pa sada po glavi stanovnika godišnje iznosi 70 do 80 litara godišnje, dok je taj prosek u EU oko 150 litara. 

Ivanović međutim navodi da je na domaćem tržištu sve više vode iz uvoza, i to najviše iz Hrvatske, Slovenije i Italije. 

Za proizvođače mineralnih voda, kako je precizirao, ključna je bila 2014. kada je zbog potpune liberalizacije tržišta prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, uvoz mineralnih voda porastao sa 52.316 hektolitara, koliko je iznosio u 2013, na 134.023 hektolitara u 2014, navodi Tanjug. 

"U 2015. Srbija je uvezla oko 130.000 hektolitara vrednosti od oko 3,5 miliona evra, dok je te godine izvezla više od milion hektolitara vode,a izvoz je vredeo više od 20 miliona evra", rekao je on precizirajući da je najviše izvezeno u Crnu Goru, i zemlje regiona. 

Prema rečima Ivanovića, trenutno stanje u ovoj privrednoj grani nije zadovoljavajuće zbog visine naknada za vodu, poreza na dodatu vrednost (PDV) na flaširanu mineralnu i izvorsku vodu, kao i zbog otvaranje tržišta iz okruženja i EU,što je dovelo i do smanjenja broja zaposlenih u proizvodnji, ali i do zatvaranja pojedinih punionica. 

"Udruženje PKS-a za prehrambenu industriju zajedno sa Udruženjem industrije mineralnih voda su već pokretali inicijative za smanjenje fiskalnih opterećenja na mineralnu vodu, kako bi se održala proizvodnja tih voda u Srbiji", rekao je Ivanović navodeći da je naknada za korišćenje mineralnih voda u Srbiji, po flaši 1,5 odsto, i taj deo koji ide državi je u Srbiji veći nego u Hrvatskoj i Sloveniji i zato su te države konkurentnije od Srbije. 

Ostali naslovi

Danska izdala dozvolu za Severni tok 2
Srpska ekonomija
Danska agencija za energetiku izdala je dozvolu kompaniji "Severni tok 2 AG" za izgradnju dela gasovoda jugoistočno od osrtva Bornholm u Baltičkom moru.
Otvorena konferencija o 5G mreži i tehnologijama koje ona omogućava
Srpska ekonomija
Konferenciju Konfindustrije - Udruženja italijanskih industrijalaca u Srbiji, pod nazivom „5G and enabled technologies conference” o 5G mreži i tehnologijama koje ona omogućava su otvorili direktorka Konfindustrije Irena Brajović, potpredsednik Konfinduistrije Romano Rosi, ambasador Italije Karlo Lo Kašo, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić
Nova fabrika u Svilajncu
Srpska ekonomija
Nemačka kompanija "HDT" koja se bavi elektronikom je danas postala novi investitor u Opštini Svilajnac
Fijat Krajsler pregovara o partnerstvu s Pežoom
Srpska ekonomija
Italijansko-američki proizvođač automobila Fijat Krajsler potvrdio je danas da je u pregovorima o partnerstvu s francuskim rivalom, kompanijom Pežo
Egzit Srbiji doneo 16,4 miliona evra
Srpska ekonomija
Festival Egzit saopštio je da je ove godine doneo 16,4 miliona evra turističkoj privredi Novog Sada i Srbije, što je pokazalo istraživanje "TIM centra"
Izvoz IT sektora pet puta vredniji od izvoza malina
Srpska ekonomija
Izvoz informaciono-komunikacionih usluga u prvih osam meseci dostigao je 913 miliona evra, dva puta više nego pre tri godine i 26, 4 odsto više nego 2018. godine
Prihodi Alphabeta u trećem kvartalu porasli 20 odsto
Srpska ekonomija
Krovna Guglova kompanija, Alphabet saopštila je da je treće tromesečje zaključila s neto dobitkom manjim gotovo za četvrtinu zbog viših troškova poslovanja
Narodna banka Srbije obeležava Svetsku nedelju štednje
Srpska ekonomija
Narodna banka Srbije i ove godine tradicionalno obeležava Svetsku nedelju štednje raznovrsnim aktivnostima usmerenim na finansijsku edukaciju dece i omladine
Kurs dinara 117,5271 za evro
Srpska ekonomija
Narodna banka Srbije kupila je 45 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, a zvanični srednji kurs dinara iznosi 117,5271 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na utorak
Budžet Skupštine Srbije 3,28 milijardi dinara
Srpska ekonomija
Odbor za administrativno-budžetska i mandatno imunitetska pitanja Skupštine Srbije utvrdio je danas skupštinski budžet za 2020. godinu u ukupnom iznosu od 3,28 milijardi dinara