Dobro došli na web portal SRPSKA EKONOMIJA

Budžet Beogradskog džez festivala pet puta veći nego pre nekoliko godina

Beograd
Foto: Beoinfo
Srpska ekonomija

Gradski menadžer Goran Vesić saopštio je na konferenciji za novinare povodom ovogodišnjeg Beogradskog džez festivala, da je ovogodiši budžet manifestacije 200.000 evra, što je čak pet puta više nego pre nekoliko godina. Na taj način Grad Beograd pokazuje da daje sve od sebe kako bi se ovaj festival ustalio na mapi svetskih džez dešavanja.

Vesić je rekao da je slogan ovogodšnjeg festivala „Džez vizije”, kao i da je do sada prodato više kompleta ulaznica nego u isto vreme prošle godine. 

– Tradicionalno sredinom septembra najavljujemo naš Beogradski džez festival, koji će ove godine biti održan 33. put. Svake godine pokušavamo da pomerimo neke granice, a budžet će, kao i prošle godine, biti 200.000 evra. To je važno za nas, jer je pre tek nekoliko godina budžet festivala iznosio svega 40.000 evra, što pokazuje da dajemo sve od sebe da pronađemo sponzore i novac – rekao je Vesić,a preneo Beoinfo.

On je precizirao da je već prodato oko 1.500 kompleta karata, što je više nego u ovo vreme prošle godine, kada je zabeležena rekordna poseta od 17.000 ljudi.

– Jedan od razloga za dobru prošlogodišnju posetu je povratak u „Sava centar”, što će biti praksa i nadalje, pa ćemo i ove godine imati dva koncerta u „Sava centru“. Ove godine neće biti koncerata u Domu sindikata, koji se renovira, ali kada bude završen, sigurno je da će pored stalne baze Beogradskog džez festivala – Doma omladine, u Beogradu postojati još jedan kvalitetan koncertni prostor – dodao je gradski menadžer. 

Prema njegovim rečima, biće održan i jedan neplanirani koncert 25. oktobra – memorijalni koncert u čast  Milivoja Miće Markovića, dugogodišnjeg umetničkog direktora ovog festivala, jer na taj način će se Beogradski džez festival, Dom omladine i grad Beograd, oprostiti od njega i njegovog dela. Pronaći ćemo način, naveo je Vesić, da on ostane sa nama i dalje, što znači da ćemo ustanoviti nagradu ili smisliti drugi način da Mića Marković ostane da živi kroz ovaj festival. 

– Otvaranje festivala biće drugačije, jer će uslediti na izložbi „Istorija džeza” u Skupštini grada. Želimo pre svega da otvorimo gradsku kuću sugrađanima, ali i da im pokažemo sav kvalitet Beogradskog džez festivala. Na taj način ćemo ispuniti i jedan od naših ciljeva, a to je promocija džeza. Beograd ima negovanu džez publiku, a prema rečima mnogih inostranih novinara koji prate ovu vrstu muzike, beogradska publika jedna je od najmlađih na svetu, što je izuzetno dobro i afirmativno za festival – naglasio je Vesić. 

Gradski menadžer je istakao  da je grad prošle godine od novca zarađenog na festivalu kupio muzički instrument za Muzičku školu „Stanković”, za njihovu džez sekciju. 

– Deo novca je odvojen za nove stolice u Domu omladine, ali zbog procedure javnih nabavki imaćemo ih tek za sledeći festival. Veliki broj mladih na koncertima je dokaz da radimo kvalitetno. Ovogodišnji slogan festivala su „Džez vizije”, a neke od tih vizija će sigurno biti ostvarene u narednim godinama – zaključio je Vesić. 

Sekretarka za kulturu Ivona Jevtić zahvalila je gradskom menadžeru na trudu da iz godine u godinu unapređuje kvalitet ove manifestacije i zaključila da brojka od 17 hiljada posetilaca govori sama za sebe. 

– Ovakve manifestacije su od izuzetnog značaja za Beograd, jer predstavljaju  najbolju promociju našeg grada u svetu – objasnila je sekretarka i dodala da Beograd nikada nije imao više turista.

Ona je napomenula da broj posetilaca iz inostranstva raste, kao i podrška grada svim kulturnim manifestacijama. 

– Grad je prošle i ove godine uložio devet miliona dinara, ali je Ministarstvo kulture i informisanja prošle godine izdvojilo 1,7 miliona, a ove godine 2, 6 miliona dinara – rekla je Ivona Jevtić. 

Vršilac dužnosti direktora Doma omladine Nenad Dragović naglasio je da je džez festival u smislu organizacije jedan od najvećih izazova za ovu ustanovu, jer  pripreme za njegovu realizaciju traju praktično tokom cele godine.  

– Zahvalio bih Gradu Beogradu i Sekretarijatu za kulturu na poverenju u naš profesionalni odnos prema poslu, te poveravanju organizacije ovog festivala – rekao je Dragović i dodao da je Dom omladine odvajao deo prihoda od ulaznica, pa će naša velika sala pre kraja godine dobiti novi izgled.

Ambasador Portugalije u Srbiji Augušto Saraiva Pejšoto zahvalio je organizatorima i gradskom menadžeru na pozivu i istakao da iz njegove zemlje u Beograd stižu umetnici koji će sigurno imati šta da pokažu beogradskoj publici. 

– Ambasada Portugalije već dugi niz godina podržava dolaske portugalskih umetnika na Beogradski džez festival. Želimo da pokažemo raznolikost džeza koji se sluša i svira u Portugaliji – rekao je Pejšoto. 

Programski direktor Beogradskog džez festivala Dragan Ambrozić naglasio je da je festival delo kolektivnog uma i znanja. 

– Čitav tim ljudi doprinosi kvalitetu festivala u kreativnom smislu. Svake godine imamo priliku da poboljšamo i unapredimo našu kulturu slušanja umetničke muzike. Ovaj festival je godinama uspešan i zbog toga donosi određenu dozu pritiska, jer publika dolazi sa velikim očekivanjima. Zahtevi publike su porasli zajedno sa festivalom i tome se radujemo – rekao je Ambrozić. 

Umetnici koji će nastupiti na festivalu – Sanja Marković i Goran Simonoski izrazili su nadu da će publika pozitivno odreagovati na ponuđene sadržaje i zahvalili organizatorima na pozivu. 

Ostali naslovi

Prosečna zarada za jul premašila 510 evra
Srpska ekonomija
Prosečna zarada (bruto) obračunata za jul 2020. godine iznosila je 83.016 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 60.029 dinara.
Industrijski park Mihajlo Pupin projekat od strateškog značaja
Srpska ekonomija
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas na vebinaru posvećenom promociji Industrijskog parka „Mihajlo Pupin“ u Beogradu, u organizaciji Privredne komore Srbije i kineske građevinske kompanije „China Road & Bridge Corporation” (CRBC)
Dva nedeljna leta do Larnake i mogućnost povećanja letova
Srpska ekonomija
Er Srbija zadržaće i tokom narednog perioda dva nedeljna leta između Beograda i Larnake, uz mogućnost povećanja kapaciteta, korišćenjem tipa aviona sa većim brojem sedišta ili uvođenjem dodatnih letova
Ruske banke aktivnije ulažu u zlato
Srpska ekonomija
Ruske banke počele su aktivnije da ulažu u zlato i druge plemenite metale. Na kraju avgusta imale su akumuliranu 121. tonu zlata, što je rekordan pokazatelj, navodi se u izveštajima Centralne banke
Prijave za Moju prvu platu još danas
Srpska ekonomija
Poslodavci zainteresovani da se uključe u program Vlade Srbije “Moja prva plata” imaju još danas rok da se prijave. Za program “Moja prva plata” do juče je ukupno apliciralo 5.636 poslodavaca koji su oglasili 8.400 pozicija za 13.500 mesta za mlade bez prethodnog radnog iskustva
Usvojen Program razvoja NTP Niš za period 2020- 2025. godine
Srpska ekonomija
Vlada Srbije usvojila je izmene i dopune Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2020. godini koje se odnose na IPARD podsticaje. Tim izmenama, korisnicima tih sredstava biće omogućeno da ostvare prava na isplatu u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u propisanom roku
Kurs dinara 117,5959
Srpska ekonomija
Zvanični srednji kurs iznosi 117,5959 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na juče, objavila je Narodna banka Srbije
Prosečna plata veća od 510 evra
Srpska ekonomija
Prosečna bruto zarada za jul 2020. godine iznosila je 83.016 dinara, dok je prosečna neto zarada iznosila 60.029 dinara
Više od 13.000 radnih mesta spremno za mlade u okviru programa Moja prva plata
Srpska ekonomija
Projekat Moja prva plata nastao je tako što smo razmišljali kako mlade ljude, ne samo da zaposlimo već da ih uvedemo u profesionalni svet na najbolji mogući način, rekao je danas Marko Čadež, predsednik PKS.
Auto giganti tužili vladu SAD zbog tarifa na uvoz iz Kine
Srpska ekonomija
Automobilske kompanije 'Tesla', Mercedes-Benc, Ford i Volvo podnele su tužbu protiv američke administracije zbog tarifa uvedenih na uvoz određenih auto delova iz Kine